biszkopt - 17572 przepisów (strona:986/1172)

SUSHI Z CZERWONYM KAWIOREM (recipe in English and Polish) 134

wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera. Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany . Troszkę go zmodyfikowałam. Jeżeli lubicie smak migdałów, to polecam wykorzystać przepis na ciasto chamei . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ I OWSIANĄ POSYPKĄ 152

Prowadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką

Przepisy Aleksandry
Ananasowiec - biszkopt z ananasem, kremem budyniowym i bezową pierzynką na urodziny Smacznej Pyzy 375

Kilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz

Smaczna Pyza
Rolada czekoladowa z truskawkami 361

żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody w garnuszku. Gdy spęcznieje podgrzać(...)łyżeczkę zmiksowanych truskawek. Wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałe truskawki cały czas mieszając. Powoli przelewać truskawki z żelatyną do ubijającej się śmietany. Wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru

Sto kolorów kuchni
Zapowiadany tort 191

już pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie

Ratunku obiad
Brak tytułu 166

oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt. Tak wyglądał mój krem: Wersja z samym mlekiem Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 208

cynamonu oraz zapach ciasteczek świetnie pasuje do herbatki. Ciastka smaczne, nie za słodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu

kolorowotorcikowo
Orzechowy biszkopt z owocami 163

Składniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie

kolorowotorcikowo
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 137

Przepis na biszkopty - porcja na 6-7 biszkoptów 3 jaja 50 g cukru szczypta soli 0,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta

kolorowotorcikowo
Tort zimowy z musem czekoladowym 195

Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić(...)dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm. Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli

kolorowotorcikowo
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 290

Biszkopt: 1 jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko(...)masło muszą mięć temperaturę pokojową ! Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej

kolorowotorcikowo
Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek 210

być prosty, ale efektowny.    Ja zanim przystąpię do dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne. Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort. Ciastka Ciastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój

kolorowotorcikowo
Tort Charlotte z serem i musem czekoladowym 180

Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 300 ml śmietanki 30% 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 80 dag waniliowego serka homogenizowanego 2 opakowania podłużnych biszkoptów Wykonanie: 10 dag czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę 30% i stopniowo dolewać do niej czekoladę. Wymieszać i odstawić(...)ponownie wymieszać. Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować przez kilka sekund. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Spód i boki tortownicy wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Moja rada: te przy bokach lepiej przekroić na pół, bo inaczej będą bardzo wystawały poza tort. Nałożyć masę serową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć

Pasja Smaku
BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU 663

    Od kiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 241

płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda      Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru(...)marcepanową rozetrzeć  z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Ala piecze i gotuje