biszkopt - 17572 przepisów (strona:812/1172)

Placek z kremem i truskawkami 159

Nadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki

Z miłości do słodkości
Ciasto "Leśne smaki" 134

tylko pojawiają się jagody, maliny i są jeszcze truskawki obowiązkowo piekę to ciasto:) Puszysty, lekki biszkopt, krem owocowy oraz cała góra świeżych owoców zalanych galaretką... Bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne;) Chłopcy je uwielbiają, ja zresztą te nie pogardzę;) Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku(...)rozgnieść widelcem. Osączyć na sicie z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce truskawek do kremu, stale ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.     Wierzch: 300 g truskawek, 200 g jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce

Z miłości do słodkości
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 233

kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt: 4 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego.     Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć(...)połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić w plasterki

Z miłości do słodkości
TORT JABŁKOWY 194

Torcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem.  SKŁADNIKI  ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki

RAROSSA
Tort czekoladowo - smietanowy 126

Biszkopt rzucany  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa smietanowa  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa czekoladowa  250 g smietany ubijamy  Do miski wrzucamy serek mascarpone (250g) i mieszmy go z 3 lyzkami cukru pudru i 2 lyzkami kakao  Do serka kakaowego wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem  Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa(...)przykrywamy druga warstwa biszkoptu i kladziemy biala mase, rowniez obkladamy boki. Ja przystroilam tort masa cukrowa

Klaudynkowa kuchnia
Metrowiec makowo-owocowy 381

maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem(...)Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami. Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą  mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 154

wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć(...)Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z masą jabłkową 264

ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa(...)biszkoptowa, już gotowa do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu.. Jak już będą miękkie dodać galaretki ostudzić. Wylać na biszkopt. Jabłka wylane na biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej

W kuchennym oknie Ewy
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 184

SKŁADNIKI    300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając(...)sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.   Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik na zimno z czekoladą 14497

się to banalne. Najlepiej do tego była by foremka silikonowa, ale i z taką metalową po rozgrzaniu nie stwarza oporów. Sernik z sporą ilością czekolady, ale też wyczuwalne są biszkopty moczone w kawie Składniki 500g twarogu sernikowego z wiaderka kilka biszkoptów paczka herbatników 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady(...)serowej dodajemy roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość wylewamy do keksówki, następnie wsadzamy na chwile do lodówki 2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Biszkopty moczymy w kawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki

zjem to blog kulinarny
Kilimandżaro 1419

przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek (jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki(...)mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami

Sto kolorów kuchni
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 120

Czym przekonał do siebie brzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka(...)stopniach.  Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty.  Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy raj 178

świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru  dodatkowo: maliny fix do śmietany(...)galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lekki piankowy tort na zimno 146

przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody(...)drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Kolizje Smaków