boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:529/1009)

Pieczone buraki 130

Wg mnie nie ma lepszego sposobu na przygotowanie buraków, jak ich upieczenie. Zapach unosi się w całej kuchni a buraki zachowują piękny kolor. Wybieram buraki raczej

Kopystką po garach
Buraczki podawane na ciepło 191

Buraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ

Kopystką po garach
Zakwas z buraków 120

Każdy wie o właściwościach zdrowotnych kiszonek. Wielu z nas wie o właściwościach odżywczych buraków. Po połączeniu może powstać tylko jedno-olbrzymia porcja zdrowia.Zakwas można pić codziennie

Kopystką po garach
Rosół wołowy 129

Od lat przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane

Kopystką po garach
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 148

Wigilia zbliża się wielkimi susami-ani się obejrzymy a będzie 23 grudnia- wtedy nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Chcąc oszczędzić Wam nerwów-proponuję już

Kopystką po garach
Barszcz na zakwasie z kiszonych buraków 144

W sprawie wigilijnego barszczu-tym razem głos zabrał mój Nass. Uparł się,że zrobi domowy zakwas buraczany i....zrobił. Nie tylko zakwas-ale równie pyszny barszcz

Kopystką po garach
Barszcz z pieczonych buraków 171

Zawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz

Kopystką po garach
Czerwona kapusta podawana na ciepło 181

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 188

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Serowe pączki-czyli niebo w gębie 89

to było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z

Kopystką po garach
Paprykarz szczeciński 159

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200

Kopystką po garach
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 259

Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku

Kopystką po garach
Zrazy 136

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 326

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 183

Polska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników.  SKŁADNIKI: ok

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania