zaskoczeń i niespodzianek. Dzisiaj jest inaczej. Do wtorku było lato. Owszem, wieczory zaczynają się zdecydowanie zbyt szybko i sprawiają, że człowiek ma ochotę włożyć najgrubszy sweter z szafy, jednak jeszcze w zeszłym tygodniu paradowała w letniej sukience, i to bez rajstop! Słońce, ciepło; no coś cudownego. Nie do pomyślenia na koniec września. W środę zaczęła się jesień. Nagle(...)wykorzystywać jesienne wieczory, prawda...? Ciągle zaskakuje mnie, że pogoda może się tak bardzo zmienić z dnia na dzień. Tak niespodziewanie, bez ostrzeżenia. Cóż, na lato znów przyjdzie czekać nam długie, ciemne miesiące... Dawno już nic wspólnie nie piekłyśmy. Tym razem dziewczyny zaproponowały wspólne gotowanie z jabłkami; w końcu to najlepszy na nie czas. Nie wahałam się ani chwili
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobię ich więcej, mogłabym zajadać się nimi cały czas. Czasem pakuję je w specjalne foliowe opakowania i mrożę, na następny szybki obiad są jak znalazł, a smakują tak samo pysznie. Gotuję je wtedy chwilę we wrzątku, smażę lub piekę w jakimś aromatycznym sosie. Moja Babcia zazwyczaj robiła wszystko na oko. Po prostu mieszała, dodawała i wychodziło. Ja zauważam(...)było grudek. Starte na tarce ziemniaki dobrze odciskamy, łączymy z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, solimy, formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy charakterystyczną dziurkę na środku. Bez dziurki się nie liczy - sos musi gdzieś wpływać. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego śląskiego
Zasmakuj KuchniKrążki papryki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem ryżu, cebuli oraz pomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk , to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2 papryki, np. czerwona i zielona(...)papryką. Następnie do mięsa dodać cebulę, pomidorki i ryż. Całość wymieszać. Krążki papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłożyć farsz. Przygotowane papryki piec bez przykrycia w 195ºC przez około 40-45 minut (10 minut przed końcem pieczenia, na każdy kawałek papryki położyć połowę plasterka żółtego sra). Przygotowane papryki przełożyć na talerz i posypać zieloną pietruszką. Od razu podawać
Ugotowaćubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu(...)sekund (trzeba patrzeć przez szybkę żeby nie wykipiała). Potem czekam aż wystygnie ale żeby była nadal płynna. 0,5 litra śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto
Cukiernia PychotkiPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego(...)oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie
Moja smaczna kuchniasmaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem . Składniki 1 kg kapusty kiszonej 700 g schabu bez kości 250 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól(...)lekko rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i rozsmarować na wierzchu kapusty. Piec w 200 stopniach C do momentu aż góra zrobi się rumiana. Podawać na gorąco. schab po góralsku
O kuchni z uczuciemfrancuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier(...)zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. zastawa
królestwo garówSzybka do zrobienia, smaczna tarta jogurtowa. Powstała trochę na zasadzie: mam ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jogurt i ciasto francuskie. I wystarczyło. Lekki deser, nie za słodki, w sam raz do podgryzania przy kawie. Polecam! składnik i: gotowe ciasto francuskie( dałam light) Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego odtłuszczonego 3 jajka (oddzielić białka od żółtek(...)ciastem, nadmiar obciąć. obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut - powinno być upieczone bo masa jogurtowa jest
Stare Garyciekawe rozmowy... W moim domu nie może oczywiście zabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników(...)cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon
Słodkie okruszkiinne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana(...)posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ). Smacznego
Stare Garyinnego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy głąby i kroimy(...)łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy.Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bigos ze słodkiej kapusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoMieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Masę cukrową ugniatamy przez(...)chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory okrąg na grubość około 2-3 mm. Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg delikatnie transportujemy na wałku na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię. Pozostałą masę zagniatamy z odrobiną barwnika spożywczego, rozwałkowujemy i foremkami do ciasta wycinamy
sama złodyczwszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;)Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam(...)małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku
UgotujmyTo.pltemu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka.Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikachSkładniki:230g serka homogenizowanego naturalnego120g śmietanki 30%4 białka90g cukru1 łyżka kakao1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny6 łyżek wody20 herbatników Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy(...)żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia
Smakołyki BerenikiSkładniki: 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego
Qchnia po prostuChleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne
Przepisy na domowy ser i chlebProsta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g
Moje domowe kucharzenieZupa krem z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem pochodzi z książki "Dieta MIND. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego. Zupa jest kremowa i niezwykle aromatyczna, a do tego bardzo szybka i prosta w wykonaniu - gotowa w 20 minut! Powiem szczerze, że jeszcze nie robiłam tak łatwej w wykonaniu zupy - z pewnością każdy sobie z nią poradzi 😉 Idealna(...)brzuch burczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna i do tego zdrowa! Dieta MIND
Kuchnia MagdaLenyjest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki
MojaQchnia.plikipedia: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)masła 175 g wody 12 g soli 25 g cukru Mieszamy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy mikserem ciasto: 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Wałkujemy je na blacie oprószonym małą ilością mąki, na kwadrat o długości boku ok. 30 cm. Chowamy do lodówki na co najmniej 90 minut. Warstwa masła 425 g masła 82% tłuszczu
Przepisy na domowy ser i chlebBrokułowo-serowa frittata jest bardzo serowa, wysokobiałkowa i pełna brokułów. Proste i szybkie śniadanie. Bardzo często przygotowuję na śniadanie frittatę. Zwłaszcza taką wypełnioną warzywami i zawierającą
rabarbarowopieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki(...)robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło! Źródło przepisu: ChilliBite + drobne zmiany Post Szarlotka tatrzańska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakujest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Przepis znalazłam tutaj (popatrz jak autorka przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem(...)łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek płatki migdałowe na posypkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać wielcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na dynie uważam za rozpoczęty! Jak to u mnie bywa ciasto z dynią być musi, a że jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest(...)ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia jej w 1 cm kostkę, to samo zrób
greenscarfświeży, soczyście zielony pachnący koperek. Ta potrawa to szybka i lekka wersja francuskich gratin dauphinois – bardzo, bardzo wiosenna, bo zrobiona z pierwszych tegorocznych warzyw i ziół. Prosta i szybka, u nas – jako dodatek do grillowanego pstrąga. Z jogurtowym sosem –zestaw doskonały! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Pęczek koperku dzielimy na pół – połowę pozbawiamy łodyżek, siekamy bardzo drobno(...)mleka jest wystarczająca. Zalewamy zagotowanym mlekiem z dodatkami porozkładane warstwami ziemniaki i wstawiamy je do piekarnika na środkowa półkę. Pieczemy bez termoobiegu i bez przykrycia przez około półtorej godziny (jeśli plasterki Waszych ziemniaków są grubsze, czas pieczenia należy wydłużyć a formę nakryć folią aluminiową, żeby ziemniaków za bardzo nie spalić). Podajemy świeżo wyjęte z piekarnika, bardzo gorące
Karo in the Kitchenmożemy zrobić grubszy brzeg, wystarczy dookoła 0,5 cm brzeg ciasta złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy zacząć przygotowywać karmel (nie wcześniej bo za bardzo nam się ściągnie i będzie trzeba go znów rozpuszczać i rozrzedzać). Wsypujemy na rozgrzaną patelnię cukier, podgrzewamy(...)jaki nam chodziło wylewamy go na wyjętego z piekarnika mazurka (lub mazurki), posypujemy go delikatnie solą gruboziarnistą, układamy pokruszone bezy, możemy też dodać kilka plastrów pokrojonych truskawek, lub innych owoców czy orzechów. Mazurka odstawiamy do ostygnięcia, stygnie dosyć szybko, więc nie musimy długo czekać na spróbowanie tego pysznego, słodkiego ciasta. Smacznego
Co na wege obiad?czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką(...)kremówka- 2 czubate łyżki * ewentualnie barwnik spożywczy i posypki Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem). Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!). Wyjąć, ostudzić
Kraina Miodem Płynącapieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce (ala'kfc) Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki(...)makiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was Kochani kolejny przepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest(...)cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g mąki ziemniaczanej 380 g mąki pszennej cukier puder Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Rabarbar myjemy i dzielimy
Rozpustne gotowaniePrzepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu. Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku(...)mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać
Dzieje kuchennej Wiewióryweny... Chutney, czyli spolszczony czatnej jest gęstym sosem, u mnie dziś przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego(...)Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego
BaRepaspolaczyc z maslem.Wylepic spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Uprzednio obrecz wysmarowac maslemser wymieszac mikserem razem z mlekiem kokosowym,cukrem,budyniem i maka przesianymi przez sitko na gladka mase bez grudekdo masy serowej wbijac kolejno po 1 calym jajku i mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Masa bedzie stosunkowo rzadkamase wylac na przygotowany ciasteczkowy spod i delikatnie rozrzucic jagody.Pierwsze jagody delikatnie(...)zatopia sie w masie serowej,ale juz nastepna warstwa osiadzie na wierzchuwstawic do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec nastepne 75-90 minut.Upieczony sernik ma dobrze sciete boki,srodek pozostanie lekko drzacy.Poczatkowo studzic przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,do calkowitego wystudzenia wystawic na kratke kuchennapodawac schlodzony,najlepiej przez cala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Racuchy , naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki to coś co gości u mnie najczęściej!Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i wtedy
Ostra na Słodko