bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2144/3453)

Makowiec zawijany 107

dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy białkiem. Następnie wykładamy masę makową i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając z przy każdym brzegu ok 2 cm bez nadzienia. Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez(...)makiem) Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut). Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35 minut. Smacznego

Fascynacje Ani
Tort śmietanowy z kryształkami 70

jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 mała puszka kajmaku - gotowej masy 1 kubeczek śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 waniliowe serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch" 3 opakowania kolorowych galaretek Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia(...)sztywna i lśniąca, dodajemy jedno po drugim żółtka i cukier waniliowy,  miksujemy. Teraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, bardzo dokładnie. Ciasto wlewamy do małej tortownicy - 21 cm średnicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół. Smarujemy

Kronika Piekarnika
Szarlotka bardzo chrupiąca 69

Szarlotka, której rysu charakterologicznego nie chcę ani ubarwić, ani przerysować. Nie będę nazywać jej niebiańską, lub wyjątkową. Spójrzcie na zdjęcia. Nie jest ubrana w bezę, ozdobiona kremem orzechowym, lub polana czymś.. co błyszczy, mieni się, lepi się lub działa jak lep, bo przyciąga po kolejny i kolejny kawałek. To ten typ nazywany babciną, tradycyjną, klasyczną, zwykłą. Taki przywołujący smaki(...)zasadzie czemu ją upiekłam? Coś mnie podkusiło lub ktoś mnie zmotywował. A może chciałam trafić w lubujące prostotę wypiekową gusta gości.. chyba tak. To ten powód. Nie bez wyrzutów przyznaję, wzbraniałam się przed tym wypiekiem. Sądziłam, że nie jest wart polecenia - Wam, którzy do tego fragmentu mego wstępniaka dotarliście. Ileż to tego typu jabłuszkowców w internecie, książkach, gazetach

Kronika Piekarnika
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 95

Szybki obiad, który nie wymaga od ciebie ani zbyt wiele pracy ani uwagi. Wszystko czego potrzebujesz to kilka wolnych minut na zrobienie farszu, a następnie odrobinę cierpliwości w trakcie pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi(...)jajeczną. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka, śmietanę i musztardę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, a następnie zalej nimi tartę. Włóż foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20-25 minut do momentu aż masa jajeczna się zetnie i zezłoci. Przed podaniem poczekaj, aż tarta delikatnie przestygnie. Zobacz też inne przepisy na obiad Serowe placki

okolicepalnika.pl
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 75

dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste(...)też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Bułki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time

SprawdzonaKuchnia.pl
tort czekoladowy 158

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do suchych składników dodajemy jajka, mleko oraz olej i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Przelewamy do dwóch foremek po ok. 16-17 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto(...)jest płynne więc warto zabezpieczyć dodatkowo dna tortownic np. folią aluminiową aby ciasto nie wypłynęło. Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. Ciasta urosną z górką, każde ścinamy aby były równe a następnie przekrawamy na pół, aby otrzymać w sumie 4 blaty. składniki na krem czekoladowy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi 100

świeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Ja zrobiłam zapas kilku opakowań drożdży suchych instant, które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota. https://youtu.be/1kKFtCrnrbE Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach: 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam(...)Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardziej chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet warzywny z grzybami leśnymi 125

gałka muszkatołowa mielone siemię lniane  1 łyżka Grzyby-jeśli suszone -  umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości. Świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju.Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 30 minut. Odcedzić. Warzywa obrać pociąć w dużą  kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa ( wyjąć lisice laurowe i ziele angielskie), liście laurowe, ziele(...)będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek,  siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić

AZgotuj!
NAJLEPSZY Sernik waniliowy z brzoskwinią FIT 121

Składniki: – 1 kg twarogu sernikowego bez cukru – 100g masło klarowane – 100g erytrolu – 4 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 laska wanilii Dodatkowo: – 3 brzoskwinie – 1 biała czekolada – 2 łyżeczki oleju kokosowego Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą(...)malakserze. Dodajemy do niego żółtka, budyń, ziarenka z laski wanilii i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę twarogową wylewamy do tortownicy. Jeśli używamy brzoskwiń, kroimy je w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy i opcjonalnie polewamy

Be Fit Be Strong
Deser - Malinowa chmurka 130

gorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy: 1 białko jajka 60 g drobnego cukru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 1/4 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli   Białko ubijamy na bardzo sztywną pianę,  dodając szczyptę soli.  Stopniowo(...)rozpuści,  a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.  Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną  papierem do  pieczenia.  Formujemy z niej małe beziki.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i od razu zmniejszamy do 120 stopni.  Pieczemy 40 minut.  Po wyłączeniu

Pyszności Słodkości
Ciasto z rabarbarem - najlepsze! 147

Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. W zasadzie można dodać do niego dowolne owoce - świeże lub mrożone, ja dodałam sezonowo świeży rabarbar z maminego ogródka :) Składniki na małą formę o średnicy(...)żółtka 75 ml kefiru 75 ml oleju 140 g mąki tortowej 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru płatki migdałów do posypania tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać jeśli ma twardą skórkę. Pokroić na małe kawałki. Żółtka, olej i kefir wymieszać trzepaczką. Idealnie

Ze smakiem i z pasją
Kokosowe ciasteczka z ricottą, bez jajek (Biscotti al cocco e ricotta) 141

Zapraszam Was na wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje si ę  w zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki.   Ciasteczka s ą  kruche na zewnątrz, a  dzięki dodatkowi ricotty  miękkie i delikatne  w środku .  Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI(...)pszennej 60 g skrobi kukurydzianej 60 g wiórków kokosowych 50 g cukru    2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia **** INGREDIENTI  (per ca. 20 pezzi) 250 g di ricotta 70 g di farina 60 g di amido di mais 60 g di farina di cocco 50 g di zucchero 2 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Domowe burgery 354

Składniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup    Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem(...)średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni

I LOVE LIFE
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos 213

kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam(...)stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz  tutaj . Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnegp dania! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SZYBKIE KAKAOWE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORÓW) 183

różnych odsłonach. Dziś kolejna porcja ciastek ;) P rzechowywane w zamkniętym pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość i kruchość.  Doskonały wypiek na każdą okazję... ale i bez okazji ;)   Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki ciemnego kakao * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć(...)mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Wycinać ciasteczka (użyłam tu pieczątki do ciastek , które nabyć można w sklepie SWEET DECOR.PL ). Układać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 12 minut

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania