biszkopt - 17572 przepisów (strona:987/1172)

Torcik tęczowy bez pieczenia 243

lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej(...)mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać do tężejących galaretek. Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty. Na środek tortownicy wlewać na przemian po 2 łyżki  masy. Masa sama będzie się rozpływać na boki. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami

Ala piecze i gotuje
Ciasto W–Z 332

dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza! To zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam(...)łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno z sola, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 162

wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast likieru). Trufelki tiramisu z ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia(...)Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze. Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka ricotta odlewamy wodę jesli jest, dodajemy do biszkoptów i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie formujemy  małe kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie

Mia Cucina Sofieta
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 228

zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 240

zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód: 180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin.     Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy

Z miłości do słodkości
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 356

Dawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Tort z malinami i lukrową kokardą 161

Torty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Krówka 266

popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 222

Były urodziny bloga, musi więc być i tort! I to nie byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt

Z miłości do słodkości
Krem budyniowy z owocami 144

wiśnie, maliny),  budyń waniliowy z cukrem,  1/2 l mleka,  laska wanilii,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  50g masła,  4 łyżki cukru pudru,  3 biszkopty,  kostka gorzkiej czekolady.   Wykonanie: Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia.  450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować(...)koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem.  Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami

Z miłości do słodkości
Ciasto balowe z karmelem 440

ulubionym ciastem! Zawsze przygotowuję je na wszelkie imieniny czy urodziny oraz inne ważne rodzinne uroczystości. Wspaniale komponuje się z filiżanką kawy..Ciasto to doskonale pasuje na uroczystość Pierwszej Komunii... Biszkopt: 4 jajka,  4 łyżki mąki pszennej,  4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną(...)herbatników,  100g krakersów,  puszka mleka skondensowanego słodzonego.   Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem na sztywno, dodać śmietan-fiksy.  Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki.  Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy.  Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 224

słodkie, ale nie myślałam, że aż tak;)) Tak, wiem, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas możemy na to przymknąć oko;))) Ogółem ciasto naprawdę bardzo smaczne, wilgotny biszkopt, słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao

Z miłości do słodkości
TRUSKAWKI Z KREMEM MASCARPONE 437

bardzo przesadzone. wykonanie oryginalne: Zoltka utrzec z cukrem pudrem na kogiel-mogiel, a nastepnie dodawac stopniowo mascarpone. Ze schlodzonej kremowki ubic piane i polaczyc ja z masa jajeczno-serowa. Biszkopty skropic sherry, truskawki pokroic na kawalki. Ukladac w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawac schlodzone. moje wykonanie: Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubic kremowke

Przysmaki Karolki
Ciasto bananowe na zimno 283

jest to bardzo pyszne, odswiezajace w smaku ciasto bananowe. Niestety troche kaloryczne, ale kto by liczyl kalorie ;-) Zapewniem, ze wielbiciele bananow z checia siegna po niejeden kawaleczek. Bananowiec skladniki: biszkopt upieklam z tego przepisu krem: 1kg bananow 1 kostka Kasi 100g masla 3 zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie(...)mase, dodajemy zoltka i nadal ucieramy. Do kremu dodajemy banany starte na tarce o duzych oczkach. Na koncu dodajemy przestudzona galaretke i wszystko dokladnie mieszamy. Gotowy krem wykladamy na biszkopt. Odstawiamy do lodowki. Druga galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem

Przysmaki Karolki