W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via GustoZ rana wymyśliłam sobie, że dobrze byłoby wypić południową kawkę w towarzystwie dobrego ciacha. A że kawę pijemy punktualnie o 12 to nie miałam zbyt dużo
RelaxtimeTo ciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla
Cynamonowe szczęścieTakie ciasteczka przygotowałam na Dzień Ojca. Większość mężczyzn na hasło „ciasteczka z marchewką” pokręci nosem, jednak nie w tym przypadku. Ten słodkawy wypiek
Szybko Tanio Smaczniemiska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego jak również do przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport. Zastosowanie:- do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych- do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek(...)miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili
Moje domowe kucharzeniezielone wiórki kokosowe WYKONANIE: SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy. SER: Galaretkę rozpuszczamy(...)garnka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę czekamy aż napęcznieje. Dodajemy kawę i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce i pilnujemy bo szybko się ścina. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy kawę i chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie
Pani na deserKażdy dzień warto zacząć od pysznego śniadania. Ja dziś zapraszam Was na pudding ryżowy z cynamonowym jabłuszkiem i mandarynkami. Uwielbiam to połączenie. Do tego odrobina
Słodkie okruszkiglutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez(...)gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Karmel orzechowy: 2. Wszystkie składniki przełożyć
Mała Cukierenkapolecają tego robić, ale ja zasadniczo mam to w d*pie. Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się(...)chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir są wysokiej jakości, dadzą Ci po płucach lepiej, niż Stołeczne bez filtra. A, i cały czas intensywnie mieszaj – chilli i imbir lubią przywierać! Następnie dorzuć dynię. Przesmaż ją dość intensywnie, niech się skarmelizuje. Jak już elegancko się obsmaży, zalej
manslogblogKolejne podejście do muffinek z użyciem jagód, choć w tym przepisie świetnie sprawdzą się też orzechy i czekolada. Bez masła i bez cukru, a
Cooking MonsterPizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj . Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym. 1 i 1/2 szk. mąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka(...)kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować(...)budyń śmietankowy 1. 4 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. 2. Pozostałą 1 szkl mleka dobrze wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Wlać na gotujące się mleko, mieszać szybko i dokładnie aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?masło nie wypłynęło z niego podczas gotowania) gotowy kotlecik obtaczaj w bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (co jakiś czas opłukuj dłonie) na patelni rozgrzej oliwę z masłem na gorącym tłuszczu układaj kotleciki i obsmażaj bardzo szybko z obu stron, aby mięso zamknęło się i lekko zarumieniło w szybkowarze rozpuść łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu ułóż(...)niego mąkę i podsmażaj 3 - 4 minuty (mąka straci smak surowizny) do gotowej mieszanki dolewaj powoli zimne mleko nieprzerwanie mieszając trzepaczką "rózgą", aż powstanie płynna, jednolita masa bez grudek z mąki stopniowo zacznij dolewać wywar z kotletów, mieszając energicznie do połączenia się składników gdy uzyskasz spójną konsystencję, zmniejsz moc palnika i odparowuj sos, co jakiś
Szybko Szybkowarbułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się(...)prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :)Składniki:600 g mąki pszennej,45 g świeżych drożdży,3 łyżki cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju,szczypta soli,2 jajka.Dodatkowo:tabliczka
Codzienna kuchnia niecodziennapiecze, ten wie - Książka Hamelman'a to taka obowiązkowa pozycja na półce z książkami kulinarnymi. Ale mieć, to jeszcze nie wszystko. Dla piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął(...)wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem
Stare Gary