biszkopt - 17572 przepisów (strona:814/1172)

Biszkopt -przepis podstawowy 185

kilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Kokosowe cudo 225

Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to  polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny(...)nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy  dodać masło, i od czasu

Moje domowe kucharzenie
Ciacho a'la raffaello 153

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na nadzienie: 2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru) 1 kostka masła (250g) Składniki na posypkę: 1 szklanka wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki oliwy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek(...)masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę: Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.  Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce

Emcia Pichci
Prosty sernik na zimno z truskawkami 323

Składniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego 2 op. galaretki truskawkowej 150 g biszkoptów okrągłych 200 g truskawek (świeżych lub z kompotu) Przepis: Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może być mniejsza) owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno biszkopty, tak aby powstał spód sernika. W osobnej miseczce rozrabiamy jedną galaretkę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy(...)ostygnięcia (ma być letnia). Następnie dodajemy ją do serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut (albo dłużej - w zależności od czasu stygnięcia drugiej

Emcia Pichci
Torcik orzechowo-jabłkowy 257

mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka obrać, pokroić w cząstki i rozgotować w rondlu, podlewając 1/5 szklanki wody. Jabłka(...)zupełnie się rozpadną i przybiorą konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady

kolorowotorcikowo
Garden party 186

rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki(...)Dodajemy do niej resztę cukru pudru i energicznie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odłożoną wcześniej śmietankę, mieszamy po czym wlewamy to do masy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy trzepaczką. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy je sokiem. Na pierwszym układamy jagody i przykrywamy masą. Przykrywamy go drugim biszkoptem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach

Mienta blog
Ciasto ala Kinder Maxi King 21470

wypróbowania, bardzo mleczna i słodziutka. Jeśli lubicie mleczko z tubki to coś dla was. Można ją wykorzystać również do innych wypieków. Poniższy przepis można zmodyfikować i na przykłąd zamiast biszkoptu użyć herbatników.   Polecam! Ciasto ala Kinder Maxi King           Składniki: Biszkopt: ·        5 jajek(...)należy mieszać jak najrzadziej. Nie przerażajmy się jeśli się lekko przypali. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać

Mania Gotowania
Sernik Tiramisu 166

opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao   Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze(...)kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy do niej espresso i Amaretto. Mieszamy dokładnie. Biszkopty maczamy w kawie z likierem i żelatyną. Zanurzamy je dosłownie na 3 sekundy i zaraz wyciągamy, aby nie rozmokły. Biszkopty układamy na spodzie ciasteczkowym w równych odstępach. Następnie wylewamy

Mania Gotowania
Czekoladowy tort z brzoskwiniami 184

Czekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, ubijamy na sztywno. W miseczce mieszamy żółtka z octem(...)mleka - 2 łyżki masła W rondelku zagotuj mleko (3/4 szkl.) dodaj masło, w pozostałej ilości rozpuść budyń, wlej na gotujące się mleko. Po lekkim przestudzeniu, wylej na dolny blat biszkoptu.  Brzoskwinie: - 4 brzoskwinie - galaretka brzoskwiniowa (ewentualnie pomarańczowa) Brzoskwinie obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka zalej wodą okolo 1/2 szklanki, gotuj minimum 15 minut, aż będą się rozpadać. Wystudź

SMYKWKUCHNI
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 341

natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę! Składniki: szklanka zaparzonej mocnej kawy,  opakowanie podłużnych biszkoptów,  300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP,  2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto),  400ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru,  3 łyżki cukru(...)startej czekolady.  Wykonanie W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować.  Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę

Z miłości do słodkości
Jabłecznik na biszkopcie 236

Post Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno z coca - colą 285

dziś. Wtedy też najlepiej sprawdzają się szybkie desery i ciasta na zimno. A zdecydowanie najlepszym, według mnie oczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek -  naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku(...)śmietanki 30%, 250ml jogurtu naturalnego,  szklanka cukru pudru,  200ml coca-coli,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki żelatyny,  1/2 laski wanilii, 100g okrągłych biszkoptów. Na dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć ciasno biszkopty. Do coli dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, przestudzić. Śmietankę ubić

Z miłości do słodkości
TORCIK BEZGLUTENOWY NA MĄCE RYŻOWEJ ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 316

Bardzo lekki i baaardzo smaczny torcik z dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe(...)ksylitolem) do posypania - truskawki - 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej) Galaretki rozpuścić w połowie wody, czyli 2 rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystudzenia. Biszkopt upiec według przepisu , wystudzić i przekroić na dwa krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy

Smaczne Zdrowe
Bombonierka truflowa. 117

lepszego prezentu, niż ten przygotowany własnoręcznie. W myśl tej zasady zrobiłam domową bombonierkę z 4 rodzajami trufli.  Składniki:  TRUFLE 1 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki  aromat rumowy (jeżeli macie w domu rum, polecam zastąpienie wódki i rumu właśnie prawdziwym rumem) TRUFLE 2 tabliczka(...)gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżeczka chilli łyżeczka słodkiej papryki  TRUFLE 3  tabliczka mlecznej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy  TRUFLE 3  tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła

Brzuszki Łakomczuszki
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 213

minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną

Ze smakiem i z pasją