bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2348/3453)

Mołdawska placinta z serem 113

oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia  Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale lubię kiedy placinty są bardzo puszyste. Możesz pominąć ocet winny jeśli dodajesz proszek do pieczenia.  Nadzienie serowe do placinta(...)dużej misce wymieszaj widelcem kefir (lub maślankę lub jogurt), cukier, sól, ocet winny i 1 łyżkę oleju. 2. 350 g mąki wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i partiami dodawaj do miski z kefirem. Mieszaj po każdym dodaniu mąki. W ten sposób powstanie bardzo miękkie, lepkie ciasto. 3. Wyjmij ciasto na obficie obsypaną mąką stolnicę

Cztery Fajery
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 91

Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e czy dziczyzna. Modro kapusta prosto ze Śląska Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro(...)kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki. Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa? Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed

Na-talerzu.pl
Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy 74

śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie! Print Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste(...)jednej pomarańczy 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli 60 ml śmietany 18 % Dodatkowo na polewę 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki 50 ml likieru

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik puszysty 97

Czas czytania: 3 min Sernik puszysty , ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel i to jest właśnie(...)jajek, masła i twarogu na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Jedyny składnik, który powinien być schłodzony to śmietana, która najlepiej ubije się, kiedy będzie zimna. Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne, do którego będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa z pesto 118

ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny(...)boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 30-40 min. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie (około 10 min), następnie wyjąć na kratkę, wystudzić przez 10 min, podawać :) Smacznego! babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 110

będziesz jeść jedną rzecz przez kilka następnych dni to po prostu podziel to na porcje i schowaj do zamrażarki. Sos do makaronu, zupę, potrawkę, curry, kotlety spokojnie możesz zamrozić bez szkody na jakości. Po rozmrożeniu wszystkie te potrawy będą na pewno równie pyszne. Tutaj kilka przepisów na obiady, które możecie zamrozić: Curry z kalafiorem Chilli con carne Kotlety(...)pieczywo Kupując pieczywo weź od razu jeden bochenek chleba więcej . Pokrój go od razu na pojedyncze kromki i włóż do zamrażarki. Będzie o jedną wyprawę do piekarni mniej. Kiedy piekę chleb ( z tego przepisu ) przygotowuję od razu trzy porcje. Po upieczeniu i wystygnięciu kroję go i chowam do zamrażarki. Kupuj warzywa w słoikach Oliwki, suszone pomidory, kapary czy pieczarki marynowane

wiecejwarzyw.pl
Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec) -pyszne i bardzo łatwe +FILM 5691

łyżki mąki ziemniaczanej -1 kopiasta łyżka kakao MASA BUDYNIOWA GOTOWANA -1250 ml  mleka (5 szklanek) -2/3 szklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego -2 budynie waniliowe po 40g bez cukru -2 żółtka (białka do ciasta) -1/2 szklanki mąki -250g masła  PIANKA KAWOWA -750ml śmietany 30 lub 36% -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki(...)żółtka-miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Biszkopt studzimy. Można go opcjonalnie naponczować kawą. MASA BUDYNIOWA Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta Z Budyniem Czekoladowym I Kruszonką 143

żółtko 5 łyżek cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 % 90 g masła esencja waniliowa Warstwa budyniowa: 750 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie czekoladowe bez cukru 4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone) 1. Budyń gotujemy(...)lodówki na 30 min. 4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty. Na ciasto wykładamy budyń, na budyń owoce i na sam koniec posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w 190 stop. przez 35-40 minut

Gotowanie...to proste !
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 195

studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 196

studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około(...)posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
Kawowe eklery 128

najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy podłużne eklery na wyłożoną papierem dużą blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez około 20-30 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Jeszcze lekko ciepłe eklery przekrawamy wzdłuż na pół i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wodę oraz rum i ucieramy do połączenia za pomocą drewnianej pałki. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch eklerów. Uwagi: Chcąc przygotować eklery dla dzieci rum zastępujemy gorącą wodą lub serwujemy eklery bez lukru

Smaki Na Talerzu
Serowe paluchy 135

mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania serowych paluchów. 35 dkg mąki pszennej 8 dkg tartego sera Cheddar 6 dkg tartego sera Gouda 25 dkg margaryny bez soli 5 łyżek zimnej wody 1 łyżka octu (20%-wego) 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak przygotować paluchy serowe . Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce. Do dużej(...)jajko, roztrzepać widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i posypać serem. Kroić w paski o dowolnej długości i grubości około 1,5 centymetra. Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 20 minut. Serowe paluchy Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując paluchy z serem. Serowe paluchy Jeśli nie macie octu

mecooks
Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi 187

zdrowe. Staram się gotować zdrowo ale też smacznie :) Tym razem postanowiłam zapiec kurczaka w pysznym sosie miodowym z dodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję(...)cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest

Przepis na Dzień Dobry
Chlebek dyniowo-bananowy 120

dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w  przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki. Upieczony chlebek dyniowy sam w sobie jest mega pyszny. Ale jeśli chcecie go nieco(...)jajko "L" 3/4 szklanki pure z dyni 2 mocno dojrzałe banany 1/3 szklanki cukru kokosowego 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych Przygotowanie: Pure z dyni wymieszać z pogniecionym bananem - lub zblenderowac upieczone kawałki dyni z bananami. Do miski

kolorowotorcikowo
Staropolska szarlotka babci Jasi 177

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam   wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli(...)Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm 3 szklanki mąki pszennej Rzeszelskiej 5 żółtek 1 kostka masła 82% 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½  łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania