Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki(...)Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem
nietadietazdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą trochę pęczak. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki(...)łopatki wieprzowej Sokołów, 4 plasterki szyneczki drobiowej Sokołów, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 1 litr bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion
Aga w kuchniUwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad! 250g mięsa mielonego z indyka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł(...)małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti
VioletoweKucharzenieSkładniki: 6 jajek 1/2 dużej czerwonej papryki kawałek brokułu kawałek kalafiora 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml mleka oregano bazylia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, marchewkę w cienkie krążki, a kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić, wrzucić paprykę i marchewkę, wszystko razem podsmażyć. Na koniec dodać kalafior(...)brokuł dolać 1/2 szklanki wody i dusić do momentu aż warzywa będą al dente. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka roztrzepać w miseczce, wlać mleko, dodać oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną wylewamy na nasze warzywa na patelni, smażymy przez około 4-5 minuty, aż masa się zetnie. Delikatnie przewracamy na drugą stronę
magiczna kuchnia Kasimnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy bulgur 1 szalotka 1 ząbek czosnku 6-7 pieczarek kilka różyczek brokułu 1 łyżka papryki suszonej w płatkach 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżka oliwy sól pieprz A jak to zrobić: Kaszę bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić(...)minut. Brokuł ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić
Kuchnia w opałachszybką kolacje. Zresztą sałatkę możemy zjeść o każdej porze dnia! Warzywa możemy dodać właściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy(...)zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę lub plasterki. Ogórki kiszone lekko odciskamy z nadmiaru soku. Brokuł dzielimy na różyczki i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem i musztardą. Jeśli warzywa pokroiliśmy wcześniej to zalecam przed wymieszaniem z majonezem lekko odcedzić bo zawsze trochę soku na dnie miseczki
Radość kipiąca uśmiechem.sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki , jak by chciały zaraz ruszyć w pościg i je pożreć . Oczywiście dzieci też łypią okiem(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 średni świeży brokuł 1 paczka serków topionych w plastrach ( najlepiej tostowych ) 1 duży serek topiony śmietankowy ( 250 g lub 5-6 małych trójkątów ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 3 ząbki czosnku ( można mniej
Ogrodnik w podróżyświetna sprawa. Nikt nie wie praktycznie co jest w środku, nikt nie narzeka , że tego nie lubi i każdy taką zupę zje. Gwarantuję! Dzieci również! Składniki 2 duże brokuły 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 duże jabłko 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula, ale może być każda inna 2 cukinie baby, małe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry pół(...)otarta z 1 cytryny olej kokosowy do smażenia sól himalajska lub morska do smaku płatki z migdałów bio Symbio około łyżki orzechy pecan bio Symbio około łyżki Brokuły umyj i podziel na różyczki. Umyj cukinię, nie obieraj jej i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. W rondlu rozpuść olej kokosowy
Z Kuchni Do KuchniBrokuły można jeść, tak jak kalafior, na surowo. Zarówno umyte różyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem
Tradycyjna KuchniaSkładniki (na 4 porcje) - 1 duży batat (ok. 230 g bez skórki), - szklanka brokułów (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 1 marchewka (ok. 45g), - przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, łyżeczka sosu sojowego, - 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i batata. 2. Cebulę szklimy(...)oleju rzepakowym. 3. Cebulę zalewamy 3 szklankami wody i dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, batata i brokuły. 4. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. 5. Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Krem z batatów i brokułów jest bogaty w: - potas, który reguluję przewodzenie bodźców nerwowych - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - β- karoten, który również jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachobiadu? Jaką surówkę czy sałatkę zrobić? A smacznie nie musi być wcale wyszukanie, zobaczcie jak w parę chwil wyczarować świetne warzywo do drugiego dania. Ps: A ja tak podane brokuły mogę tez jeść jako samodzielne danie. Składniki: 500 g brokuła 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1,5 szkl mleka sól,pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Brokuły obgotowujemy(...)ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolita masę, pomału dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowym sosem polewamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Możemy też dodatkowo posypać startym żółtym serem. Tak samo możemy przygotować również kalafiora
Z Majeczką w kuchnizaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Gremolata Jogurt z owocami i płatkami owsianymi(...)Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy
Moja smaczna kuchniailość sosu chili - danie nie jest pikantne :) Spróbujecie koniecznie. SKŁADNIKI 2-3 woreczki ryżu jaśminowego (u mnie jaśminowy z czerwonym ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda) 1 brokuł 600 g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 3 łyżki słodkiego sosu chili 200 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego(...)sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełososia cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo 200 g makaronu gryczanego 1 brokuł Wykonanie: Fileta łososia podzielić na cztery porcje skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić na 15 minut do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować oliwą. Wkładamy(...)nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 20 minut. Umyty koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć z jogurtem, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut, makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Makaron wymieszać z 5 łyżkami sosu koperkowego. Na talerz wyłożyć makaron
magiczna kuchnia Kasiświeżych drożdży 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pozostałe składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym mały brokuł 100ml sosu pomidorowego 200g sera żółtego zioła prowansalskie oregano bazylia Sposób wykonania: ciasto: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i dodać 2 łyżki mąki(...)koniec dodać oliwę z oliwek i wyrabiać dalej aż ciasto będzie gładkie. Odstawić przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce aby ponownie wyrosło, ok. 30-40 minut. W tym czasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć
Prosto i Smacznie z Anetą