owsianka z jogurtem z mascarpone, grantem,płatkami migdałowymi i białą czekoladą(+trochę truskawek na dnie)Gorąca miseczka i kubek pełen kawy, tylko tyle mi dzisiaj do szczęścia było trzeba
More food, love and dreamsjogurtu naturalnego 180 ml wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 150 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleka szczypta czerwonego barwnika Ciasto Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy
Wędrówki po kuchniłyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówkiPolewa 100 g białej czekolady4 łyżki kremówkiPrzygotowanie:Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać(...)cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd
Ala piecze i gotujeszkoda ich jeść! Świąteczny deser na świąteczny dzień. Proste, piękne i smaczne. Składniki: • kilkanaście dużych truskawek z szypułkami • po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej • różne posypki cukierkowe Wykonanie: • Truskawki umyć z szypułkami, osuszyć. • W kąpieli wodnej rozpuścić każdą czekoladę osobno. Ja rozpuszczam w szklanej miseczce, którą wkładam
To co kochamowinąć w folię spożywczą i zanurzyć w roztopionej, płynnej czekoladzie. Czekolada szybko zastyga i łatwo można oddzielić ją od lodu i folii. Świetny efekt uzyskacie robiąc miseczki z białej czekolady, albo dwukolorowe.Wyglądają trochę jak kielichy tulipanów. Składniki na lody: 400g mrożonych truskawek 2 średnie banany 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki miodu Sposób wykonania: Do malaksera wkładamy mrożone
Kuchnia Pani WiosnyDużo się ostatnio dzieje w naszej kuchni, a wciąż brakuje mi czasu na dodawanie nowych wpisów. Chociaż pogoda raczej jesienna … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnipłatki ryżowe na mleku sojowym z kakao, budyniem czekoladowym i białą czekoladą w słoiczku po domowym maśle orzechowym~ Zobaczymy co będzie dalej :) Zapowiada się fajnie
breakfast of dreamsSkładniki: na 4 porcje 1kg arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy
Luźna KuchniaKokosowy budyń z suszona kostką kokosową, prażonymi wiórkami kokosowymi, białą czekoladą i bananem Idealne śniadanie na początek tygodnia Sprawdzian z polskiego odhaczony. W tym tygodniu jeszcze "tylko" dwa.Składniki: 100ml mleczka kokosowego 200ml mleka20g mąki ziemniaczanejłyżka wiórek kokosowych cukier/coś do posłodzeniaszczypta soli Odlewamy część mleka i mieszamy z mąką, resztę mleka wraz
More food, love and dreamsszklanki mąki Szczypta soli Ciemna polewa: 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Jasna polewa: 90g białej czekolady 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia
Kolizje Smakówoctu Składniki na mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 1 czekolada deserowa 1 łyżeczka cukru pudru 0,5 opakowania serka mascarpone Składniki na mus śmietankowy: 250ml śmietanki 30% 1 biała czekolada 0,5 opakowania serka mascarpone Ponadto: amaretto maliny wiórki czekoladowe Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu
Słodki ZakątekSylwester! Do usłyszenia w Nowym Roku 2017! Pavlova z czekoladą Składniki: na tort 8-10 porcji 5 białek 320 g cukru 1½ łyżki soku z cytryny 100 g białej czekolady 60 g pistacji 300 ml śmietanki, 36% 150 ml greckiego jogurtu, 10% szczypta waniliowej pasty 4 owoce marakui Nastaw piekarnik na 130ºC na termoobieg (bez termoobiegu 145ºC). W misce
codojedzeniaBardzo słodka czekolada o aromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka
W królestwie smaków BeatyPyszne kakaowo czekoladowe ciasteczka , które najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy w środku znajduje się miękka czekoladaSkładniki:250 g mąki140 g masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasa:100 g białej czekolady180 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1,5 łyżeczki żelatynykakao do posypania ciastaWykonanie:W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe
Kulinarne przygody Gatity