Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI: Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE: Sok gotujemy odlewając pół szklanki do wymieszania(...)kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyopakowanie serka mascarpone (250 g) 300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubijamy z serkiem i cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Posypujemy startą białą czekoladą - u mnie z ziarnami kakaowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacjeokazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) - pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao(...)łyżki soku z cytryny ("pożyczone" z połowy szklanki) Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia
Moje Kuchenne Rewelacjebatonika w wersji ciasta. Upieczenie ciasta nie zajęło mi zbyt dużo czasu. Efekt pracy nie był powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała w tym cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować. Składniki: 6 jajek szklanka cukru
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły(...)dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziestandardowo więc mimo wszystko postanowiłam spróbować je wykonać. Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny
ciastkarnia na kruchym spodziesmakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie". A oto zmodyfikowany przepis. Składniki: biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru(...)stopniach. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje. Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezmienię profil bloga z ciastkarni to torciarnię. To już chyba z czwarty tort w tym miesiącu a mamy dopiero 9, a przede mną jeszcze na pewno jeden. Szaleństwo z biszkoptami, oczywiście wszyscy chcą czekoladowe za co dostałam ochrzan, masami i oczywiście dekoracją. Tym razem tort był w typowym babskim stylu czyli z butem:) Na moje nieszczęście kupiłam bardzo beznadziejny lukier(...)uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały puch. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy ostudzoną masę i posiekane migdały. Upieczony biszkopt dzielimy na 3 krążki i smarujemy je masą. Gotowy tort dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń rozpuszczamy budyń. Resztę soku gotujemy z łyżką cukru pudru, gdy będzie dobrze nagrzany dodajemy do niego budyń i mieszamy do uzyskania gęstej(...)wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe ciasto trzymamy około 30 minut w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewtedy musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa lub malinowa 2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny(...)tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie i wykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą
ciastkarnia na kruchym spodzieowocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt
Z miłości do słodkościzaserwować własnoręcznie przygotowany tort. Na taką właśnie okazje zdecydowałyśmy się na tort czekoladowy ozdobiony małymi czekoladowymi kulkami. Efekt wizualny jest fantastyczny, a smak tortu jeszcze lepszy! Składniki na biszkopt czekoladowy ciemny: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia Składniki na biszkopt czekoladowy jasny: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej 350 g mlecznej posiekanej czekolady
Kolizje Smakówherbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte) Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle(...)cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy. Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy wódką (ewentualnie mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego
Kolizje Smaków