bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:199/234)

Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 118

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 183

      Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko.      O

W kuchni Karmel-itki
Szybka ciabatta 158

Kiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 115

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 199

Kolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w

Tagebuch po polsku
Najprostsza Pavlova 20468

Któregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowa fantazja 211

Ostatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto anielskie (Angel cake) 3846

nieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)!Ciasto anielskie (Angel cake)Składniki:3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego(...)niej przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy

UgotujmyTo.pl
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia.  Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy

Symfonia Smaków
Przełamywanie barier - makaroniki 189

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 155

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 176

Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz(...)listopadowy dzionek na Naszą wycieczkę. Po przyjeździe do Krakowa wybrałyśmy się do jego centrum i tam spędziłyśmy praktycznie cały dzień. Nie obyło się oczywiście bez drobnych zakupów  i wizycie w  Krakowskiej Manufakturze Czekolady, która była odkryciem tej wyprawy. Następnego dnia też miałyśmy sporo czasu, gdyż na nagranie byłyśmy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 232

    Na bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic

Smaczne Zdrowe
Rozpieszczam się oliwkami 124

pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak(...)cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Cebulę obrać, pokroić w piórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żegnamy Hokkaido 120

ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Tak otrzymanym ciastem wyklejamy formę, pamiętając o dość mocno zawiniętych brzegach. Formę z ciastem chowamy(...)ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania