biszkopt z - 1500 przepisów (strona:16/100)

TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 160

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru(...)limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać  łyżką. Ciasto przełożyć

RAROSSA
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 239

jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy(...)serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem

Ratunku obiad
Tort tiramisu 169

byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste.  Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy(...)60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam to za pomoca miksera. Dolny blat biszkoptu ukladamy na talerzu do tortow i spinamy obrecza tortownicy. Nasaczamy go 1/3 kawy wymieszanej z Amaretto

Przysmaki Karolki
Torcik " Niebieska laguna " 228

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka(...)budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta. Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został

Słodkości i nie tylko
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 431

czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika: 190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) 75g mąki pszennej 50g kakao 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek(...)pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze 12 minut aż masa będzie powoli spływała z trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy ostrożnie by masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort z różami cz. 1 142

Dodane zdjęcie pod ostatnim postem  nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję.Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;)Składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki(...)zdjęciu) w 180' C przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ) PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego

cookpl
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 171

biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (żółtka osobno od białek),1 szklanka cukru,3/4 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju,Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać(...)przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości

Delicious Titbits
Tort z kremem z kaszy jaglanej i z brzoskwiniami 119

pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie z jednej puszki(...)śmietanki 30% dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Przygotowuję biszkopt: Dokładnie opisałam wszystko w tym linku.  Przygotowuję masę: Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się gładką, jednolitą masą. Brzoskwinie

Wielopokoleniowo
Wegańskie wiśniowe Delicje 141

oraz z „Delicji”, z czego za tymi drugimi, ku zdziwieniu wszystkich naprawdę nie przepadałam. „Jam można nie lubić Delicji”- słyszałam regularnie, a no można, suchy biszkopt, galaretka, która po ugryzieniu ciastka odklejała się od reszty i średnia czekolada. Poi otwarciu jeszcze zjadliwe, ale jak poleżały chwilę na talerzu, to już był dramat. Tak było przynajmniej kiedyś(...)zupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege nie piekłam, a czekolady gorzkiej zawsze mam spory zapas w spiżarni, i tak oto przepadłam. To są chyba najlepsze ciacha, jakie zrobiłam ostatnimi czasy. Jest z nimi trochę zabawy

greenscarf
Mleczny tort serowy 232

Gotowany sernik z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje charakterystycznego smaku i przypomina mi czekoladę z dzieciństwa :) Masę serową zrobiłam w dwóch wariantach smakowych i przełożyłam nią kakaowy biszkopt. W okresie letnim warto wpleść w masy sezonowe owoce, np truskawki :D BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku od pieczenia(...)twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać

https:KKuchniaMniam
Biszkopt cytrynowy 189

Puszysty, wyjątkowo aromatyczny, domowy biszkopt. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi kremami, czy poprostu owocami z bitą śmietaną. Już sam jego cudowny, cytrynowy zapach, który wypełni wasz dom w czasie pieczenia, będzie wspaniałym antidotum na jesienno-zimową chandrę. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Biszkopt z likierem Baileys 164

Pięknie wyrastający, oryginalny biszkopt, o niepowtarzalnym smaku- który może stanowić niebanalną podstawę wielu tortów. Irlandzki Likier Baileys nadaje mu wyjątkowy smak i piękny, ‘procentowy’ aromat. Połączenie go z kremem przygotowanym na bazie likieru, będzie spełnieniem marzeń nie tylko irlandzkich, ale wszystkich ( pełnoletnich ) łakomczuchów! Zapraszam do pieczenia!… SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy(...)papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 40 do 50min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze

Domowe Torty
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 158

będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy  Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddziel(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel

Food Square
Tort świnka peppa 141

świnki peppy, więc nie było innego wyjścia, tort musiał chociaż trochę przypominać jej ulubioną postać z bajki i tak powstał wspólnymi siłami tort świnka peppa. Bez dużych dodatków, lekki biszkopt przełożony konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dziecko było chyba najbardziej szczęśliwe, gdy ujrzało swój tort. Nie wiem na ile była świadoma tego co się dzieje(...)piękniejszego od szczerej radości dziecka, bo takie nie udaje P. wykrawał kształt tortu i wykańczał dekoracje. Wspólne przygotowanie jest wiele przyjemniejsze niż zakup idealnie wykonanego tortu.   Składniki: Biszkopt, średnica 28 cm: - 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić

dom-agi.pl
Anielska chmurka 244

Składniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty  Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy

Luźna Kuchnia