WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie), warzywa na patelnię
JejKuchniajest bardzo funkcjonalne. Urządzenie pracuje dość cicho, daje nam sygnały dźwiękowe o zakończonym etapie: mieszania, i wypiekania. Kabel od urządzenia jest dostatecznie długi, na co zawsze zwracam uwagę, więc bez problemu sięgnie do dalej położonego gniazdka. Dla kogo? BREAD MAKER RBM-M1907E Wypiekacz moim zdaniem, sprawdzi się w domu, dla każdego kto; - nie ma czasu na całodniowy proces(...)jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść jogurt zrobiony przez siebie - przede wszystkim dla tych, którzy kochają świeże
SMYKWKUCHNIPrzez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie
Słodkie inspiracjecyklu „poszukiwanie ciasta na najlepsze na świecie gofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna(...)jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie to kliknijcie tutaj -> klik ! 4-składnikowe gofry – proste i szybkie 2 porcje (8 gofrów, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego 16 minut to pieczenie gofrów) koszt to ok. 2 zł 50 gr Składniki: jajka 2 sztuki mleko 300 ml soda oczyszczona 1 łyżeczka
rabarbarowocukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty smarujemy masłem(...)przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy 3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy zieloną
Słodki Kompromisteż nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis(...)roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 - 35 minut. Po wyjęciu ciasto powinno upaść, a po rozkrojeniu powinno być wilgotne w środku, a z wierzchu
Quinoa Raz!cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do tego bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowane specjalnie dla mojej mamy, która poprosiła o coś zdrowego i bezcukrowego do kawy. Przejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka(...)Musli rozdrobnij blenderem lub w melakserze. Do namoczonych płatków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Gotowe kuleczki studź na kratce
Kuchnia bezglutenowaDanie, które szybko się przygotowuje i wszystkim smakuje, jest tym czego potrzebuje każda zapracowana osoba. Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros taka właśnie jest, wieczorem ją przyprawiam, a przed obiadem do piekarnika razem z ziemniaczkami i po 35 - 45 minutach gotowe. Pierś wcześniej zamarynowana w przyprawie gyros z odrobiną oliwy(...)upieczeniu jest bardzo soczysta. Soczystości dodają jej również cienkie plastry boczku wędzonego, którymi przykrywam kurczaka podczas pieczenia. Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki , zmniejszam jedynie ilość oliwy do 2 - 3 łyżek. Składniki: podwójna pierś z kurczaka
Kuchcik gotujepianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń w rulon razem z papierem i włóż do zamrażalnika. Spód tortownicy lekko natłuść, wyłóż drugim(...)składników. Do masy dodaj przestudzone masło. Wymieszaj ręcznie trzepaczką. Piana zmniejszy swą objętość. Wyciągnij ciasto z lodówki. Posmaruj spód powidłami śliwkowymi. Ja wykorzystałam takie, w których jest tylko cukier, bez dodatkowej chemii. Na powidła wylej piankę. Wyrównaj. Posyp rodzynkami i delikatnie je powciskaj do środka. Na górę rozłóż równomiernie owoce. Ciasto jest słodkie, więc najlepiej pasują do niego
Anioszek w kuchnizastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie(...)łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak
les mirabellestężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru. Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 50 g mąki ziemniaczanej 150 g marchewki 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 175 g miękkiego masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 łyżka mleka - woda różana (do smaku) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję(...)strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno z niewielu ciast, przy których trzeba się bardzo postarać, aby je… zepsuć. Na niedzielę, do kawy, herbaty
mojewypiekiinietylkoPrzepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z
W kuchni bez szafekZupa z pieczonego kalafiora Piekliśmy już buraki, czas na kalafiora. To kolejna mocno rozgrzewająca zupa, która da nam odrobinę ciepła i odpowiednio nasyci. Jak się już pewnie domyślacie, zrobienie jej jest bardzo łatwe, choć upieczenie kalafiora jest czasochłonne, to jak najbardziej warto :) Kremik jest po prostu przepyszny i zniewala smakiem! Przepis: Zupa krem z pieczonego kalafiora 7. Pomarańczowa zupa(...)błyskawicznie zupa, przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej jesieni. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! Przepis: Pomarańczowa zupa Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleupchać więcej owoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-). Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej(...)miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym
Kulinarne przygody Gatityleżakują. No chyba, że macie zęby z kamienia ;) Polecam Wam te pierniczki. Aromatyczne i co najważniejsze - szybkie. Po upieczeniu nie twardnieją, cały czas są miękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki(...)drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym drugim jajkiem i piec 10-15 minut w 190*C. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarszybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Polecam! (Na podstawie przepisu Kingi Paruzel). Ze względu na to, iż ciasteczka są bez(...)grzałka góra-dół). Morelę suszoną posiekać. Wsypać do miski razem z płatkami owsianymi i żurawiną. Wymieszać. Dodać obranego banana. Rozgniatając banana widelcem, wymieszać dokładnie z resztą składników. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać łyżką mieszankę bananową, formując okrągłe kształty. Wyrównać górę. Moje ciasteczka były wysokie na około 5 mm. Piec na złoty kolor około 8-12 minut (w zależności
Moja DelicjaMimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:)Przepis zapożyczony i zmodyfikowany z Cukiernicze Kreacje Charlotte.Składniki: Ciasto czekoladowe -Etap 1: 5 żółtek 4 łyżeczki cukru pudru 5,5 łyżek zimnej wody 3 łyżki oleju 10 płaskich łyżek mąki pszennej(...)użyłam takich z kompotu Dodatkowo: blacha 30x37- u mnie taka z wyposażenia piekarnika olej do smarowania blachy arkusz papieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie:Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia.Przykładowa grafika :) Ciasto
Czerwona Porzeczkazrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej i nic nie stracil na smaku,a na pewno jest zdrowszy.Niestety przy bezie nie da sie zrezygnowac z cukru.I to jest najwiekszy feler tej pychotki.Nie musisz rowniez podpiekac spodu,by nalozyc owoce.Bardzo szybkie do wykonania,dlatego polecam je szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm.Skladniki na spod(...)wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi.Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut.Po 15-tu minutach przykrylam wierzch folia,zeby beza sie za bardzo nie zrumienila
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No
Szybko Tanio SmacznieProste ciasto z bananami, szybkie i smaczne! To ciasto można upiec na dwa sposoby. W sposobie pierwszym zapraszamy do pomocy dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania(...)ciasto: 3 banany (ok 250g bez skórki) 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 140 g cukru trzcinowego 120 ml oleju rzepakowego 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1 łyżka soku z cytryny 370 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Wykonanie: Przesianą mąkę
Słodki Pomysłbatony energetyczne to świetny pomysł na zdrową i smaczną przek ąskę, która szybko zaspokoi głód. Takie batony można zabrać do pracy, szkoły czy na siłownie. Będą idealną dawką energii przed wysiłkiem jak i po intensywnym treningu. Moja wersja batonów jest bez dodatku cukru. Zawarte w nich banany i daktyle nadają słodkiego smaku. Dodatek(...)nadmiar i przełóż daktyle do blendera. Dodaj banany i zmiksuj. Dodaj resztę składników i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wyłóż masę na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tak aby miała grubość ok. 1 cm. Całość przełóż do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie pokrój masę na batony. Przechowuj
wegujemyspotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson(...)mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki. Na moim blogu uzbierało się ich już sporo. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie to zapraszam tutaj . A jakie są Wasze ulubione zapiekanki? Składniki 300 g makaronu świderki(...)rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę. Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wlać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około
O kuchni z uczuciemświeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt(...)pomysły na dodatki? Piszcie w komentarzach. Po szóste: jest przejrzysty. Może to powinien być punkt pierwszy? Gołym okiem widać, że ten chleb składa się z mąki, wody i drożdży. Bez polepszaczy, barwników i stabilizatorów, masowo dodawanych do sklepowego pieczywa
Proste-przepisy.plsłodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto... SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej(...)mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem
Czary - gary w kuchnizrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał żółtko więc tak sobie stały te białka w lodówce i stały kilka dni aż w końcu z pomocą przyszedł mi niezastąpiony durszlak i blog pomodore e basilico(...)tylko gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie! Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek
sierotka maRysia w kuchni4 żółtka 3 łyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaplusem jest łatwy i sympatyczny kontakt z właścicielem, który potrafi i chce szybko odpisać na pytanie. Cenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy(...)mojej Blond głowie wylazł pomysł, wałkowanie czekolady. A przecież mogłam wałkować masę plastyczną, zrobić i wałkować czekoladę plastyczną, byłoby łatwiej, ale nie! Blond postanowiła, że będzie wałkować czystą czekoladę, bez żadnych dodatków. Pierwszy dzień to był test wałka i jak on działa, wzór wyszedł ale bardzo płytki i efekt mnie nie zadowolił, drugiego dnia efekt wyszedł idealnie! Widzicie
Blondynka Gotujemiękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży, a i tak świetnie wyrastają, również podczas pieczenia. To dzięki podmłodzie. Czas pieczenia 15 minut jest
Grahamka, weka i kajzerkamarchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika i dynii Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra(...)dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. Dodajemy bazylię, oregano, ostrą paprykę. Voilà! Rozgrzewa, jest zdrowa, szybka, nie trzeba walczyć na 5 garnków w kuchni i się rozdwajać. Kilka minut przed jedzeniem zupy warto dorzucić mozarellę, która cudownie się rozpuści. Smacznego
Kitchens Alphabetpróżnia, którą wytwarzamy za pomocą pompki. Jej użycie jest bardzo proste i szybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa(...)stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych różnic
Codzienna kuchnia niecodziennabezowa z malinami i bitą śmietaną będzie ozdobą każdej imprezy. Bo to ciasto wygląda znajomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder(...)cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię