bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1272/3453)

Pieczone filety z kurczaka w musztardzie i migdałach (bez glutenu) 392

nieźle. Myślę, że za jakiś czas powstaną jakieś wpisy na temat glutenu i moich wniosków z tych książek. Dzisiaj przepis inspirowany "Kuchnią bez pszenicy". Kurczak w obłędnie zdrowej i pysznej panierce, poza tym stwierdzam, że pieczony kurczak jest o niebo lepszy od smażonego :) Składniki (2-3 porcje): - 2 filety z kurczaka - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 1,5 łyżki musztardy(...)filiżance wymieszaj musztardę, olej/oliwę i wodę, aż się połączą wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. W osobnej filiżance wymieszaj sezam, siemię lnianę i mielony len. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia/folią, filety posmaruj z obu stron musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach

Corner With Recipes
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 154

kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku.  Do dzieła:  Krewetki dokładnie myjemy

Spektrum Smaku
Chleb polski na zakwasie 232

stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć z niej chleb wcześniej, aby się dobrze dopiekł bez foremki.  Upieczony chleb postukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos.  Studzimy na kratce. Smacznego

Plate of Joy
Dlaczego mięsa nie lubię... 291

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych

pyszne zdrowości
Pierniczki II 149

będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczeniaPiec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne. Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce. Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności

Mania Wypiekania
Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa 151

Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie

Wiem co jem
Zdrowe ciasteczka owsiane 164

ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik piekarnikowi nie równy więc musicie kontrolować sytuację:-) ) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 222

oregano. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera. Piec przez około

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto kakaowe z kremem /torcik/ 148

się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao stewia wg. smaku (ja dałam 4 łyżki, ale przypominam, że moja słabo słodzi) krem: 1 kg serka homogenizowanego (polecam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 134

masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik piekarnikowi nie równy więc musicie kontrolować sytuację:-) ) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka zbożowe 151

składniki (czekoladę siekamy drobno lub trzemy na tarce) z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam średnią półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się zbrązowią, piekarnik piekarnikowi nie równy więc musicie kontrolować sytuację:-) ) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piróg biłgorajski 184

przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz:   http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka

Anioły w kuchni
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 190

blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan upieczenia sprawdzać testem "suchego patyczka". Chleb studzić wyjęty

Grunt to przepis!
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1070

proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny. Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich(...)delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu). Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 170

suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na  Ewa Kuchennie na Facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!