szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając
GRUBY WAŁEKpieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec(...)minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. Smacznego! Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania
moj przepis naNajbardziej lubię pulled pork (szarpaną wieprzowinę) prosto z pieca – jest wtedy mięciutka i soczysta. Ale co zrobić w sytuacji, gdy chcemy wykorzystać ją do kanapek dopiero na następny dzień? Rzućcie okiem na ten przepis, by uzyskać odpowiedź na to pytanie. Składniki: łopatka wieprzowa ze skórą, bez kości (ok 600g) 2 duże cebule 1 łyżka posiekanej cebuli 3 ząbki(...)dnia w foremce, w której będziesz piec mięso, ułóż na dnie folię aluminiową pokrój cebule w półplasterki i ułóż na folii mięso przełóż na posiekaną cebulę, wodę wlej na dno foremki i przykryj całość szczelnie folią aluminiową wstaw do pieca i ustaw go na 150°C piecz ok 4 godziny. Mięso powinno bez problemu rozpadać się po lekkim nacisku
SandraFrej.comJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło(...)kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE
Czerwona Porzeczkai miksuję krótko do połączenia. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. PRZYGOTOWANIA KREMU: Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej
Zasmakuj Kuchni. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się
Domowa cukiernia Ewyroboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapach drożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie. Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumienia i bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień, odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, warto czasem pocierpieć. Jedząc(...)można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego! ************************************* PS: Muszę, muszę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej rozmrozić) Beza: 6 białek 200 g cukru Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem
Domowa cukiernia Ewykryształki cukru rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenie. Odrysowujemy na nim talerz lub tortownicę o średnicy około 20cm. W narysowany krąg nakładamy pianę, którą następnie polewamy cienkim strumieniem czekolady np. przy pomocy łyżki (1/3 część czekolady pozostawiamy(...)czekoladowych nacieków wzorki. Środek kopca rozgarniamy delikatnie łyżką robiąc wgłębienie, do którego później nałożymy krem. Blachę wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy przez 2,5 godziny. Bezę wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy na bezę i posypujemy go przesianym kakao
Qchnia po prostuktóre dodadzą energii organizmowi. Przednówek – trudny czas oczekiwania Dawniej, kiedy jeszcze nie było tak łatwego dostępu do żywności, a sklepy nie uginały się od rozmaitych warzyw i owoców bez względu na porę roku, oczekiwanie na wiosnę było naprawdę rudne. Na wsiach kończyły się zapasy warzyw z jesieni, które przez całą zimę żywiły rodziny. Przednówek był czasem naznaczonym(...)witamin. Bez spiny, na luzie i z dużą dawką pyszności Do czego i Was zachęcam Oto 5 moich ulubionych przepisów, które mi w tym pomagają: 1. Domowy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie Chleb na zakwasie, pszenno-żytni, częściowo z mąki razowej to wypiek – marzenie. Taka pajda zapewnia solidną porcję węglowodanów złożonych, bez których ani rusz! Nie piekę chleba
Wiszniówkamigdałów BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na cała powierzchnię blachy i następnie pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki(...)zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania
Gotowanie i blogowaniePuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki
KorniszonkiPuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki
Gotujemy i jemyszklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 szklanka oleju 1 opakowanie biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym Domu