biszkopt - 17572 przepisów (strona:983/1172)

Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli 161

czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g serka homogenizowanego waniliowego 400ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki(...)mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej

Kolizje Smaków
Ciasto Usta Adama 967

polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 6 jaj 270 g mąki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia 300 g okrągłych biszkoptów ulubiona konfitura (dżem, powidło) Margarynę, cukier, kakao, wodę należy doprowadzić do wrzenia i mieszając od czasu do czasu gotować około 5 minut. Odstawiać do ostygnięcia. Do zimnego dodać stopniowo 5 żółtek(...)jajo. Wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto

Made By Mom And Son
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 256

dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu  użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny, 2 żółtka(...)łyżki cukru. Dodatkowo: 30 dag dżemu porzeczkowego, Dżem lekko podgrzać z 3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Będzie łatwiej nam rozsmarowywać go na biszkopcie. Wierzch: 1 dowolna galaretka + 1 szklanka wody, 20 dag borówek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 tabliczki białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Szklankę mleka gotujemy

Delicious Titbits
prawdziwy biszkopt z kakao 143

ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki

w kuchni i w ogrodzie
biszkopty w kształcie grzybków 99

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

w kuchni i w ogrodzie
Biszkopty w kształcie grzybków 148

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta

prawdziwe jedzenie
Biszkopt pełen jagód 181

żółtek i dość szybko mieszam.  Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku

prawdziwe jedzenie
Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. 2660

Szarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne i nie wymagało już nasączania żadnym ponczem. Do musu jabłkowego zaś dodałam galaretkę, by masa ładnie się zwarła i była smaczniejsza. Wierzch bitej śmietany smakowo dopełni potarta na wiórki […] The post Szarlotka królewska

Kulinarne Przeboje
Sernik Karmelowo – Orzechowy 126

inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do wykonania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 60 g masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej(...)łyżka cukru pudru 50 g posiekanych grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy (średnica 20 cm), wysmarowanej masłem. Ugniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Serki kremowe razem z 130 g karmelu i 1 łyżką cukru pudru umieszczamy w misie miksera i ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy

Made By Mom And Son
Rolada biszkoptowa z jabłkami 353

otrzymałam sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec. Składniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych(...)miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.   Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie

Ala piecze i gotuje
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 170

Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać(...)Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu  do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę

RAROSSA
BISZKOPT 182

Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

RAROSSA
Jogurtowiec borówkowy Mniam 162

dekoracji ok 100 g 800 ml jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie:  W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty

Niezły Młynek
Budyniowiec z konfiturą 160

Składniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru -  20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno

Świat Smaku
Tiramisu bez alkoholu 213

Mniam :) ***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów  2 łyżeczki żelatyny    Kakao 1.  Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić(...)żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać Kakao i powtórzyć cały schemat jeszcze raz 9. Włożyć foremkę na minimum 3 h do lodówki

ciemna strona patelni