Nie wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 200 g soczewicy
czarrna od kuchniDzień Dobry w niedzielę :) Dzisiaj częstuję ciastem, które jest niezwykle pyszne i proste w wykonaniu. Idealne na świąteczny stół czy podwieczorek. Pachnie cynamonem i pomarańczą
IzabelawkuchniCześć! Maraton przedświąteczny uważam za otwarty! Śledziki robię po maminemu. Niesamowite jest to, jak smak z domu pozostaje w pamięci i torturuje się potem nim swoją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Świetny pomysł na spotkania rodzinne, biesiadowanie świąteczne oraz Sylwestra. Wymaga tylko odrobinę skupienia przy rolowaniu, ale kochającym smak szpinaku w połączeniu z wędzonym łososiem polecam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia
Pieprzyć z FantazjąCześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie
Pieprzyć z FantazjąCześć! Będąc wciąż w klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam. Miłośnicy pierników
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dla lubujących się w pierogach będzie to rarytas Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką
Pieprzyć z FantazjąCześć! Tak sobie myślę, czy rozpisywać się o tej sałatce, którą i tak każdy zna. Coś napiszę jednak Bałagan – tak nazywa się w moich stronach
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sałatka bardzo fajna na każdą okazję, nie tylko na święta. Bardzo smaczna i sycąca. Przepis na nią dostałam wiele lat temu od mojej sąsiadki. Składniki
Pieprzyć z FantazjąCześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet
Pieprzyć z FantazjąCześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności. Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te
Pieprzyć z FantazjąPstrąg w galarecie... Potrzebne będą: 1,5 kg pstrąga pęczek włoszczyzny 2 średnie cebule 10 kulek ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku
Pelusiowa Kuchnia