bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:196/234)

Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 265

koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić(...)którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę

ladykitchen
PĄCZKI NA WALENTYNKI 174

   Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki

Smaczne Zdrowe
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 201

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie

Made By Mom And Son
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 422

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)ępnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 2-3 części. Każdą porcje ciasta rozwałkowujemy na grubość

Słodka Strona
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 141

"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo

Słodkie Przyjemności
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 205

proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu osób, jakie znam, pasztet bezmięsny brzmi jak kpina. Nie dla mnie - bardzo lubię te warzywne wersje, są lżejsze i równie smaczne. Czy lepsze? Ciężko stwierdzić, to już kwestia indywidualna. Z racji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny(...)orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 211

przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około(...)było kwaśnego aromatu 4 20 12 mieszamy patyczkiem intensywnie niezależnie 5 8 12 zakwas powinien być gotowy, ze sporą ilością pęcherzyków powietrza; mieszamy delikatnie i odstawiamy 5 16 8 pieczemy chleb; odstawiamy do lodówki 1/3 z uzyskanego zakwasu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

BaRepas
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 295

bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta(...)tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie . Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka

Grunt to przepis!
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 187

wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika  i piekłam około 15 - 20 minut. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem masy serowej. Masa serowa(...)pół o do każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po  15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam

Blondynka Gotuje
NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł 3292

nigdy nie mamy na to cierpliwości i od razu smażymy. 3. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min): > na rozgrzaną patelnię, najlepiej taką do naleśników (bez tłuszczu, bo jest już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. Naleśniki kładziemy jeden na drugim, aby nie wyschły. W czasie smażenia możemy już zabrać się(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy i równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika

Nerds Kitchen
Swieta. Mazurki. Pisanki 144

chwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki(...)Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka.Mazurek czekoladowyskladniki na ciasto:200g maki100g maslaszczypta soli2 lyzki cukru3 lyzki wodyWszystkie skladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka malych.Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta.Mazurki przed

Przysmaki Karolki
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 258

ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory(...)CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Placki mają być cienkie, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, dlatego też od razu zabieramy się za jego wałkowanie. 4. WAŁKOWANIE CIASTA (5 min): ciasto

Nerds Kitchen
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 164

Przygotowanie połącz mąkę z mlekiem ubijaczką - rózgą do ciasta dolej wodę i ponownie całość wymieszaj dodaj sól, rozmącone jajka, olej - całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść  olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę(...)jednolitą masę masło i mąkę, dodaj śmietanę i ponownie połącz składniki dodaj do gorącego wywaru utartą masę i wymieszaj całość do połączenia się składników ubijaczką - rózgą całość zagotuj bez zamykania szybkowaru (wywar powinien zagęścić się,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz

Szybko Szybkowar
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 144

każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo(...)małym ogniu, by lekko zgęstniała. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie, przełóż je na oprószony mąką blat i wyrabiaj kilka minut, podsypując mąką wedle potrzeby, aż ciasto będzie puszyste i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem

Moje Qulinaria
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 187

gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek(...)jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś

les mirabelles