Zakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek
Domowa cukiernia Ewydodawać po kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat
maniapieczeniaTradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie jedyna jabłkowa propozycja na blogu. Uwielbiam takie pieczone jabłuszka, ich smak przypomina mi czasy dzieciństwa kiedy to mama piekła nam jabłka w całości bezpośrednio na płycie starego kaflowego pieca w "latowej kuchni
Kuchenne aromatyśmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło". Inspiracja: Violetowe Kucharzenie
Kto ugości moich gości?Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła
paapilotkaadodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu, ale na pewno pokusze
W mojej holenderskiej kuchniporcje jako dodatek): 2 bataty 4 łyżki oliwy 2 duże łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie (7 minut bez pieczenia): - bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy do miski - miód rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - do rozpuszczonego miodu dodajemy oliwę
Pora na pora i pomidoraOstatnio naszła mnie ochota na pasztet, ale nie miałam czasu na gotowanie mięsa i pieczenie.Postanowiłam więc spróbować zrobić pasztet bez pieczenia, który można łatwo rozsmarować na pieczywie. Pasztet mi smakował, choć muszę przyznać, że te pieczone pasztety z dodatkiem mięs są trochę lepsze. Ale jeszcze na pewno taki pasztet jeszcze zrobię i to nie raz. Składniki
Mama Gotujetrochę później... Babeczki odkryłam na stronie "Moje Wypieki" pyszne i kuszące. Smak kawy pięknie łączy się z bitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/porcje - jako dodatek do dania głównego: 2 bataty 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie ( 7 minut bez pieczenia): - kroimy bataty w kostkę (nie musi być to równa kostka) - czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - pokrojone bataty wkładamy
Pora na pora i pomidoraTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty
Bulliojajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie
Pora na pora i pomidoratarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć
królestwo garówniedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić przed nałożeniem kremu – jest wtedy miękki i delikatny lub z 10 minutowym pieczeniem – na chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych
Ciastkozercypowłoką szklaną, która zapobiega przywieraniu podczas pieczenia oraz przenikaniu zapachów i smaków do glinianej ceramiki. Zgodnie z deklaracją sprzedawcy budowa formy oraz skład powłoki pozwalają na zdrowe pieczenie bez tłuszczu. Forma z duszą? Czy tak jest? Czy naczynie jest tak samo praktyczne jak piękne? Przekonam się już niebawem i podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Mam szczerą nadzieję
Kuchnia po mojemu