fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości(...)płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych
peanutbuttermonsterKolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem. Składniki: 3 tabliczki czekolady mlecznej (użyłam(...)wtedy szybko i krótko wymieszać. Jeśli będziemy mieszać dłużej czekolada może się zważyć). Wylaną czekoladę z masłem wymieszać z ciasteczkami, orzeszkami i żurawiną. Przełożyć czekoladową masę do formy. Wyrównać. Przykryć dłuższym bokiem papieru i dociskając wyrównać wszystko. Włożyć do lodówki na całą noc. Pokroić na kawałki. Podawać. The post Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia
Moja Delicjaproszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Z reszty ciasta wycięłam motylki i piekłam 5 min. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez
https:KKuchniaMniamłyżki oleju 1 op budyniu waniliowego bez cukru 1 jogurt grecki 330 gr ( użyłam Zott) 1/2 szkl cukru 200 gr czerwonej porzeczki 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię ( polecam tą z ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min 2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa(...)delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka. Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką. 4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu. Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie jej w całości
Gotowanie...to proste !brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki świat Kasi”). Zapraszam
Mała Cukierenkapokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe
Moniki SmakołykiNie pamiętam ile to już razy pisałam tutaj, że jeśli chcecie zjeść coś smacznego, to wcale nie musicie się nadmiernie wysilać. Korzystając z tegorocznego sezonu na
peanutbuttermonsterPrzepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite
Smakołyki Asimnie i moich sióstr. Bardzo je lubiłyśmy. Teraz robię je swojemu synkowi, również bardzo mu smakują. Bardzo proste i szybkie kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek
Pelusiowa KuchniaRewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj
Smakowite DaniaSzukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :) Składniki: 70g masła 82% 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki cukru pudru 2/3 szklanki mleka 300g herbatników Ok. 100g kokosu Aromat rumowy lub kieliszek rumu 20ml (lub inny aromat
Smakowy Rajnieco inną strukturę). Kruchość ciasta możemy poprawić dodając ok. 1 łyżki smalcu zamiast części masła, Najlepszym cukrem do ciasta kruchego jest cukier puder - ze względu na fakt, że ciasto piecze się stosunkowo krótko cukier kryształ może się nie rozpuścić i tym samym odznaczać się w cieście. Większa ilość cukru spowoduje, że pobierze on wilgoć z ciasta i w efekcie będzie(...)piekarnika należy ponakłuwać je dość gęsto ciasto widelcem, żeby umożliwić parze wodnej wydostanie się na zewnątrz bez niepotrzebnego wybrzuszania ciasta. Ciasto pieczemy w wysokiej temp. ok. 200 stopni w nagrzanym piekarniku. Jeśli włożymy je do nienagrzanego piekarnika, wtedy masło zacznie szybko się topić i pociągnie boki ciasta do dołu. Co istotne - pamiętajmy, że takie ciasto piecze się
psgotujemyKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)zgęstnieć, ale nie za mocno - ma przypominać rzadki budyń (jeśli za długo pogotujemy to masło nam się oddzieli od masy). Blachę ( u mnie 26x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać na nie gorącą masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać ponownie gorącą masę (jeśli mamy mniejszą blachę możemy zrobić 3 warstwy, przy większej wyjdzie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukru 200 g masła Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, sól, śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Podzielić ją na dwie równe części, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie(...)cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Jeśli nie macie dwóch takich samych blaszek wtedy składniki na bezę podzielcie na pół i przygotujcie dwie bezy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jedną połowę ciasta (starając się aby było jak najbardziej równe) i posmarować je połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć ubitą bezę, równomiernie
My simple kitchenkoniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodaj skrobię i zamieszaj szybko przez 20 sekund. Po ubiciu piana powinna być gęsta, gładka i lśniąca. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia. Narysuj prostokąt wielkości foremki, w której był pieczony biszkopt. Rozprowadź bezę w obrębie prostokąta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku
codojedzenia