bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:873/3453)

ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 168

szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek szklanka wody gazowanej Piwniczanka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki czerwonej porzeczki na bezę: 4 białka szklanka cukru Jajka rozbić osobno białka i żółtka. Białka wbić do dużej miski i ubić na pianę. Kiedy będzie już sztywna zacząć powoli dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka orzeszki z kremem budyniowo-orzechowym 173

musi zostać miejsce na krem. Wyklejone foremki układam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-12 minut, tak żeby się zrumieniły. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmuję ciastka z foremek i piekę kolejną

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak pieczony w całości 156

zajmuje zbyt wiele czasu i danie ładnie prezentuje się na stole. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym jest miękkie i soczyste, a ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony

Kocham..lubię..gotuję..
Schab po cygańsku 240

można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje

Kulinarne przygody
Proste ciasto z gruszkami 120

jednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy i miksować Na koniec dodać wystudzone wino ( bez goździków i cynamonu), zmiksować Masę przełożyć do wysmarowanej formy, piec w temp. 180*C przez ok. 35-40 min. Wpierw ułożyć na wierzchu osączone gruszki Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: podczas dodawania

Proste Potrawy
"Suche" puree z dyni Hokkaido 100

Pieczona dynia japońska Hokkaido :-) Czemu na sucho? Ponieważ szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna.. Czas przygotowywania:  10 minut Pieczenie:  1h Ilość Pulpy:  600-800 g Składniki: • 1 dynia Hokkaido

AniaGotuje.pl
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 162

wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia. Upieczone bułki odparujcie na kratce. przepis Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Puszysty Sernik Świąteczny z owocami! 269

budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto:  3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C. Dzięki temu sernik piecze się równo

SMYKWKUCHNI
Krówka 215

pochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki  mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa:   500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki(...)masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli)   Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem

Czerwona Porzeczka
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 209

beszamelu z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę.   Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko Wam się przypieka, przykryjcie ją folią aluminiową. Jeśli zostaje blada a czas pieczenia się kończy – włączcie termoobieg. Serowy beszamel powinien się pysznie przypiec. Moussaka jest lekka(...)łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 puszka pomidorów bez skórki olej rzepakowy do smażenia sól pieprz SKŁADNIKI beszamelu serowego 300ml mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/8 kostki masła ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu

Karo in the Kitchen
KOKOSANKI, CIASTECZKA KOKOSOWE 188

Już bardzo dawno nie zamieszczałam żadnych ciasteczek, co więcej nie pamiętam kiedy ostatni raz je nawet piekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie(...)lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ750  (lub 2 szklanki pszennej) - 170g miękkiego masła - 1 duże jajko - 3/4 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego ) - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Smaczne Zdrowe
Idealne frytki bez tłuszczu 1129

Maka, frytki grubo krojone i i króciutkie jak z bugerowni, karbowane, proste, pieczone, smażone, domowe, z fast foodu- możliwości jest masa. Ja dziś zrobiłam frytki - sztos! Smakują jak belgijskie, a są szybsze, a co najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca i złocista, a środek kremowy. Idealne. Składniki: - kilogram średnich(...)odsączamy z wody- można użyć ręcznika papierowego. Przekładamy do miski, dodajemy olej, dwie łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na jeden z najwyższych poziomów.  Pieczemy do uzyskania pożądanej chrupkości. Smacznego

Cook&Love
Tort orzechowo - kawowy na biszkoptach z bezą 87

choć nie intensywnie słodki. Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami. Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa,  wyłożona na słodkim kawowym karmelu. Ciasto biszkoptowe z bezą: 5 jajek rozmiar L 300 gram cukru 125 gram roztopionego masła 120 gram mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 gram płatków migdałowych(...)Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki, dość cienką warstwą na całej powierzchni wyłożonej papierem blaszki. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,  wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.  Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt

Kronika Piekarnika
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym 185

sosie słodko kwaśnym Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym. Krok 1. Myję i przyprawiam mięso. Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję żeberka przyprawą do mięsa. Wkładam do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki. Krok 2. Obsmażam żeberka i umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem żeberka obsmażam z każdej strony(...)dżemem żurawinowym i posiekanym czosnkiem. Powstały sos wylewam na żeberka. Krok 5. Piekę żeberka. Naczynie żaroodporne z przygotowaną potrawą przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę z wykorzystaniem dolnej grzałki w 180 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze przez co najmniej 30 minut bez przykrycia. Po około 1,5 godziny pieczenie wyjmuję żeberka i podaję

Ania gotuje
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 197

boczek. Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam.     Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina

Kuchnia na wzgórzu
Murzynek jak za "komuny" 178

moich "szczenięcych" lat :)   Przepis jest bardzo prosty, bez zbędnych udziwnień,wykorzystujący najzwyklejsze składniki. Zdaje sobie sprawę, że wielu amatorów słodkości oburzy się na dodatek masła roślinnego czy margaryny - obecnie każdy preferuje masło trad ycyjne - ale taki urok tego ciasta i czasów, kiedy w moim domu rodzinnym najczęściej się go piekło, czyli w okresie późnego PRL .  Na sklepowych(...)lepsza, bo nie ma tendencji do przypiekania się tak jak bułka. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Przygotowywanie polewy czekoladowej Piec ok 50 min w 180C - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, w połowie wysokości piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - jak suchy, ciasto gotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.  Ciasto najlepiej

Grunt to przepis!
Marchewkowy keks na Wielkanoc 224

łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, bakalie Wykonanie; Utrzeć jajka z cukrem. Dodac olej, mąkę i wymieszać. Dodac rzyprawy i bakalie /nasz jest bez bakali/ . Na koniec dodajemy startą marchewkę. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 C Przygotowanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ

Anioły w kuchni
Ciasto z "pazurkami" 238

karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: 20-25 dag płatków migdałowych 45 dag margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę(...)Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą.  Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki. Smacznego

Salonik smaków
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 168

się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda.  Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na  230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia

Walijskie Pichcenie