biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego urody :-) Polecam Wam wypróbować przepis SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę BISZKOPT CIEMNY -6 jajek -1 szklanka mąki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru BISZKOPT JASNY -3 jajka -0,5 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku(...)szklanki cukru -125g margaryny lub masła poncz -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru -5 łyżek spirytusu -0,5 szklanki wody Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Ciemny biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca zrobiłam w tortownicy ale równie dobrze można(...)można sobie prace bardziej ułatwić i do jogurtu dodać jeden smak galaretki. składniki: 4 dowolne galaretki ( dałam truskawkową, cytrynową, agrestową i pomarańczową) 900 g jogurtu naturalnego 12 podłużnych biszkoptów ( takich jak do tiramisu) ***ewentualnie cukier do smaku Na dno tortownicy ( o średnicy 26 cm ) wyłożyć biszkopty i wstawić do lodówki. Jogurt wystawić z lodówki aby się ogrzał i był
Monia miesza i gotujeprzygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, ½ łyżki octu, ½ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao, Biszkopt makowy: 6 białek, 1 szklanka cukru, ½ łyżki octu, 1,5 łyżki(...)250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek
Tradycyjna kuchnia Kasirozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę przygotowałam wg własnego pomysłu. Zamiast konfitury czy dżemu wiśniowego możecie użyć wiśni z kompotu a biszkopt nasączyć wiśniówką. Ja pominęłam alkohol ze względu na dzieci, które będą ją jadły. Jeśli nie chcecie piec rolady możecie upiec z poniższego przepisu biszkopt w tortownicy o śr. 21cm(...)Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Krem: 700 ml kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 śmietn-fixy Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 3 kostki mlecznej czekolady wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane) ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Smakołyki AsiDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę
Ciastkozercypierzynką z delikatnego kremu śmietankowego, a w elemencie ozdoby truskawki i śmietankowe zdobienia! Brzmi pysznie?! Zapraszamy do przepisu sporzadzonego krok po kroku (+zdjęcia) i Życzymy SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml(...)śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250g. serka mascarpone 250 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) pół szklanki cukru pudru Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema
Domowe Tortyciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku i już delikatniej wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać(...)masy jajecznej, ale już mieszać tylko łyżką i bardzo delikatnie. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków blaszki do biszkoptu się nie smaruje, ani nie wykłada papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30-35 minut. Zostawić w blaszce, aż będzie prawie zimny. Wtedy wyjąć z blaszki i przekroić na pół w poprzek
Kuchnia PokoleńOpis: Tiramisu to klasyka włoskich deserów. Deser składa się z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę z serka mascarpone, jajek, śmietany i cukru. Całość pokrywa warstwa grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Deser tiramisu najlepiej podawać mocno schłodzony. Idealnym połączeniem do tego deseru jest podawana kawa espresso. Składniki: 500g serka mascarpone(...)podłużnych biszkoptów 4 jajka 50 ml likieru Amaretto 250 ml kawy espresso 50g cukru szczypta soli kakao Sposób przygotowania: Żółtka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą, jasną, kremową pianę. Na niskich obrotach miksera dodajemy powoli serek mascarpone. Najlepiej dodawać w kilku turach. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy również kieliszek likieru. Przygotowujemy biszkopty. Zaparzoną wcześniej i ostudzoną kawę espresso przelewamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnefantastycznymi nagrodami- o których nie będę pisać, sprawdźcie sami, jeśli Was to ciekawi ;-) A teraz sprawdźcie listę składników i upieczmy tort ombre, jagodowo-malinowy! A co! SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT (mała tortownica) - 3 białka - nie pełna 1/3 szklanki cukru - 3/4 szklanki maki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli 2. MASA JAGODOWA: - 250 ml zmiksowanych jagód(...)cukru pudru - 5 g żelatyny w proszku - 1,5 łyżki gorącej wody ponadto: łyżka zmiksowanych jagód (do zabarwienia kremu) i łyżka zmiksowanych malin (do zabarwienia kremu) WYKONANIE : 1. BISZKOPT: - białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i ubijaj dalej na sztywno - żółtka połącz z octem, dodaj do piany z białek i delikatnie wymieszaj - mąkę połącz
SMYKWKUCHNIPyszne i efektowne ciasto. Kolorowe biszkopty przełożone masą wiśniową i masą z bitej śmietany i serków homogenizowanych, udekorowane czerwonymi porzeczkami. Składniki: Biszkopt biały: 4 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu pół szklanki cukru Biszkopt brązowy: 2 jajka 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku(...)Masa wiśniowa: 0,5 kg wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarneCiasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo trudne w przygotowaniu, ale szybko upewniamy się, że nie należy do kategorii skomplikowanych ciast :) Zapraszam! Szachownica Składniki: biszkopt jasny: 3 jajka trochę ponad połowę szklanki cukru 8g cukru waniliowego(...)szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 8g cukru pudru 1 szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa: 500g serka mascarpone 200ml kremówki 3 łyżki cukru pudru śmietan fix polewa
Tagebuch po polskuMateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem z papieru wycinałam kształt herbu. Inspiracja Moje Wypieki . Z podanych proporcji wyszedł mi tort około(...)porcji. Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed podaniem, wówczas warto upiec biszkopt i przygotować krem z białej czekolady. Składniki na biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać
moj przepis naOjca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu(...)maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar L, w temperaturze pokojowej 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek kakao Mąkę pszenną i kakao dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym
moj przepis nanajlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt maka pszenna 1 szklanka szczypta proszku do pieczenia ksylitol 3/4 szklanki Masa czekoladowa i waniliowa: - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki(...)masła - 1 duży cukier waniliowy (30 g.) - 100 g. czekolady gorzkiej -100 g czekolady białej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem
Różowa kuchniaTort chalwowy – wykonany przez DomoweTorty.com Tort chalwowy – wykonany przez DomoweTorty.com Przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową i smacznym kremem chałwowym tworzą jego wyjatkowy smak, a wiórkowo-kokosowe opruszenie, śmietanowe zdobienia oraz delikatne serduszkowe pianki w elemencie ozdoby, nadają całości romantyczny charakter. Zostawiam Was z tym pysznym przepisem(...)dedykowanym wszystkim wielbicielą słodkosci-a szczególnie tym zakochanym w pysznym smaku chałwy! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa
Domowe Torty