Ciasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie
Nie tylko w kuchniGdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta
Nie tylko w kuchniJak w większości polskich domów i u nas nadszedł czas na przedświąteczne "pierniczenie" ;). O tych babeczkach powiem tylko tyle, że są obłędnie pyszne i długo
Nie tylko w kuchniZostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego
Nie tylko w kuchniTani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700
Nie tylko w kuchniBardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao
Nie tylko w kuchniTe pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A
Nie tylko w kuchniTo wspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o
Nie tylko w kuchniMam sporo przepisów z grzybami - część z nich zakurzona na przenośnym dysku w zapomnieniu siedzi. Postanowiłam je odkurzyć i powoli uzupełniać blog również starymi przepisami. Tymi
Nie tylko w kuchniDzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis. SKŁADNIKI ok.600 g mąki 3-4 łyżki miodu 2 jajka 2
W kuchennym oknie EwyRobiłam te śledzie pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis
W poszukiwaniu inspiracjiMężczyzna mojego życia skończył wczoraj 31 lat i jest teraz, przynajmniej do grudnia, dwa lata starszy ode mnie, bo ja … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniNa kartach kalendarza zapisuje się pierwszy dzień jesieni. Lubicie naszą piękną, polską, złotą jesień ? Ja pamiętam ją z dzieciństwa jako porę roku bardzo kolorową. Lubiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMiękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować
CoolinarniePLPyszna rybka, przepis podpatrzony u Ilonki . filety rybne 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 jajko
Moje domowe kucharzenie