mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób(...)Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób(...)Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego
moj przepis naobsypanej kaszą manną tortownicy wylewamy pierwszą warstwę sernika (czystą, bez kawy), następnie delikatnie wylewamy na wierzch warstwę kawową (można np. wykałaczką zrobić małe esy floresy, ale ja to ominęłam). Sernika wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie
Słodkie okruszkikrótką chwilę. Teraz dodaj ubite białka i na średnich obrotach całość dokładnie zmiksuj. Wlej masę do tortownicy (średnica 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180*C. Piecz 30 minut, w termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości (taką czynność wykonuje się(...)gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut. Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość. W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy
Zdrowie na języku :Pwiórków kokosowych mieszanka staje się gęsta, dzięki temu może i trudniej ją rozsmarować (choć wg mnie nie jest trudno), ale za to nie wycieka i nie rozpływa się podczas pieczenia. Kruszonka: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła roztopionego Wszystkie składniki należy wymieszać najlepiej palcami metodą rozcierania pomiędzy palcami. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności zabieram(...)mąką. Smaruję całość nadzieniem kakaowym z kokosem, ale zostawiam 1 cm brzegi bez nadzienia. Wzdłuż dłuższego boku składam ciasto na trzy razy, potem kroję na 3-5 cm kawałki, każdy skręcam tak jak przy Drożdżówkach z malinami i czekoladą , układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20- 30 minut
Blondynka Gotujekrupczatki 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera wiaderkowego 5 jajek 0,5szkl. kwaśnej śmietany 1szkl. drobnego cukru 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (taki na 3/4l mleka, nie standardowo(...)podzieliłam na mniej więcej dwie równe części. Jedną część schowałam do zamrażalki. Drugą rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy, czyli ok. 25x35cm i przeniosłam go do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta wstawiłam do piekarnika na 15 minut w temp. 160 stopni i podpiekłam. W tym czasie przygotowałam masę serową. Ser z wiaderka zmiksowałam z kwaśną śmietaną i cukrem
Waniliowe Improwizacjebyły gładkie bez kryształków lodu? Było warto. Te lody to tylko mleko skondensowane, cukier i dodatek smakowy ( u mnie truskawki). Nie ma tu surowych żółtek. Przepis zaczerpnęłam od Dorotki . U niej jest to przepis na lody mleczne. Dla mnie te lody mleczne w przyszłości będą bazą do budowania wszystkich smaków świata - będę dodawać owoce świeże i pieczone (np. brzoskwinie(...)domowej zamrażarce. Myślę, że stało się tak, ponieważ dałam dużo truskawek :) W takim wypadku trzeba je przełożyć do lodówki 30 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Domowe lody truskawkowe (bez jajek) źródło przepisu - Moje Wypieki 1 karton mleka skondensowanego niesłodzonego - 500 g (u Doroty było - 1 puszka) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstarktu z wanilli 200 g zmiksowanych
Posadzone i zjedzonezależności od sezonu piekę ją z truskawkami i rabarbarem, z wiśniami, z porzeczkami (choć w tym przypadku zdecydowanie trzeba dosypać więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie ta z morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:) Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami(...)papierówkami Rustykalna tarta z morelami Składniki : 120g twarogu 100g masła 170g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka lodowatej wody nadzienie: ok 400g moreli 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki bułki tartej lub herbatników brązowy cukier do posypania płatki migdałów
Obiad gotowyKarmelowe wafle z polewą czekoladową Domowe wafle, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Z tą różnicą, że w moim domu najczęściej pojawiały się pyszne wafle czekoladowe. Klasyczne bez polewy i ozdób. Ja dziś mam dla was inny przepis. Proste w przygotowaniu karmelowe wafle z polewą czekoladową. Minimalna ilość składników, prostota i smak. A do tego cieszą oko Takie wafle to idealny(...)mnie mix: kawałki czekolady, krople czekolady) do ozdoby: płatki migdałów i krople czekolady Przygotowanie: Masę krówkową miksujemy dokładnie z miękkim masłem. Jeden wafel układamy na większym kawałku papieru do pieczenia. Wykładamy po łyżce masy, rozsmarowujemy masę na waflu, przykrywamy ją następnym waflem, aż do wyczerpania masy. Wierzchu ostatniego wafla nie smarujemy. Teraz ostrożnie zawijamy wafle w papier. Układamy
Słodkie okruszkidało. Ona wręcz mnie nienawidzi, śmiem twierdzić. Ale znalazłam na to sposób, który póki co, odpukać!- się sprawdza. Zamiast dużej bezy, robię małe gniazda, które wysychają bez problemu, bez kruszenia i bałaganu, a dodatkowo nie musisz kroić ich nożem, bo taką jedną, to każdy zje :) Tym razem postawiłam na czekoladową nutę, sami zobaczcie jak pięknie wyszło :) Składniki(...)założoną końcówką „gwiazdką” i wyciskamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia najpierw spód, zaczynając od środka i spiralnie zakręcając aż po boki, tak by środek gniazdka pozostał pusty. Powtarzamy czynność 6 razy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C i skręcamy od razu do 120⁰. Suszymy bezy przez 1½ godziny, a następnie pozostawiamy je w uchylonym piekarniku
Kuchnia w czekoladzieinnymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka(...)termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku. Dodaj kakao. Lekko ostudź. Ubij jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj czekoladową mieszankę i zmiksuj raz. Przesiej mąkę i wymieszaj z masą. Foremkę o średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez
codojedzeniamasę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl(...)zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem. Razem
Moje domowe kucharzeniepokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny. Idealny do popołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik. Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka(...)25x12 cm KEKS 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, przesianej 200 g ( 1 kostka) miękkiego masła 120 g (1 szklanka) cukru pudru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny
cool and mintyCzęsto pytacie o jakiś słodki deser bez wymyślnych bezglutenowych mąk. To już kolejny przepis po tych ciastkach gdzie potrzeba tylko kilku podstawowych składników do jego przygotowania. Lubię prostotę i szybkość, a te ciasteczka kokosowe są gotowe w ciągu dosłownie 12 minut! A może nawet szybciej… Same ciastka są kruche, słodkie, pyszne i mocno sycące. (i nie zawierają jajek więc(...)przed wrzuceniem ich do piekarnika posypujemy wierzch ciastek kawałkami gorzkiej czekolady. Pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Uważajcie bo szybko się przypalają. Najlepiej smakują z herbatą lub kawą Smacznego! Artykuł Najszybsze ciasteczka kokosowe, 3 składniki. (bez glutenu, cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeDomowa wędlina pieczona z serii"wiem co jem"Ten boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem. Danie powstało dzięki aromatycznym przyprawom firmy SKWORCU które mam przyjemność testować,staram się je wykorzystywać w kuchni najlepiej jak tylko potrafię. Składniki 1,3 kg boczku bez skóry 1 duża cebula(...)cebulę obieramy kroimy w piórka rozsypujemy na mięsie,całość rolujemy ściskamy sznurkiem bawełnianym. Oprószamy resztą ziół i solą układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przed pieczeniem wlewamy do naczynia 100 ml wody i pieczemy około 1,5 godziny w temp 180*c. SKWORCU
Wanilia i Kardamon