stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie
Ciasteczkowy Potwórciasto upatrzył sobie mój syn, a ja, jako dobra mama musiałam je upiec :) Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli siostra Anastazja :) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 5 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasteczkowy Potwórupichcę im coś słodkiego:) Na blogu Oli znalazłam przepis na ciasto, które Kusiło już sam nazwą "Monte". Okazało się dość łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne:)) Chłopacy byli zachwyceni! Biszkopt: 3 jajka, 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka oleju rzepakowego. Białka ubić na sztywno z dodatkiem
Z miłości do słodkościorzechowe blaty nie tylko do tortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów
Krakowskie smaki AniDodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można
CoolinarniePLubiegłą sobotę moja przyszła teściowa obchodziła swoje 18- naste plus Vat urodziny. Z tej też okazji została obdarowana tortem który miałam przyjemność własnoręcznie przygotować i ozdobić;) Białe biszkopty przełożone truskawkowym kremem. Przepis znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki AniUrodzinowy tort mojego Narzeczonego;) Biszkopt przełożony masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki . Krem wiśniowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 800 gram wiśni 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny
Krakowskie smaki Aninajlepsza za niego zapłata. Swoją drogą chyba jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką reakcją ;) Uwielbiam takie chwile;) Środek tortu to masa czekoladowa z dodatkiem wiśni i czekoladowe biszkopty. Przepis na tort tutaj: Tort czekoladowy z wiśniami
Krakowskie smaki Anikolejny tort. Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;) Serdecznie polecam:) Składniki: 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej barwnik spożywczy opcjonalnie Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto Post Ciasto z truskawkami
Marta GotujeTort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku
Wypieki i Rumieńceproszku 1/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 200 g masła 1 łyżka Amaretto Śmietana: pół litra śmietanki 30% 3 łyżki żelatyny ew. 3 łyżki cukru Ciasto: Przygotować jak biszkopt - suche składniki połączyć, białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać żółtka, na końcu delikatnie wmieszać suche składniki. Piec ok. 40-45 min. w 175'C. Ostudzić, nasączyć delikatnie Amaretto
w mojej kuchniwymieszać ,2/3 masy wyłożyc na ciasto Pozostałą masą posmarować wierzch ciasta.. .SMACZNEGO...ps.ostatnia fotka pokazuje malo ponczu ,bo takie lubi moja córka ,dla reszty dużo ponczu w biszkopcie jak na dwóch pierwszych fotach
w mojej kuchniWspaniałe, pachnące truskawkami i rozchodzi się w iście ekspresowym tempie, ciasto z truskawkami. Delikatne w smaku, nie przesuszone, jak w przypadku biszkoptów. Dla mnie idealne. Uwielbiam truskawki, mogłabym jej jeść całym rokiem. W sezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki
Na słodko lub wytrawniefont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wspaniały delikatny biszkopt z jabłkami .. polecam :-) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 5 łyżek oleju 5 jajek 5 jabłek Kilka kropel olejku waniliowego Tłuszcz
Na słodko lub wytrawnie