bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:828/3453)

Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 181

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej(...)chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki z mięsnym farszem 199

naszej lewej i prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik. Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem. Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu 144

jest pikantny a szaszłyki łagodne, sami decydujemy o ostrości dania, jakie spożywamy – np. dzieciom i osobom nie lubiącym dań pikantnych możemy podać szaszłyki bez sosu. “Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu” świetne będą na obiad z ugotowanym ryżem jaśminowym lub na kolację bez dodatków. * Na pomysł zrobienia takich szaszłyków(...)mnie z książką ze zdrowymi przepisami i pytaniem, czy możemy razem ugotować taki obiadek. Przepis był typowo na grill, więc przerobiłam go na wersje “domową” czyli pieczoną w piekarniku. Zmodyfikowałam również składniki i sposób przygotowania. Córcia kroiła wszystkie produkty, przyrządzała marynatę, a potem nabijała wszystko na patyczki. Upieczone warzywa i mięsko wcinała, aż “jej się uszy trzęsły

Moja Delicja
Delikatne ciasto pod bezą 1938

przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić  do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.  Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy(...)piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb. Najlepiej przygotować bezę dzień wcześniej- musi być wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę. Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny

Garnkowe fanaberie
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 352

dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm,  tak by ciasto nie było zbyt wysokie. Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 250g zimnego masła - 5 żółtek - 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g) Składniki bezy: - 2-3 białka - 100-150g drobnego cukru trzcinowego(...)wysługuję się przy tym hakiem miksera, który rewelacyjnie wyrabia kruche ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy mniej więcej na dwie równe części, jedną wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygniatamy spód (można go ponakłuwać widelcem), blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce

Smaczne Zdrowe
Domek z piernika + szablon do pobrania 253

szablonów na te właśnie drobniejsze elementy, to nie robiłam. Bałwanek to po prostu 3 różnej wielkości kulki (trzeba je tylko troszkę dłużej piec, a jak popękają to lukier załatwi sprawę), drabina też wycięta bez bawienie się w osobne szczebelki, płotek podobnie. Od ręki, choć z lekką dozą staranności, by to miało ręce i nogi, a nie było jakoś strasznie(...)wystarczą spokojnie dwie. Składniki: 600g miodu 600g cukru 150g margaryny (jeśli domek chcecie zjeść, użyjcie masła) 1300g mąki tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g kakao 3 opakowania przyprawy do piernika (bez mąki i cukru) Lukier: 1 białko ok 250-300g cukru pudru- w zależności o tego jak gęstym chcemy dekorować 1 łyżeczka soku

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z owocami 80

osusz ręcznikiem papierowym. Truskawki pokrój w kostkę, bezpestkowe winogrona na pół. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na papierze do pieczenia (wielkości blachy, na którą je ułożysz) i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Brzegi nie muszą regularnie kształtne. Ułóż(...)nakładając je na owoce. Posyp owoce płaską łyżeczką cukru z wanilią. Możesz zastąpić ją łyżeczką cukru białego lub trzcinowego. Wstaw tartę do piekarnika i piecz w temp. 200 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 20 minut. Upieczoną tartę

Zasmakuj Kuchni
Pavlova z figami 72

Piana powinna być błyszcząca i na tyle sztywna, żeby nie rozpływała się na boki, kiedy nałożycie tę bezową masę na papier do pieczenia. Drugą ważną sprawą, jest długie pieczenie, a właściwie powinnam napisać suszenie. Bezy suszymy w niskiej temperaturze, dzięki czemu beza zyskuje grubą , chrupiącą „skórkę”, a przy tym jasny i piankowo-miękki środek. Wymagana temperatura(...)piekarnika, żeby pozbyć się pary. Jeśli beza zacznie zbyt mocno przyrumieniać się, to można przykryć ją folią aluminiową, to zapobiegnie przypieczeniu skórki. Krem przygotowałam ze śmietany i mascarpone. To najprostszy krem i jeden z najsmaczniejszych , ale oczywiście można użyć tylko bitej śmietany. Wiech przy tego typu deserach zawsze proponuję udekorować świeżymi owocami. Słodka beza i lekki krem potrzebuje przełamania, dodania

SprawdzonaKuchnia.pl
Fit sernik na jogurcie 105

żadnych wyrzutów sumienia. Choć jest to sernik bez sera, to w smaku bardzo przypomina zwykły pieczony sernik. [embed]https://youtu.be/jIw4EegMeww[/embed] Składniki na fit sernik na jogurcie (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 8 (35 g) łyżek otrębów pszennych 200 ml jogurtu greckiego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu Masa(...)sernikowa: 1 kg jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu szczypta soli   Przygotowanie Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy przez ok 8 minut w 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Zabieramy się

e-PrzepisyKulinarne
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 177

odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. cały zaczyn zaparzone otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy 1 łyżka(...)godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się

Stare Gary
Placek z cukinii 44

Super smaczny wytrawny i wegetariański paj z cukinii z papryką, cheddarem i natką. To prosty placek warzywny pieczony w tortownicy lub formie do tarty. Przygotujesz go z kilku łatwo dostępnych składników. Pyszny placek, który podasz jako ciepłą przekąskę, potrawę na imprezę, kolację lub ciepły posiłek w ciągu dnia. Smakuje na ciepło i zimno, podany z sałatą z winegretem, rukolą, dowolnym(...)bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całość przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, gałka muszkatołowa Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ustaw program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Paj cukiniowy inaczej placek z cukinii piecz 35 minut

Zasmakuj Kuchni
Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 104

Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis Calzone Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi(...)lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Super odpowiedź na pytanie co zrobić z resztek kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Zobacz przepis Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem Noodle

Niedzielny kucharz
Włoskie ciasteczka cantuccini 125

dopiero wówczas zrobić wałki. Przygotowane wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy dość duże odstępy, aby podczas rośnięcia się nie posklejały. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i kroimy na ciasteczka o grubości(...)około 1 cm.  Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 12 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Tarta z rabarbarem i bezą 130

folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru  5 łyżek wody(...)cukru. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić.  Smacznego

maniapieczenia
Przekąska jaglana 232

błon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne.                                             Składniki(...)pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów

pieprzny smaczek