biszkopt 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 1 puszka ananasów 1 budyń waniliowy piana 3 białka 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórek kokosowych przepis Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i żółtka(...)budyń waniliowy . Ananasy kroimy w kostkę , łączymy z budyniem i studzimy . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Pieczemy w temp . 180 st. C. Biszkopt smarujemy masą budyniową a na wierzch kładziemy upieczoną piankę z kokosem . Ciasto podajemy schłodzone
Smakowite Daniamąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g twarogu z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka zimnego 2 galaretki w proszku(ja dałam brzoskwiniowe) 1/2 szkl wiórków kokosowych masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana będzie sztywna,dadajemy partiami cukier i ubijamy na najmiejszych obratach miksera(...)razem.Robimy tak do wykorzystania całego twarogu.Na koniec wlewamy tężejące galaretki,miksujemy do momentu połączenia się składników.Zimny biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki w której się piekł,wylewamy na niego masę,wyrównujemy i odstawiamy.Patelnię mocno rozgrzewamy i wsypujemy na suchą wiórki kokosowe,cały czas mieszamy a gdy wiórki zaczną robić się brązowe,zdejmujemy z patelni.Lekko ciepłymi wiórkami posypujemy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część
A Ty Smakuj MnieDziś krótki wpis na temat mąki kukurydzianej, która ostatnio obok kokosowej jest moją ulubioną mąką bezglutenową. Przeczytajcie poniższy tekst, a dowiecie się dlaczego. Zalety i właściwości mąki kukurydzianej Przede wszystkim powoduje puszystość, słodkawy posmak i piękny, złoty kolor otrzymanego wypieku. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy(...)Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana Zdrowy snikers bez cukru i mleka
Powiedz dietom niepieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy polewa nie będzie już gorąca maczamy w niej kwadraciki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Zainspirowana w kuchniidealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie(...)pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody
Smakołyki BerenikiSkładniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka sojowego dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej dwie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml octu (jabłkowego lub winnego) 200 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy) krem: 200 g wiórków kokosowych 300 g ryżu około 800 ml mleka sojowego(...)kremu: ugotuj ryż na mleku, a wręcz go rozgotuj z dodatkiem mleka. Wiórki namocz w gorącej wodzie, po czym odsącz i zblenduj na gładką masę z ugotowanym ryżem. Wystudź. Biszkopt: Do mleka dodaj ocet i odstaw na chwilkę aż się zetnie, a w między czasie zblenduj olej z cukrem na puszystą masę, a mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
greenscarftarce i zesmażyć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpoświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem
Smakowity Blog Kulinarnydzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy? - szklankę kaszy jaglanej - 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - mały jogurt naturalny - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - 1/4 szklanki cukru (lub innego słodzidła) - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka brzoskwiniowa - jedna dojrzała brzoskwinia - pół dojrzałego mango Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku na wolnym ogniu
two broke sistersbiszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam wiórkami kokosowymi
Cynamonowe szczęściekuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką(...)muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawąKawowa piankaCiastka kawoweCiasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisuTorcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj z Kardamo Ciasteczka owsiano-kawowe. Pysznostki Świąteczne babeczki z nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku
Moje domowe kucharzeniewszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie(...)kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie w rumie, żeby nie rozmokły i układać na masie
Anioły w kuchnimałego miejsca zapraszam na tort :) Bezglutenowy, prawie bezcukrowy ale za to przepyszny! Zrezygnowałam z robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre
Mienta blog