biszkopt - 17572 przepisów (strona:982/1172)

Ciasto wiśniowe 146

Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie  połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI: Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy  kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE:   Sok gotujemy odlewając   pół szklanki  do wymieszania(...)kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tiramisu z truskawkami 161

opakowanie serka mascarpone (250 g)   300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady                                                            PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków.  Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubijamy z serkiem i cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę.  Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty.  Posypujemy startą białą czekoladą - u mnie z ziarnami kakaowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 177

okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) -  pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI  Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao(...)łyżki soku z cytryny  ("pożyczone" z połowy szklanki)  Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE    Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

Moje Kuchenne Rewelacje
milky way, mleczna droga 191

batonika w wersji ciasta. Upieczenie ciasta nie zajęło mi zbyt dużo czasu. Efekt pracy nie był powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak  w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała w tym cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować.  Składniki: 6 jajek szklanka cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 180

szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły(...)dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
kolorowe oczy siostry anastazji 182

standardowo więc mimo  wszystko postanowiłam spróbować je wykonać.  Biszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada  Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas  rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi  wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 144

smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie". A oto zmodyfikowany przepis.  Składniki: biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru(...)stopniach. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i  wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje.  Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
czekoladowo- migdałowy but 176

zmienię profil bloga z ciastkarni to torciarnię. To już chyba z czwarty tort w tym miesiącu a mamy dopiero 9, a przede mną jeszcze na pewno jeden. Szaleństwo z biszkoptami, oczywiście wszyscy chcą czekoladowe za co dostałam ochrzan, masami i oczywiście dekoracją. Tym razem tort był w typowym babskim stylu czyli z butem:) Na moje nieszczęście kupiłam bardzo beznadziejny lukier(...)uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały puch. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy ostudzoną masę i posiekane migdały. Upieczony biszkopt dzielimy na 3 krążki i smarujemy je masą. Gotowy tort dekorujemy według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 235

zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych   Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń rozpuszczamy budyń. Resztę soku gotujemy z łyżką cukru pudru, gdy będzie dobrze nagrzany dodajemy do niego budyń i mieszamy do uzyskania gęstej(...)wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe ciasto trzymamy około 30 minut w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 292

wtedy  musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa  lub malinowa  2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny(...)tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę  i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie i wykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 129

owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Mleczna kanapka 2334

Dzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowy 165

zaserwować własnoręcznie przygotowany tort. Na taką właśnie okazje zdecydowałyśmy się na tort czekoladowy ozdobiony małymi czekoladowymi kulkami. Efekt wizualny jest fantastyczny, a smak tortu jeszcze lepszy! Składniki na biszkopt czekoladowy ciemny: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka  50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia   Składniki na biszkopt czekoladowy jasny:   50 g białej czekolady   50 g masła   50 g cukru pudru   2 duże jajka    50 g mąki pszennej   0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii   1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej  350 g mlecznej posiekanej czekolady

Kolizje Smaków
Pijak 145

herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte)                 Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle(...)cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy. Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy wódką (ewentualnie mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego

Kolizje Smaków