Takie połączenia na długo pozostają w pamięci kubków smakowych! Ciacho rozeszło się błyskawicznie na lokalnej imprezie :) Składniki: Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny
Nie tylko w kuchniTroszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50
Nie tylko w kuchniBoczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty, otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką. Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na
Nie tylko w kuchniChyba każdy zna to ciasto, choć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc
Nie tylko w kuchniWielkimi krokami zbliża się Wigilia. W moim rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam
Nie tylko w kuchniKomu śledzika, komu? Mam dla Was bardzo smaczną, a zarazem prostą propozycję sałatkową tej rybki :) Składniki: 400 g płatów śledzia w oleju, 1/2 puszki ananasa, 1/2
Nie tylko w kuchniPodana w ten sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2
Nie tylko w kuchniCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie
Nie tylko w kuchniGdy mamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta
Nie tylko w kuchniJak w większości polskich domów i u nas nadszedł czas na przedświąteczne "pierniczenie" ;). O tych babeczkach powiem tylko tyle, że są obłędnie pyszne i długo
Nie tylko w kuchniZostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego
Nie tylko w kuchniTani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700
Nie tylko w kuchniBardzo smaczny, wilgotny przekładaniec z procentami. Zdecydowanie tylko dla dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao
Nie tylko w kuchniTe pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A
Nie tylko w kuchniTo wspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o
Nie tylko w kuchni