Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg
Pyry na GazRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z
Kuchnia MagdaLenyBrownie z fasoli to ciasto, które od bardzo dawna miałam w planach przygotować, ale się jakoś nie składało… Podoba
Kolorowy PrzepisownikKażdy ma czasem ochotę na chwileczkę zapomnienia, a jak wiadomo najprościej sprawić sobie przyjemność podjadając słodkości. Tradycyjnego miodownika przełożyłam jabłkami i wyszło prawdziwe niebo w gębie
Apetyczna babeczkaCo prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem nawet
Di gotujePrzepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: 230 g mąki pszennej
Gotowanie...to proste !Rolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów
Pink EnvelopeNadmiar bigosu czy akpusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już
Ugotowane pozamiataneBanany, orzechy i czekolada to połączenie idealne. To ciasto bardzo często gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie
IMPRESJA SMAKUPowoli widzę, że zaczynacie myśleć o świętach.... Przyznam Wam szczerze, że ja też😇 Już nie mogę się doczekać choinki i tych wszystkich przysmaków, które pojawią się
Kuchnia w czekoladziePyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten
Gotowanie...to proste !Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można
Ugotowane pozamiataneTak to już! Czas nastawić ciasto na tradycyjny, staropolski piernik. Do Świąt zostało 6 tygodni... moment jest idealny! Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego
Pyry na GazJeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChałka w UK ewidentnie kojarzy się z koszernym jedzeniem, inaczej jest w PL, kiedy to pięknie wyrośnięte chałki zdobiły witryny sklepowe miejscowych piekarni. Pamiętam Ustecką
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk