wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina(...)łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy. - oddzielamy żółtka od białek - czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między(...)skórę a mięśnie kuraka razem z listkami rozmarynu, tak aby w trakcie pieczenia przeniknęły do mięsa. Pozostałą cytrynę przekrajmy na pół i razem z porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki. Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę na śniadanie, bo czemu nie), by uzyskać masę o konsystencji plasteliny, którą oblepić
Karczma Honoriettyjednej z bocznych uliczek, atrakcyjny wystrój od strony ulicy oraz klimatyczne, stylizowane na piwiarnię wnętrze. W porze obiadowej prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale z pomocą sympatycznej kelnerki bez trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz(...)drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka i pieczoną w piwie golonkę – i tym razem także się nie zawiedliśmy. Dobrze dobrane i smaczne dodatki, wszystko podane na ładnie skomponowanych talerzach. Oczywiście popijaliśmy to wyprodukowanym na miejscu piwem o rozmaitych smakach
Smaki EwyWiśnie (jeśli chcecie) wydrylować, jagody krótko przepłukać (ale naprawdę krótko, żeby nie wymyć z nich soku). Wrzucić do garnka. Dodać wodę, goździki, wanilię, listki lawendy i cukier. Zagotować (ale bez bulgotania :) ). Gotować kilka-kilkanaście minut na małym ogniu (w zależności od soczystości owoców i tego, jak mocno „puszczą” soki). Sprawdzić, czy nie trzeba dosłodzić (z kwaśnością wiśni(...)ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover
Pociąg Do KuchniZdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę
AZgotuj!Lato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie przygotowywane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, z powodzeniem jednak możemy przygotować je we własnym domu w naczyniu żaroodornym. Co prawda(...)smak troszke nie ten, ale zawsze można choć odrobinkę przypomnieć sobie lato w domu.Kilka dni spędzilismy nad naszymi jeziorami i nie mogło się oczywiście obejść bez ,,kociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty
Z Majeczką w kuchnidiecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia(...)kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Daktyle wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej
Mania Wypiekaniazajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki: Pomysł na.... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach 6 pałek(...)moreli (poza sezonem mogą być suszone, byle dobrej jakości) Sposób przygotowania: Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W pomyśle na masz worek, w którym piecze się mięso- wykorzystaj go zgodnie z przepisem na opakowaniu (umieść w środku kurczaka i przyprawy). Następnie dodaj pokrojone i wypestkowane morele i zamknij dołączonym ściągaczem. Piecz w temperaturze 180 stopni
Wielki apetytolejem kokosowym, jeśli jeszcze nie jesteście do niego przekonani i nie słyszeliście o jego prozdrowotnych właściwościach to zapraszam do poczytania tutaj . Składniki : - 1/2 szklanki masła orzechowego bez cukru ja użyłam primaviki - 2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/4 szklanki nasion słonecznika - 3-4 czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie(...)tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
zdrowa vege kuchnia100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika
Domowa Cookierenka Agiproponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki(...)żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą noc. Schab piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przepis na powyższy schab znajdziecie również w Chochli :) (patrz prawa strona
My simple kitchenpiecu przez godzinę (przy włączonym piekarniku) i jeszcze godzinę po wyłączeniu grzania i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. By ususzyć pestki dyni potrzebujemy jedynie dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekarnik z termoobiegiem. Na początek rozkładamy pestki równomiernie na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem. Szybszy sposób to ustawienie temperatury piekarnika(...)godzinę, a następnie wyłączenie grzania i pozostawienie pestek w ciepłym piekarniku na kolejną godzinę lub do momentu aż piekarnik ostygnie. Ten sposób polecam gdy mamy zamiar szybko wykorzystać pestki bez dłuższego przechowywania. Drugi sposób to ustawienie temperatury piekarnika na 60 o C, włączenie termoobiegu i suszenie pestek przez co najmniej 2 godziny. Jeśli pestki są dobrze wysuszone można
Mama GotujeZrazy wołowe są dobre zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe(...)własnie w wolnwarowych daniach lubię najbardziej. Mięso było bardzo miękkie a nadzienie z suszonych pomidorów bardzo smaczne. Polecam! składniki: 8 sztuk ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec) 8 plastrów boczku wędzonego 8 pomidorów suszonych, w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu szklanka
Stare Garytakiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym sobie jajko na miękko Blogi, które nominuję to: http://bajkowakuchnia.blogspot.com/ http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/ http://abcmojejkuchni.blogspot.com/ http://eniskitchen.blogspot.com.es/ http://funandtaste.blogspot.com/ http://kochamgary.blogspot.com(...)bloga? 2. Co Cię skłoniło do jego założenia? 3. Ulubiona przystawka 4. Ulubione danie główne 5. Ulubiony deser 6 Ulubiony napój 7. Pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem lub pieczeniem 8. Ulubiony program kulinarny 9. Wolisz pieczenie, czy gotowanie? 10. Skąd czerpiesz inspiracje? 11. Jak na Ciebie wpłynęło prowadzenie bloga
Bea(u)ty kitchenWykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru(...)masła; Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu
In my kitchen