Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto cappucino. Idealne do niedzielnej kawki lub herbatki. Pychotka Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 500 g serka waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania mleka w proszku 2 łyżki żelatyny 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych Poncz: 7 łyżek(...)dodać do kawy. Wystudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało. Przełożenie ciasta: biszkopt - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - starta czekolada
Cukiernia Pychotkipodmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus brzoskwiniowy: kilka dojrzałych brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa cukier do ewentualnego dosłodzenia(...)ponadto: 200 ml śmietanki 30% galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C. Po upieczeniu
Pysznie & PięknieDeser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią ilość słodyczy. 1 puszka mleczka kokosowego 80 % 20 dkg truskawek 5 biszkoptów 6 małych bezików 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej mięta świeża Mleczko kokosowe wkładam do lodówki(...)wyjmuję łyżką gęsta śmietanę która się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję
wesoła kuchniazimno nie przesłodzony, lekko kwaskowy orzeźwiający. Na upalne dni idealny. Można go zrobić w formie okrągłej jak kto woli. W sezonie letnim idealny na deser który nas ochłodzi. biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 800 g serka homogenizowanego(...)spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego. Masa serowa: Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody
wesoła kuchniawięc nie będę ich zostawiać na czarną godzinę tylko podzielę się od razu 😊 Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu. Składniki: Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego(...)cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady Dodatkowo Mały słoiczek dżemu truskawkowego 2 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj coś dla miłośników słodkości i wisienek. Warstwowe ciasto z wiśniami i kremowym zwieńczeniem. WARSTWOWA WARIACJA z WIŚNIAMI Składniki: (forma 20x30 ) biszkopt: 5 jajek 80 g cukru 100 g mąki 2 łyżki kakao 30 g masła Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej(...)samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. poncz: 1 szklanka wiśniówki plus 2 łyżki cukru warstwa serowa: 400 g sera 3 łyżki mleka w proszku 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1 łyża masła 100 g cukru Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy
Bon appetit mon amieBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu(...)dodawać po łyżce sera. Przygotowaną masę odstawić do lodówki. Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
BullioDzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :) Składniki na biszkopt: jajka 5 szt L ksylitol 100 g mąka(...)rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści. Krok 3 Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem Krok 4 Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki
Różowa kuchniaBezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy(...)Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto. Na dnie naczynia umieść warstwę truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone w kawie i krem. Wierzch deseru udekoruj truskawkami i posyp
Kuchnia bezglutenowamusiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników tortownica średn. 26 cm Składniki na biszkopt: 6 jajek o temperaturze pokojowej 140 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 110 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka i zmiksowałam na bardzo puszysty krem. Miksowałam końcówką do ubijania piany na najwyższych obrotach. Suche składniki wymieszałam
Kuchnia u Krysizapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów. składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 jaja 3/4 szkl cukru 200 g masła(...)serka homogenizowanego naturalnego 200 g mleka w proszku ponadto: 1/2 filiżanki mocnej, słodkiej kawy paczka krągłych biszkoptów 2 łyżki kakao Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja tortownica 26cm). Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Krem: Jaja ubić z cukrem na parze
6nieboJeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych(...)przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC . Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 2-3 części. Ubijanie piany z białek i łączenie
Ugotowaćudekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła" pod wpływem ciężaru. Ponieważ krem zawiera(...)masło i jajka, tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go minimum 15 minut przed podaniem, aby krem ocieplił się i nabrał lekkości. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej i trzymac w formie pod przykryciem. SKŁADNIKI BISZKOPT - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek (M) / żółtka i białka oddzielnie ½ szklanki mąki pszennej (80 g) ½ szklanki zmielonych orzechów ⅔ szklanki drobnego cukru
cool and mintyskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szczypta soli opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę(...)opcjonalnie proszkiem do pieczenia ( ja do jednego z biszkoptów nie dodałam, dlatego jest różnica kolorów) i mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1 żółtko wykonanie: Żółtko i cukier
Domowy Smak JedzeniaSezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody(...)galaretki Wykonanie: Upiec biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek
Zrób to smacznie