Dzisiaj zapraszam Was na prostą i bardzo smaczną sałatkę z pieczoną brzoskwinią. Idealna dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie wymagających sałatek, które nie przepadają za krojeniem składników, czy lubią sałatki bez majonezu. Świetne połączenie smaków, które polubi każdy. Zapraszam! (1 porcja – E: 303kcal, B: 16g, T: 21g, W: 14g) Składniki na 4 porcje(...)Składniki na dressing: – 6 łyżeczek oliwy z oliwek – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz Brzoskwinie obieramy i kroimy na pół, a następnie układamy na blasze do pieczenia gniazdem nasiennym do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz dobrze ze sobą mieszamy. Rukolę
Be Fit Be StrongTofu najczęściej przyrządzam marynując je w przyprawach, a następnie smażąc na patelni. Tym razem zrobiłam nuggetsy – tofu zblendowałam, obtoczyłam w panierce, a na koniec upiekłam
Via Gustołyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie
My simple kitchenburaków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-60 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy by ich nie spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej(...)dużej misce umieszczamy wszystkie plasterki i mieszamy je wraz z oliwą i przyprawami. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 130 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy by ich nie spalić! SPOSÓB III - bez dodatku suszarce Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie
Be Fit Be StrongKaloryczność obliczona przy wykorzystaniu czekolady 90%, dla 15 porcji. Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki(...)węglowodanów) << A może coś keto na słono? Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb
WegePrzepisblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ze wzorkiem i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 8 – 10 minut. Ciasto nie może spiec się zbyt mocno, bo będzie ciężko je zawinąć, powinno być upieczone, ale blade. Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką(...)góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Jak to zrobić? Pomocne mogą być te wpisy: taki i taki . Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy
Ciastkozercykruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków(...)jeść z ulubionymi lodami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką (8 porcji) Składniki na nadzienie: 4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry 1 szklanka jagód 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Składniki na kruszonkę: 115 g masła
karmelowyOdkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego... Tak więc żurek bezglutenowy rozgościł się(...)przybywa, bo muszę go rozcieńczać... ;-) U nas dodatkiem koniecznym są pokrojone na plastry, obsmażone dobre parówki, choć część rodzinki uważa iż to profanacja żurku, to gdy ostatnio przygotowałam zupę bez parówek, większa część rodzinki się zbuntowała, jak to, a parówki, gdzie...? Wszak to one nadają smak... ;-) Tak więc dodatek parówek jest dowolny (choć u nas konieczny), nie podaję
Smaczne Zdrowetortownicę o średnicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru(...)żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką wody. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając. Powoli wlewać żółtka, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą
W kuchni u Monikipszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik 35% 15 g sezam, dodałem sezam czarny i sezam niełuskany 7-8 g sól Nawodnienie ciasta bez kleiku 65% Zakwas rozprowadzamy dokładnie w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników (do czasu aż nie będzie śladów suchej mąki). Zostawiamy na 30 minut odpoczynku(...)Przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5-3 godziny lub w lodówce na ok. 12-18 godzin. Pieczemy pierwsze 15 minut z parą w temp. 230oC potem 30 minut bez pary zmniejszając temp. do 200oC. Studzimy na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebzestaw zdrowych frytek mojej Zosi. Jestem pewna, że Waszym dzieciom także one zasmakują Pieczone frytki warzywne mogą stanowić dodatek do obiadu ale także być samodzielnym posiłkiem, np. pyszną kolacją. Polecamy małym i dużym Pieczone frytki warzywne – składniki: 1 batat, seler korzeniowy, łyżka oliwy z oliwek. Pieczone frytki warzywne – sposób przygotowania Przygotowanie takich warzywnych frytek jest bardzo łatwe. Najpierw(...)oliwa pokryła równomiernie warzywa. Opcjonalnie można dodać także przyprawy, np. suszone oregano czy słodką paprykę. Nam jednak najbardziej smakuje wersja frytek bez żadnych przypraw. Na koniec rozkładamy słupki warzywne na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20-30 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości pokrojonych warzyw i piekarnika, zatem polecam zaglądać i oceniać
Natka Pietruszkizdobienia, bo to od niego tutaj zależy jak finalnie będą słodkie. Piernikowe babeczki są miękkie, puszyste, a dzięki dodatkowi startego jabłka – pysznie wilgotne. Muffiny to chyba najprostsze ciasta do pieczenia. Za każdym razem inne, z innymi dodatkami, z różnymi modyfikacjami, mało wymagające – do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką. W większości przypadków trzeba się naprawdę(...)mieszania wszystkiego razem, mniejszą na składniki mokre. Papierowe papilotki wkładamy do gniazd metalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko
Karo in the KitchenOrzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym. W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem :) ). Kiedy danie robi się(...)jarmuż, posypujemy mozzarellą i odrobiną parmezanu, i zostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie a sery się roztopią. The post Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaZapraszam dzisiaj na zdrowe, pieczone kotlety rybne. Takie pieczone kotlety są niskokaloryczne i lekkostrawne. Polecam Składniki: 500 g mięsa z ryby (bez ości i skóry) 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy(...)mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy ręcznie masę ma kotlety. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach spore kotlety i lekko je spłaszczamy. Układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy kotlety rybne do piekarnika i pieczemy przez 30 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnePamiętam, że kiedyś przygotowanie zakwasu do pieczenia chleba wydawało mi się wiedzą tajemną, którą zdobywa się dopiero po osiągnięciu wyższego stopnia wtajemniczenia piekarniczego. Nie spodziewałam się, że kiedykolwiek ten stopień osiągnę. Postanowiłam jednak wziąć byka za rogi i okazało się, że zrobienie zakwasu z mąki żytniej, który następnie posłuży nam do upieczenia pysznego domowego pieczywa, jest zadziwiająco proste, choć(...)rósł i zwiększał swoją objętość. Warto wykorzystać do tego szklany litrowy słoik, który wcześniej wyparzysz. Naczynie przykryj lnianą ściereczką lub, bardziej prowizorycznie, ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Latem może to być w zasadzie każde miejsce w domu (w którym nie ma przeciągu oczywiście), w chłodniejsze dni warto postawić zakwas przy kaloryferze, w okolicach kominka
Z notatnika dietetyka