jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówki z 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić(...)powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cudowny kolor (o smaku już nie mówię, bo wiecie). Dużą rolę odgrywa przepyszna bita śmietanka kokosowa, która tworzy obłędny krem i wynosi te placuszki na wcale inny poziom. Bez niej, to nie smakowałoby tak dobrze. Mało że orzeźwia smak, ale dodatkowo tak podane placuszki prezentują się o wiele piękniej. Robi się je bardzo prosto i sprawnie, więc(...)olej i mieszamy za pomocą trzepaczki, do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dobrze rozgrzewamy patelnię nieprzywierającą. Jeżeli takiej nie mamy, to smażymy na patelni z odrobiną oleju, jednak ja smażę bez oleju, bo wtedy pankejki wychodzą lżejsze i lepiej wyglądają. Na rozgrzanej patelni
Kuchnia Łukaszapół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i ostudzoną zmiksować (nie musi być idealnie gładka masa) 2. Banana zgniatamy widelcem lub miksujemy. 3. Do większej miski wsypujemy kaszę, banany, mąkę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników (ja zrobiłam to ręcznie(...)pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Smażymy mini placuszki (u mnie bez tłuszczu) wielkości małej łyżeczki. 6. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej
zdrowo i aktywniepół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i ostudzoną zmiksować (nie musi być idealnie gładka masa) 2. Banana zgniatamy widelcem lub miksujemy. 3. Do większej miski wsypujemy kaszę, banany, mąkę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników (ja zrobiłam to ręcznie(...)pół łyżeczki kakao ciemnego -woda -wedle uznania słodzik/cukier Przygotowanie: Mąkę i kakao zalewamy stopniowo wodą i mieszamy do powstania lekko lejącej konsystencji (dosładzamy). Smażymy mini placuszki (u mnie bez tłuszczu) wielkości małej łyżeczki. 6. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej
Zdrowie i pysznie na talerzuJest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać(...)zależy od osób oraz formy) 2 duże marchewki 1/2 pora 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1/2 cytryny 2 łyżki mąki kawałek
Kitchens Alphabetpokazałem koszykowca, gdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn(...)wyraźnie skraca wyrastanie chleba w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem, nie mówiąc już o włożonym pojemniku z parującym wrzątkiem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ºC, wstaw wyrośnięty chleb i piecz je przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Ostatnie kilka minut piecz na dolnej grzałce, aby spód chleba się podpiekł
Grahamka, weka i kajzerkacałość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet
https:KKuchniaMniamWitam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule(...)nakładam do samego brzegu foremki ponieważ podczas pieczenia pasztet troszkę się podniesie). Pieczenie pasztetu z cukinii: Foremki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 70 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pasztet z cukinii jest gotowy można
Uwaga Babcia GotujeNic nowego, nic wymyślnego. Smak mojego dzieciństwa. Gdy zapiekany w prodiżu pachniał na całe mieszkanie, nie mogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka
Kucharzycawstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydobry. to ten obecny jest rewelacyjny. Dlatego rzuciłam się w wir pieczenia wszystkiego, co da się upiec. Ciasta wychodzą bezkonkurencyjnie: piekarnik piecze równomiernie i tak, jakbym sobie tego życzyła. Na początku rozgryzienie panelu sterowania było niezłą zabawą, ale kiedy wszystko wreszcie pojęłam, to współpracuje się nam bez zarzutu 😊 Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które miało być wieńcem(...)ostrym nożem przeciąć wzdłuż, a następnie dwa końce skręcić zakładając jeden na drugi - rozciętą częścią ku górze. Taki "warkocz" zwinąć w ślimak i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, przy pomocy pędzelka, posmarować obficie lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilkanaście minut, aby podrosło. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Ja korzystam z funkcji termoobiegu
Codzienna kuchnia niecodziennanaszym wigilijnym stole zależy od naszych indywidualnych upodobań. Dziś prezentuję przepis na pyszne pieczone gołąbki z farszem rybno- grzybowym. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Z powodzeniem może znaleźć miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Farsz oraz gołąbki były smażone ma patelni Ambition. http://ambition.pl
Tradycyjna kuchnia Kasikrówka. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od niego w święta :-) biszkopt piernikowy: 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru muscovado krem cappuccino: 80 g kawy cappuccino(...)serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny płaskie 400 ml śmietany kremówki 30 % przełożenie: 300 g kremu krówkowego nasączenie: 125 ml wina czerwonego 1 cytryna 50 ml wody dekoracja: pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino Biszkopt: Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Dodaję stopniowo żółtka i dalej ubijam.Masa musi
wesoła kuchniaszybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas to pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu pokażę wam jak wyglądało(...)średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu: Spód: – 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk – 60 g masła – 1 łyżka kakao (gorzkiego) Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciasteczek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki
Relaxtimedań, w których wykorzystuję mięso drobiowe mielone, ale za smakiem udek pieczonych nie przepadam jakoś szczególnie mocno. Lubią je za to moi bliscy, więc raz na jakiś czas przygotowuję je właśnie dla nich. Tym razem udka marynowane w musztardzie francuskiej. około 8 udek z kurczaka (bez pałek) 1 cebula 5-8 małych pieczarek 3-4 łyżki musztardy francuskiej(...)musztardą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie rozkładamy je na dnie żaroodpornego naczynia wyłożonego cebulą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 75 minut, Po tym czasie usuwamy folię, dodajemy pieczarki i zapiekamy dalej, do zrumienienia się mięsa (u mnie około 20-25 minut
Smaki Na Talerzu