bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1319/3453)

Pieczona owsianka z bananami i marakują 98

Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy mleko i dodajemy jogurt grecki. Wbijamy całe jajko i dodajemy miód. Banana bez skóry kroimy na plasterki i dodajemy do miski ze składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy pieczona owsianka ostygnie, łatwo pokroimy

Moja smaczna kuchnia
mini torciki bezowe z bitą śmietaną :-) a'la hiszpan 138

niezwykle banalnego, ale pysznego :-) Torciki bezowe. Jeśli chodzi o bezy to zawsze miałam z nimi problem, zawsze wychodziły nie takie jak chciałam. Od niedawna mam fajny przepis na rewelacyjne bezy, wychodzą chrupiące, pyszne :-) Dziś z racji tego, że zostało mi troszkę białek postanowiłam zrobić torciki bezowe.  No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA 6 SPORYCH TORCIKÓW -6 białek -400g cukru(...)potem mąkę i ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.  Następnie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i robimy 6 kółek z masy.  Masy troszkę zostanie, więc można zrobić kilkanaście małych bezików. Bezy wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy około 2 godzin. Po tym czasie bezy delikatnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami 109

wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton, zajmującą się(...)lodówki.  Przed podaniem udekoruj malinami i startą na tarce czekoladą.  4. Pieczona owsianka z jabłkami i rabarbarem  Składniki / na 6 porcji: 320 g płatków owsianych górskich  100 g cukru brązowego szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 375 ml mleka krowiego lub roślinnego w kartonie  4 czubate łyżeczki (60 g) jogurtu naturalnego 3 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort bezowy z malinami, borówkami i sosem agrestowym 251

borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy.  Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)puszysta, sztywna i śnieżnobiała. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe  (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy).  W międzyczasie

Ugotować
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 226

papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów – podrosną, a mogą się posklejać. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175⁰C, w zależności od wielkości przez 8-10 minut. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zostawcie je na papierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane(...)nadają – wypłyną na blaszkę w czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa, z dyni, z pigwy, morelowa i wiśniowa to coś, co będzie idealnie pasowało do pierników. W tym roku trafiło u mnie na powidła – świetnie przełamują swoją cierpkością słodycz pierniczków i pasują do piernikowych przypraw.   Szykujemy sobie papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około

Karo in the Kitchen
Ciasto makowe z kremem budyniowym 95

budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady przygotowana została na maśle, dzięki(...)jajek 2-3 łyżki cukru 5 płaskich łyżek kaszy manny 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 3 żółtka 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g) 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła 100 g białej czekolady Polewa: 100 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 213

27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU   200g boczku wędzonego w plastrach  300g pieczarek 1/2 główki brokuła - tylko różyczki, bez grubej łodygi 1 cebula - duża  100g sera żółtego stilton - lub innego twardego i aromatycznego   100g sera żółtego miękkiego - np. typu gouda, lub morski 1 kulka mozzarelli [125g(...)formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.  Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób

Grunt to przepis!
Pomidory faszerowane mięsem 161

Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane(...)doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć nafaszerowane pomidory, przykryć odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu - szklankę wody, itd. Smacznego

Pełny talerz
Sernik z białą czekoladą 79

pyszny i prosty deser. Sernik wykonasz w kilka chwil (bez ubijania białek), z łatwo dostępnych składników. Możesz posypać go cukrem pudrem lub oblać lukrem, np. cytrynowym, udekorować świeżymi owocami (malinami, borówkami, truskawkami). Polecam szybki i sprawdzony przepis na sernik waniliowy z białą czekoladą, który nie opada (i nie trzeba piec go w kąpieli wodnej). Sernik z białą czekoladą SKŁADNIKI(...)ziemniaczaną (1 łyżkę z “lekką górką”), miksuję do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia (dno), boki smaruję masłem i przyklejam równomiernie papier. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Formę z sernikiem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę 80 minut. Po upieczeniu sernik na środku

Zasmakuj Kuchni
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 162

kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt(...)spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami 136

samym końcu wsyp   mąkę ziemniaczaną  i wlej   ocet winny . Na papierze do pieczenia narysuj 9 okręgów o średnicy ok. 6 cm. Przełóż go na blachę, a następnie na każdy okrąg wyłóż po 2 łyżki ubitej piany.  Bezy włóż do piekarnika nagrzanego do   180 ° C . Po   5 minutach   zmniejsz temperaturę

Food Square
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 174

pieczywie. Ten chleb jest w wersji bez ziaren, idealny dla dzieci, które za ziarnami raczej nie przepadają lub jako odmiana dla codziennych chlebów z ziarnami (jak u nas) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 700g mąki orkiszowej jasnej typ750 (chlebowej) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g żytniego(...)chleby bez dodatku pszenicy wyrabiania nie potrzebują, to mam ułatwione zadanie. Przy tym chlebie widać ten bardzo specyficzny gluten orkiszowy, ciasto zbyt długo mieszane ciągnie się jak guma... Gotową masę wykładamy do dwóch przygotowanych form, u mnie silikonowe, delikatnie przesmarowane olejem (formy metalowe musimy posmarować i obsypać dokładnie otrębami, mąką, itp. lub wyłożyć papierem do pieczenia). Masę dokładnie

Smaczne Zdrowe
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi 87

przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru . Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy! Składniki(...)muffin) 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych orzechów włoskich 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych 1 jajko 120 g miodu 65 g oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na muffiny wyłóż

Moja Delicja
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 685

Bardzo proste ciasto czekoladowo-marchewkowe, które wykonasz w kilka chwil, bez użycia miksera. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki, nawet bakalie. Bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową(...)nieco większej formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Do miski wsypuję suche składniki, dodaję mokre

Zasmakuj Kuchni
Pizza Margherita 140

Domowa pizza zdecydowanie wygrywa w imprezowym menu! Proste w przygotowaniu ciasto, 30 minut czekania, pieczenie i mamy. Z pomidorowym sosem, mozzarellą i świeżą bazylią. Pizza Margherita poleca się na wspólny wieczór. Pizza Margherita Jest to sprawdzony przepis na jedną dużą pizzę XXL. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne, elastyczne, do przepisu wykorzystałam mąkę włoską typu 00. Można ją z łatwością(...)ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, układam kulki mozzarelli, posypuję tartym parmezanem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii. Smacznego Pizza Margherita Zasmakuj Kuchni   Polecam wiele innych wypróbowanych

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania