boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:487/1009)

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 310

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach

PysiaGotuje.pl
Spiralne maczki 179

Coraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. 

Niezły Młynek
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 202

Naprawdę prosty przepis na bardzo smaczny makowiec 😊 Ja użyłam do niego gotowej masy makowej, którą jedynie wzbogaciłam o bakalie. Oczywiście jeśli dysponujecie wolnym czasem zachęcam do

Walijskie Pichcenie
Śledź po polsku 178

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma

Pyry na Gaz
Migdałowe gwiazdki 146

"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest

Pobite gary Barbary
Pomarańcze w karmelowym syropie 156

Pomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym

dolcevitainmykitchen
Ciasto piernikowe z migdałami 176

Mocno korzenne i słodkie takie jest to ciasto. Ma teksturę i smak piernika. Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z

Bon appetit mon amie
Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym 203

Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej  krewniaczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 173

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2

wesoła kuchnia
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 192

Czarne pierogi z karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie

Kuchnia Bazylii
Śledzie z cebulką i żurawiną 159

GRUDZIEŃ to czas przygotowywania świątecznych dań - zarówno tych na słodko jak i słono. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na  śledzie z cebulką  to dodajcie

Ugotować
Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) 147

Lubię eksperymentować z warzywnymi słodkościami, bo to nie do końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a

Fitkot
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 161

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba

Kuchnia Paulettes
Śledzie z piekła rodem 630

Na każdej imprezie na przystawkę  doskonale sprawdza się śledzik, z cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków.  Doskonały również na świąteczny czas. Te

Wanilia i Kardamon
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 715

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas

Mała Cukierenka