bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1948/3453)

Chleb pomorski 337

Wybór padł na kolejny tradycyjny wypiek polskiego piekarnictwa - chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie . Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury(...)jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut. Aby chleb miał ładniejszą skórkę, na 5 minut przed koncem pieczenia pomaluj górę chleba wodą, używając kuchennego pędzla. Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Dorsz pieczony 124

pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy(...)krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami

KUCHNIA POLSKA
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 192

coraz więcej widzimy przy naszych drogach. Osobiście z mężem lubimy takie klimaty – miejsce, otoczenie i wystrój bardzo nam się podobały. Wczesnym niedzielnym popołudniem prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale bez trudu znaleźliśmy je przy solidnym drewnianym stole. Niewątpliwą zaletą okazała się sprawna i szybka obsługa. Kelnerka zjawiła się od razu, tak samo jak zamówiona na rozgrzewkę gorąca herbata. Pierwsze(...)zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami i otrzymali jej całą połówkę. Nie powiem, prezentowała się okazale a miny konsumentów świadczyły, że jest

Smaki Ewy
Sernik z musem truskawkowym 242

naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree. Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g kremówki 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ekstraktu waniliowego + 2 opakowania prostokątnych herbatników W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia. Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Gnocchi bez ziemniaków 57

Nigdy wcześniej nie robiłam buraczanych gnocchi, a przecież są takie pyszne! Gnocchi to małe włoskie kluseczki lekko spłaszczone z charakterystycznym wzorkiem w postaci rowków. Ja zrobiłam małe kluseczki ale bez rowków, bo jeszcze nie mam specjalnej deseczki z rowkami, właśnie do formowania gnocchi. Po prostu jeszcze nie doszła paczka, a ja już chciałam je zrobić i posmakować. Nic się(...)buraczanego puree. Ważne jest, aby puree nie zawierało zbyt dużo soku. Aby osiągnąć właściwą konsystencję buraków należy je ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku uprzednio obrane. Gotowane lub pieczone buraki miksuję na puree. Dla pewności pozostawiam je na sicie przez 30 minut. Postępuję w ten sam sposób również z serem ricotta , który z powodzeniem można zastąpić polskim twarogiem. Jeśli

codojedzenia
Roladki z golonek indyka (z bazylią, czosnkiem i marchewką) 177

się jako propozycja na zdrowy obiad. Natomiast po wystygnięciu - będą idealnie smakowały ze świeżym pieczywem. (Marchewka nie wypadnie.) Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że efekt (pomimo prostoty) zaskakuje - pozytywnie! Poniżej podam przepis na 1 roladkę, a Wy dostosujcie ich ilość do własnych potrzeb. (1 sztuka(...)wędlin. (Można związać nitką.) Tak przygotowaną roladkę wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso posmarować olejem, obwinąć folią aluminiową i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach. Następnie roladę rozwinąć (ostrożnie!) z folii (można ściągnąć też siatkę) i podpiec dodatkowo z 15 minut (aby nabrało rumianego koloru). Podawać

Di gotuje
Ciasto KINDER BUENO 224

połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę o średnicy(...)piec około 25-30 minut w 180°C (aż do suchego patyczka i zezłocenia się wierzchu biszkopta). Przygotowany biszkopt ostudzić.  W międzyczasie przygotować krem orzechowy : wafelki bardzo drobno pokruszyć i zalać je zimnym mlekiem. Powinny być w 100% zalane mlekiem. Ewentualnie masę co jakiś czas przemieszać, aby wafelki wchłonęły mleko. Dzięki temu uzyskamy w miarę gładki krem orzechowy (bez

Ugotować
Taktouka sałatka 70

fuzja smaków i kultur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Łączenie kuchni arabskiej, mauretańskiej, berberskiej, andaluzyjskiej, osmańskiej czy też afrykańskiej, daje niesamowite smaki.  Taktouka jest tego przykładem. Połączenie pieczonej papryki z pomidorami, sałatka lub dip, który można zjadać na ciepło lub zimno, z mięsem, rybami, kuskusem, tajine, czy też z chlebem.  Taktouka vs. Shakshuka.  Trudno stwierdzić(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ – 60 minut 🇲🇦 – Maroko Oczywiście potrzebujemy kilku składników Czerwona papryka – 5-7 sztuk Pomidory – 4-5 sztuk bez skórki pokrojone w kostkę Czosnek – 3 ząbki drobno starte Świeża kolendra – posiekana Świeża pietruszka – posiekana Papryka – 1 łyżka Kmin rzymski – 1 łyżka Pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki Sól

RafalCook
Miodownik cytrynowo-orzechowy 196

się uzupełniają, najlepszy na drugi lub   trzeci   dzień   po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem   mimo,   że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw!   jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową.  Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych wypieków. Foremka 24/26 cm Ciasto miodowe(...)folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180*c , ciasto podzielić na dwie części, wylepić na spód dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych pergaminem, jedną włożyć do gorącego piekarnika i piec 10 minut.  Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić. Masa orzechowa: Masło przełożyć do rondelka, wsypać cukier , dodać miód, doprowadzić do wrzenia, orzechy posiekać na mniejsze

Wanilia i Kardamon
Wegański omlet z kurkami 149

pół kala namak (tej śmierdzącej jajami) płaska łyżeczka proszku do pieczenia ząbek czosnku lub pół łyżeczki granulowaneo Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i siemie) i dodaj wody. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po czym dodaj pokrojone kurki. Smaż całość około 10 minut(...)dodaj posiekany rozmaryn. Aby nie było grudek pomogłam sobie dodatkowo tym starodawnym wihajstrem kuchennym do ucierania. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do masy. Jak widać masa jest dosyć płynna. Bez obaw, Na patelni zostaw połowę podsmażonych kurek, resztę odłóż. Wylej połowę masy. Smaż pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż góra się zetnie. Przełóż omlet na drugą stronę

greenscarf
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 136

Ilość porcji: forma 28cm Drukuj Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem By Piotr 13 sierpnia 2018 Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana(...)arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :) [foodiepress] [hide] Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana

Pogotujmy.pl
Pierogi ruskie 148

mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu  😉). ciasto : 640 g mąki(...)mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie : 3 jajka ugotowane na twardo, 600 g ugotowanego mięsa bez kości, 1 jajko, 2 cebule, 100 – 150 ml bulionu, sól, pieprz świeżo mielony, jajko do smarowania pierogów, bułka tarta do posypania pierogów, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać

królestwo garów
Babka korzenna czekoladowa 145

Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej(...)czekoladowa 100 czekolady mlecznej, u mnie z orzechami 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka śmietanki 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania, u mnie pistacjowe Nastaw piekarnik na 170ºC na termoobieg (bez termoobiegu okofio 10 stopni więcej). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po jednym jajku. Zmiksuj. Wlej śmietanę i wymieszaj łyżką

codojedzenia
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 129

Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu(...)miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania