bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:866/3453)

Pleśniak 205

szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając

GRUBY WAŁEK
Chleb pszenny bez wyrabiania 146

pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec(...)minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. Smacznego! Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania

moj przepis na
ŚWIĄTECZNY PULLED PORK W GALARECIE 67

Najbardziej lubię pulled pork (szarpaną wieprzowinę) prosto z pieca – jest wtedy mięciutka i soczysta. Ale co zrobić w sytuacji, gdy chcemy wykorzystać ją do kanapek dopiero na następny dzień? Rzućcie okiem na ten przepis, by uzyskać odpowiedź na to pytanie. Składniki: łopatka wieprzowa ze skórą, bez kości (ok 600g) 2 duże cebule 1 łyżka posiekanej cebuli 3 ząbki(...)dnia w foremce, w której będziesz piec mięso, ułóż na dnie folię aluminiową pokrój cebule w półplasterki i ułóż na folii mięso przełóż na posiekaną cebulę, wodę wlej na dno foremki i przykryj całość szczelnie folią aluminiową wstaw do pieca i ustaw go na 150°C piecz ok 4 godziny. Mięso powinno bez problemu rozpadać się po lekkim nacisku

SandraFrej.com
Pstrąg łososiowy na warzywach 207

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło(...)kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 119

i miksuję krótko do połączenia. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. PRZYGOTOWANIA KREMU: Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej

Zasmakuj Kuchni
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 224

. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się

Domowa cukiernia Ewy
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 155

roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapach drożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie. Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumienia i bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień, odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, warto czasem pocierpieć. Jedząc(...)można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki  Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego!  ************************************* PS: Muszę, muszę

W kuchni Karmel-itki
Kruche ze śliwkami 159

Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej rozmrozić) Beza: 6 białek 200 g cukru Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem

Domowa cukiernia Ewy
Czekoladowa beza 89

kryształki cukru rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenie. Odrysowujemy na nim talerz lub tortownicę o średnicy około 20cm. W narysowany krąg nakładamy pianę, którą następnie polewamy cienkim strumieniem czekolady np. przy pomocy łyżki (1/3 część czekolady pozostawiamy(...)czekoladowych nacieków wzorki. Środek kopca rozgarniamy delikatnie łyżką robiąc wgłębienie, do którego później nałożymy krem. Blachę wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy przez 2,5 godziny. Bezę wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy na bezę i posypujemy go przesianym kakao

Qchnia po prostu
Co dodaje energii? 5 sprawdzonych przepisów na przesilenie 80

które dodadzą energii organizmowi. Przednówek – trudny czas oczekiwania Dawniej, kiedy jeszcze nie było tak łatwego dostępu do żywności, a sklepy nie uginały się od rozmaitych warzyw i owoców bez względu na porę roku, oczekiwanie na wiosnę było naprawdę rudne. Na wsiach kończyły się zapasy warzyw z jesieni, które przez całą zimę żywiły rodziny. Przednówek był czasem naznaczonym(...)witamin. Bez spiny, na luzie i z dużą dawką pyszności Do czego i Was zachęcam Oto 5 moich ulubionych przepisów, które mi w tym pomagają: 1. Domowy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie Chleb na zakwasie, pszenno-żytni, częściowo z mąki razowej to wypiek – marzenie. Taka pajda zapewnia solidną porcję węglowodanów złożonych, bez których ani rusz! Nie piekę chleba

Wiszniówka
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 166

migdałów BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na cała powierzchnię blachy i następnie pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 110

zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki(...)zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier  Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania

Gotowanie i blogowanie
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 138

Puszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki

Korniszonki
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 108

Puszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki

Gotujemy i jemy
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 149

szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 szklanka oleju  1 opakowanie biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru  Wykonanie: Żółtka ucieramy z  połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca

W Moim Magicznym Domu