boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:529/1009)

Czerwona kapusta podawana na ciepło 183

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 190

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Serowe pączki-czyli niebo w gębie 90

to było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z

Kopystką po garach
Paprykarz szczeciński 161

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200

Kopystką po garach
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 261

Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku

Kopystką po garach
Zrazy 138

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 328

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 185

Polska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników.  SKŁADNIKI: ok

Kopystką po garach
Soczysty schab z rozmarynem 158

Kiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek

Kopystką po garach
Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 212

Kolejna odsłona gruzińskiej kuchni,którą jestem zafascynowana tak samo, jak krajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku

Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku 182

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem

Kopystką po garach
Szarlotka z pomarańczową bezą 154

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet, dlatego, Kochana Kobietki, pozwólmy w tym dni,żeby nasi Panowie nosili nas na rękach, obsypywali kwiatami a tak na poważnie

Kopystką po garach
DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 152

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego (około 150-200 g każdy

JejKuchnia
Sznycle z mięsa wołowego i żółtkiem 139

Obawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. 185

Dziś zapraszam Was na serniczek, na kruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :) Składniki ( na

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania