bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:272/498)

Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 181

zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)szybko. Wlać mleko, wymieszać. Dodać wywar, podgrzewać i cały czas mieszać, żeby uzyskać gładką masę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do sosu razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut

Kuchnia Pokoleń
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 217

powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia "na szybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki:   - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady  - jajko - posiekane(...)wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego

Be Fit Be Strong
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 177

udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc też nie trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba(...)wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie

Kolorowy Przepisownik
Sernik z trzema czkoladami 547

żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą znikać ze sklepowych półek. Pełna trwogi przynoszę do domu kolejne tabliczki, uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą... Uwielbiam(...)łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny. Ser utrzeć z cukrem dodając stopniowo

Zapiski Młodej Żony
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 149

pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki(...)będziemy przygotowywać ją na wodzie, trzeba będzie dodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak przestać jeść słodycze? 8944

końca nie dotrwają. Czy naprawdę warto je jeść? Sama o tym się przekonałam... Dzień bez batonika, był dniem straconym. Czym właściwe, są słodycze? Najprościej jest napisać, że słodycze to monosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej się kryje? słodzone, gazowane i kolorowe napoje batony, cukierki, żelki, czekolady(...)kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać, czyli ponad rok. Postanowiła wykonywać większość produktów sama m.in zaczęłam piec chleb na zakwasie, od czasu do czasu zrobię jakieś zdrowe ciastka lub jednoporocjowe ciasto. Jem więcej owoców i warzyw. Od tamtych momentów jestem inną osobą, zmieniłam w sobie wszystko. Dbam

Truskawkowa Fiesta
Pierniczki śmietankowe 457

tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.Składniki:( na około 80 sztuk małych ciasteczek ) * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki miodu* 3/4 szklanki cukru* 2 jaja* 1 żółtko* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżeczki przyprawy korzennej* opcjonalnie 1-2 łyżeczki kakao ( dla uzyskania ciemniejszego koloru pierniczków )Wykonanie:W rondelku podgrzać miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały.W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.Na stolnice/blat przesiać

kolorowotorcikowo
CIASTO SHREK 482

istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* cukier – 4 łyżki* sól – 1 szczyptaMASA PYSIO :* sok Pysio – 900 ml* budyń śmietankowy(...)mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.Szybko i dokładnie mieszamy.Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.Odstawiamy do ostygnięcia.WIERZCH:W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.Mieszamy

Ostra na Słodko
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 167

składniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez

Luźna Kuchnia
Ciasto dyniowe z figami 148

Brrrr. Jesień zbliża się dużymi krokami niestety temperatury znacznie się obniżyły i od nie dawna raczymy się herbatkami (ja herbatę piję tylko w okresie jesienno- zimowym

Szybko Tanio Smacznie
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 213

Ten deser przygotowałam tydzień temu. Czułam się troszkę podziębiona, potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Let's twist! Precle z dynią. 183

piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone przez mnicha precle były miękkie.  Historia tzw. precli twardych jest o wiele młodsza. Ponoć podczas pieczenia(...)pewien piekarz przysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem

KUCHARNIA
FIT Święta - Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska) 176

przepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego - Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal(...)naczynka. Ja użyłam zwykłego plastikowego pudełka do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki. Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej dość szybko się roztapia. Jest na prawdę pyszna! Spróbujcie koniecznie ! Smacznego

Health-Fit-Life
Tartaletki serowo-pomidorowe z żurawiną (z ciasta francuskiego) 161

tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych i z charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych(...)wcześniej zostawiłam rwę na mniejsze kawałki i posypuję nimi każdą babeczkę z wierzchu, po 3 małe kawałeczki na każda babeczkę). Mi wyszło 20 babeczek 4. Piekę w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 15 -20 minut aż się zrumienią na brzegach a farsz lekko zastygnie. Smacznego

Zasmakuj Kuchni