Chowamy na 10 minut do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo(...)cieście. Wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut. Post Kruche ciasto z jagodami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości, gdyż muffinki wyrastają. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 20-30 minut Przepis jest naprawdę niewymagający, wystarczy połączyć kilka składników i przelać ciasto do papilotek. Szybkie, proste i smaczne, muffinki świetnie nadają się na drugie śniadanie czy pyszny podwieczorek. Wiem, że nie są one najpiękniejsze
Cooking MonsterJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko
CookYourselfNa dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a
Czary - gary w kuchniWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest kwaśnymi pieczonymi śliwkami, całość dopełniona bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki(...)zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę (ja piekłam na patelni grillowej ze zdejmowaną rączką) wyjąć, lekko przestudzić, delikatnie odlać powstały sok śliwkowy, śliwki przełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę
moj przepis naSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile
W Mojej Kuchni Lubięzdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu(...)kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się z cynamonem, goździkami czy kardamonem. Z jego pomocą garam masala, mieszanka curry, mieszanki marokańskie lub libańskie przestaną być problemem. 5. Spryskiwacz do oleju i wody Spryskiwacze kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało się jednak, że dozownik
W kuchni wieczoremcoraz miej w sobie mięsa, a coraz więcej różnych dodatków. Pieczeń z szynki Ale przecież nie mamy na to wpływu co jest w tych wędlinach, to jest nasz wybór czy kupujemy czy nie. Dlatego zachęcam do przygotowania pieczeni. Składni potrzebne do przygotowania marynaty. Wszystkie przyprawy sypałam bez żadnej miary wg uznania ale nie więcej niż pół małej łyżeczki
Pomysłowa kuchniaWiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy(...)łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wody 5 łyżek śmietany WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy
W kuchennym oknie EwyKochani właśnie dziś miałam okazję przetestować rewelacyjną mieszankę Babka Piaskowa z firmy POLSKIE MŁYNY. Jestem pozytywnie zaskoczona ze w tak szybkim czasie powstaje takie pyszne ciasto. Polecam każdemu wypróbować. Najfajniejsze jest to - jeśli goście maja być lada chwila to za godzinkę mamy już pyszne ciacho :) SKŁADNIKI: 2 jajka 90g margaryny / masła mieszanka Babka Piaskowa POLSKIE MŁYNY (mieszanka posiada w zestawie(...)margarynę. Całość miksować na jednolitą masę około 4 minuty na wysokich obrotach. Masę przełożyć do foremki (która jest w zestawie z mieszanką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez termoobiegu w temp. 160-165* przez
Dziś Ja gotujeSzybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato! Składniki na małą blaszkę: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 4 łyżki ksylitolu(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i ksylitol, miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min. Polewa: 50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy
Czarnawisienkaobierać, chyba, że są już lekko podsuszone – wystarczy wtedy obieraczka do warzyw). Szparagi polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy. Rozkładamy 2 kawałki papieru do pieczenia (na tyle duże, żeby bez problemu zawinąć w nie mięso z resztą składników). Szparagi układamy na papierze (dzielimy na 2 porcje); mięso doprawiamy solą i pieprzem i układamy na szparagach(...)minut (w zależności od wielkości mięsa czas można skrócić lub wydłużyć). Po upieczeniu delikatnie rozwijamy papier i całość przenosimy na talerz. Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku gotowy! Można go podawać na szybki lunch i zdrowy obiad :) Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest bardzo lekki ale bardzo sycący! Post Fit pieczony kurczak ze szparagami
Pociąg Do Kuchniśledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania
Eat me! Fit me!drobnego cukru 1 jajko 150 g mąki (1 szklanka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Suszoną żurawinę
cool and minty