łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina pół łyżeczki miodu sól, pieprz Sałatę myjemy. Układamy na niej pokrojoną w kostkę i obraną gruszkę, oraz kostki sera pleśniowego. Posypujemy orzechami. Oliwę, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Mieszamy i zajadamy :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaskładniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus, plastry pomidora, inne – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Przygotuj
nietylkopasta.plkopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować
Kuchnia domowa Aniwściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów laskowych pół małej, białe cebuli 200 ml śmietanki 18% (użyłam łaciatej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa świeże oregano – konieczne! łyżka masła Stawiamy makaron i zabieramy się za sos. Orzechy drobno siekamy i prażymy je na suchej patelni aż zaczną pachnieć i łapać kolor. Tu przypominam
ladykitchenryżem kurczakiem i ananasemSałatka ziemniaczanaMeksykańska sałatka z kurczakiemKlasyczna sałatka jarzynowaSałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronamiWraps z kurczakiemŚledź w oleju z pieczonymi burakamiMarynowany surowy łosoś w przyprawachŚledź w sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta(...)pstrągiemPate z drobiowych wątróbekPasta z tuńczykiemPasta łososiowaRybna pasta twarożkowaDomowy majonez w słoikuSos tatarskiWędlinySchab z pończochy, czyli domowa wędlinaDomowy baleronSchab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa
Kulinarne przygody GatityJest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem
Maminek kulinarnySałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi...Smakowite kawałki tuńczyka.Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli.Otulone śmietaną i majonezem.A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy.Pychota! Składniki:2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu130 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 mała cebula;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskakawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęskawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęspieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie prosty sos. Rzodkiewki i krewetki z pieca Lech Wałęsa, w swoich dobrych latach, kiedy potrafił rzucać niezłymi bon motami, wyjaśniał zagranicznej opinii publicznej, że polscy komuniści są jak rzodkiewka: z zewnątrz czerwoni, a tak naprawdę biali. Jacek Kalabiński, nieżyjący już korespondent z Waszyngtonu i przez jakiś czas tłumacz Wałęsy podczas(...)właśnie do krewetek. Taki suchar, ale fajny :-). Wracając do sałatki, zainspirowała nas do niej blogerka Naturally Ella , pomysłowa weganka z USA. Od niej wzięliśmy podstawowy pomysł i przepis na sos – absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy marynatę do rzodkiewek oraz krewetki. Naszym zdaniem jest to jedna z naszych najbardziej udanych sałatek. Dajcie znać w komentarzach czy i Wam zasmakowała? Czas
Niedzielny kucharzcienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej(...)chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami gnocchi, ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli doprawionej solą i sokiem z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwajeszcze ok.90 minut ( ja piekłam 100 minut, ale myślę, że powinnam jeszcze z 5-10 minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut.Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie(...)mnie spód był dość luźny, ściągnął dopiero w lodówce. Po wystudzeniu zdjąć obręcz i przełożyć serniczek na talerz. Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez ok.15-20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu
Smaczne Zdrowericotta ? Tym razem zamiast ricotty do placuszków dodałam serek mascarpone i zrobiłam sos z mrożonych truskawek. Zamiast cukru placuszki i truskawki posłodziłam zamiennikiem cukru Słodki Eryk Erytrotyl ,który powstaje z kukurydzy uprawianej naturalnie, metodami konwencjonalnymi. W procesie naturalnej fermentacji przy zastosowaniu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający wyglądem cukier. Miłego poniedziałku :-) Składniki: 2 jajka(...)było grudek. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Sos truskawkowy: około 1/2 kg mrożonych truskawek 4 łyżki słodziku Słodki Eryk 1. Truskawki wyjmujemy wcześniej do rozmrożenia, przekładamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy do momentu
kruche babeczkiSEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera na pastę. Trwałość: około tygodnia. Równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu. SOS CHRZANOWO-MAJONEZOWY Z CYTRYNOWEGO CHRZANU ZE SREBRNĄ CEBULKĄ
W kuchni Karmel-itkiregion ma swoją wersję i tak np. na obszarach górskich sos robiony jest z dodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam(...)Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem! Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy. Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje
Z Kuchni Do Kuchni