bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:203/234)

ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 185

Przygotowujemy keksówkę/Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie uzyskać.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy bakaliową masę. Po wyrównaniu wylewamy masę z ziarenek. PIECZENIE:Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg), przez około 30 minut.Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest po prostu nieziemski(...)fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ związków zawartych w mandarynkach na leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób wątroby." (Opis: KLIK)Dla wielu osób nie ma świąt bez mandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno

Wypisz Wymaluj
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 151

Wczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw(...)niskiemu IG   mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków.  Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić.   Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 178

Bezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie

Blondynka Gotuje
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 157

kotom dobrze na żołądek i ogólne samopoczucie do tego stopnia, że mogą je zabić. Jakby tego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić.   Poinsecja to roślina należąca(...)zwisa , czyli nie kusi i nie zachęca do psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają

Karo in the Kitchen
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 223

Uwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw

Słodkie okruszki
Piernik z powidłami śliwkowymi 85

Uwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi(...)ucieraj do połączenia składników. Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy

noteskulinarnyfiga
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 205

pozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25(...)dół. Masło kroimy w plasterki i układamy na cieście. Następnie rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni.   1/3 ciasta złożyć do góry, potem złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)Składamy tak jak poprzednio na trzy części

Aga w kuchni
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 165

tylko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Znacznie krócej niż 10 minut. Właściwe ciasto wyrabiałam w robocie. Wrzuciłam wszystko do misy i wyrabiałam 10 minut na niskich obrotach. Już po wyjęciu ciasta zorientowałam się że nie dodałam startera. Wszystko wróciło więc do misy i po raz kolejny ciasto było wyrabiane, aż do dobrego wymieszania. Uformowałam dwa okrągłe bochenki, ale wydaje(...)podsypywałem mąkę ale wszystko zależy od konsystencji ciasta). Miskę wysmarować masłem lub oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe

Stare Gary
Polska odpowiedź z japońskim akcentem na amerykańskie brownie. Greenie 148

Grzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W

ladykitchen
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 186

Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pavlova z żurawiną 235

Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 455

    Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku

Smaczne Zdrowe
Wzywamy naturalne posiłki 196

Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między innymi właśnie w tych nieuprzątniętych zakamarkach ogrodu. O jednym z wielkich sojuszników(...)kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania