biszkopt - 17572 przepisów (strona:982/1172)

biszkopty w kształcie grzybków 102

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

w kuchni i w ogrodzie
Biszkopty w kształcie grzybków 152

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

prawdziwe jedzenie
Biszkopt pełen jagód 186

żółtek i dość szybko mieszam.  Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku

prawdziwe jedzenie
Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. 2670

Szarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne i nie wymagało już nasączania żadnym ponczem. Do musu jabłkowego zaś dodałam galaretkę, by masa ładnie się zwarła i była smaczniejsza. Wierzch bitej śmietany smakowo dopełni potarta na wiórki […] The post Szarlotka królewska

Kulinarne Przeboje
Sernik Karmelowo – Orzechowy 135

inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do wykonania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 60 g masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej(...)łyżka cukru pudru 50 g posiekanych grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy (średnica 20 cm), wysmarowanej masłem. Ugniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Serki kremowe razem z 130 g karmelu i 1 łyżką cukru pudru umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy

Made By Mom And Son
Rolada biszkoptowa z jabłkami 357

otrzymałam sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec. Składniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych(...)miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.   Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie

Ala piecze i gotuje
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 178

Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać(...)Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu  do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę

RAROSSA
BISZKOPT 189

Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

RAROSSA
Jogurtowiec borówkowy Mniam 169

dekoracji ok 100 g 800 ml jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie:  W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty

Niezły Młynek
Budyniowiec z konfiturą 168

Składniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru -  20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno

Świat Smaku
Tiramisu bez alkoholu 219

Mniam :) ***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów  2 łyżeczki żelatyny    Kakao 1.  Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić(...)żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać Kakao i powtórzyć cały schemat jeszcze raz 9. Włożyć foremkę na minimum 3 h do lodówki

ciemna strona patelni
Torcik Raffaello 170

wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :) *** Torcik Raffaello *** BISZKOPT Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)miksujemy z fixami. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję dodajemy powoli (nie przerywając miksowania) czekoladę, żelatynę i wiórki kokosowe. 10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią  smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi. 11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej

ciemna strona patelni
Czekoladowy sernik 193

białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na zimno .... Masy mają konsystencję ptasiego mleczka, a prosto z lodówki smakuje jak lody :) ***Sernik czekoladowy ***   Biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu  ścinamy

ciemna strona patelni
Pijane Tiramisu 2410

Tiramisu *** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy )  500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów  2 łyżeczki żelatyny    Kakao  1 opakowanie cukru wanilinowego  100ml wódki smakowej 1.  Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą soli(...)żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i alkoholu  i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać Kakao i powtórzyć cały schemat jeszcze raz 9. Włożyć foremkę na minimum

ciemna strona patelni
Sernik bananowo-czekoladowy 203

serka homogenizowanego (np. waniliowego) 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 duże dojrzałe banany 100 g czekolady 2 czubate łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego kilkanaście biszkoptów na spód (można pominąć) do ozdoby : stopiona czekolada, pralinki 1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić . 2.Banany zmiksować na gładką masę i zmieszać z serkiem , cukrem i kakao(...)koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i czekoladę i jeszcze raz wszystko zmiksować. 4.Ułożyć na formie biszkopty ( forma o średnicy 22 cm ) i zaleć masą . 5. Włożyć serniczek do lodówki na minimum

ciemna strona patelni