bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:829/3453)

Prosty mazurek z kajmakiem 184

Dodatkowo spód dziurkujemy widelcem. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. Najlepiej przez pierwsze 5-8 minut bez termoobiegu, a później warto go włączyć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około 15-20 minut (ciasto należy obserwować). Ciasto smarujemy kajmakiem – przygotowanym z mleka

Słodkie okruszki
Z cyklu porozmawiajmy o… W co warto zainwestować prowadząc lokal gastronomiczny? 137

pieczenia oraz gotowania na parze. A wszystko, to bez dużych nakładów energii i w krótkim czasie. Z takich pieców korzystają światowej sławy kucharze i restauratorzy. W takich piecach potrawy się nie przesuszają, a zapachy nie wydostają się na zewnątrz. Co więcej w takim piecu można otworzyć komin podczas pieczenia. Dodatkową zaletą tego sprzętu jest łatwość obsługi (szybko

Słodkie okruszki
Babka „Tulipan” 523

masła 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy(...)połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy część do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy stanie się nieco rzadsza, dodajemy resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej

Smaki Na Talerzu
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 171

wszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami i jak sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750  - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy  (można dać zamiennie(...)każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Pieczona golonka z indyka 132

przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny ( godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia, by miały szansę się przypiec ). Artykuł Pieczona golonka z indyka pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem 205

Prosta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska   całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat(...)pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki   koncentratu czosnkowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Sól morska do smaku Sposób wykonania: Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry

Wanilia i Kardamon
Pavlova 113

Wykonanie:  Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 150ºC-130ºC i piec około 1,5h Studzić w uchylonym piekarniku. Piekarnik wyłączy

O kuchni z uczuciem
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 224

olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu jej na drugą stronę w trakcie pieczenia

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 208

Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi:  Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny(...)chciał się dopiec od spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się surowy, odwróciłam go po prostu spodem do góry i piekłam przez kolejnych parę minut. Na szczęście nie wpłynęło to na jakość chleba, nie powstał zakalec, chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód chleba. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie

Stare Gary
Łopatka pieczona z cydrem 261

jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli. Łopatkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek z mięsem pokrywką i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby chwilkę odpoczęło. Kroiłam mięso(...)zimno w grube plastry i podałam z ziemniakami i cebulą. Łopatka pieczona z cydrem pokrojona w cienkie plastry jest te The post Łopatka pieczona z cydrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas buraczany 198

Ostatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę

Apetyczna babeczka
Pavlova z malinami 193

Pyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana ze śmietanką i malinami. Pożegnanie lata w najsmaczniejszym stylu! Polecam :) Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego + 500 ml śmietany kremówki(...)świeżych malin Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać ocet balsamiczny i delikatnie połączyć. Na papierze do pieczenia narysować kółko o średnicy 24 cm, wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec około 75 minut, studzić w uchylonym piekarniku. Kremówkę

Domowa cukiernia Ewy
Puszyste racuchy bez drożdży 129

Dawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej]  2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
tort chałwowy 188

bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery  krążki. Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia

babka w formie
Szarlotka z bezą 266

masła, zimnego 3 żółtka (białka zachować do bezy) Beza: 3 białka duże  150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy(...)ciasto stygnie przygotowujemy bezę. Jedynym mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie wyjąć je z formy, formę umyć i użyć do upieczenia bezy. Beza: Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając (nie należy zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po każdorazowym

Mia Cucina Sofieta
Warzywa pieczone na ostro 131

talarki. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują

Zasmakuj Kuchni
Pieczona tortilla, czyli omlet po hiszpańsku 85

Tortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Pieczona tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i wymaga połowę mniej pracy. Czas: 50-60 minut Poziom trudności: Łatwe Liczna porcji: 2 duże Ziemniaki, cebula, jajka, ser – to właściwie wszystko, czego potrzeba do zrobienia hiszpańskiej tortilli. Jak to się dzieje, że z kilku zwykłych składników można wyczarować niezwykłe danie? Tak to już(...)kuchnią, której reprezentantem jest właśnie pieczona tortilla, potrawa robiona z tego co jest pod rękę. Przepisów na tortille jest dużo. My dzisiaj polecamy metodę na skróty: zamiast smażenia warzyw na patelni i zapiekania następnie w piecu, całą robotę bierze na siebie piekarnik. To prosta i wygodna metoda, żeby pieczona tortilla trafiła na talerze bez zbędnego wysiłku. Jest jeszcze jeden

Niedzielny kucharz
Śledzie w buraczkach – sałatka śledziowa na ostatnią chwilę 174

dostępne przez cały rok i mogę zrobić tą śledziową sałatkę nie tylko na święta, ale zawsze wtedy, kiedy po prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania – te śledzie najczęściej

Karo in the Kitchen
Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami 124

pieczemy pod przykryciem przez 1 godziną. W międzyczasie cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę *** *** Po godzinę potrawę odkrywamy i dodajemy pokrojone warzywa *** *** Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut – bez przykrycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ(...)IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kura pod cegłą, czyli jak szybko upiec kurczaka 186

godzinę. Idealnie byłoby, gdyby kurczak mógł macerować się w lodówce całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Jeśli kurczak spędził w lodówce całą noc na godzinę przed pieczeniem trzeba go wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli spędził tam godzinę, wystarczy wyjąć go przed włączeniem piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, połóż na kuchence patelnię (najlepiej o nieprzywierającej(...)dasz rady. Krok 5 Piez kurczaka 15 minut. Po tym czasie ściągnij z niego obciążenie (ostrożnie, gdyż jest bardzo gorące!) i przełóż tuszkę piersiami do góry. Piecz jeszcze 10 minut już bez obciążenia. Po tym czasie kurczak powinien być dobrze wypieczony. Na wszelki wypadek wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Jeśli z nacięć wypłynie przezroczysty

Niedzielny kucharz
Mleczna babka kukurydziana 240

keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie(...)miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier. Następnie (ciągle miksując) dodajemy żółtka (jedno po drugim). Nie przerywając miksowania dodajemy ciepłe (! nie gorące) mleko

Słodkie okruszki
Ciasto Chałwowe 375

tego  ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada  do posypania Białka ubić na sztywno, dodać(...)cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania