łyżki masła4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę1/4 szklanki mioduSkładniki na krem z serka śmietankowego:100 g masła, w temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek
karmelowywtedy ciasteczka się nie „rozleją” tylko zachowają swój kształt. Ja piekłam ciastka na dwa razy. Teraz możemy przygotować bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitego dodajemy łyżka po łyżce cukru, ciągle miksując, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Żeby było mi łatwiej nakładać przełożyłam bezę do rękawa cukierniczego, a raczej woreczka trójkątnego(...)obcięłam w nim końcówkę. Czekoladę wstawiłam do ceramicznej miseczki i roztopiłam w kąpieli wodnej. Gdy ciasteczka są ostudzone dekorujemy je dowolnie czekoladą i/lub bezą. Ja zostawiłam też kilka bez niczego. Oczywiście możecie nakładać bezę łyżeczką, ale zdecydowanie łatwiej jest ją wyciskać z woreczka. Natomiast czekoladę nakładałam właśnie łyżeczką. Nie oceniajcie moich zdolności artystycznych wiem, że nie są najwyższych lotów
RelaxtimeBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo tego pyszne i słodkie :) 100 g pełnoziarnistej mąki teff 25 g mąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki(...)wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki z owocami (bez cukru i glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbudyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki
Przepisy kulinarne babci Antoninycukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)soli i cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dość duże,wyszło mi ich 15 ale jak macie mniejsze foremki to wiadomo,że grzybków będzie więcej. SKŁADNIKI CIASTO 4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 250g śmietany kwaśnej 18% 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i 125g margaryny) 1 łyżka cukru waniliowego KREM *jeślichcecie(...)podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką) wstawiamy na 45 minut do lodówki. Foremki stawiamy do góry dnem. Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki. Foremki oprószamy lekko mąką. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy foremki ciastem. pieczemy do lekkiego zarumienienia w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce na 30 minut ( powinno się trochę lepić, przy przekładaniu ). Po tym czasie formujemy z papieru do pieczenia prowizoryczną foremkę i ostrożnie przekładamy do niej ciasto , ponownie odstawiając je na 30 minut ( można oczywiście radzić sobie inaczej ,przy pomocy gotowych foremek itp . ale ja lubię ten rustykalny charakter , krzywego wypieku " class(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Po upływie tego czasu , rozgrzewamy piekarnik do 150 C ( bez termoobiegu ) w nagrzany wkładamy chleb i pieczemy 10 minut , po czym zwiększamy temperaturę do 220 C i pieczemy jeszcze 30 minut . Gorący chleb wykładamy na ruszt i zostawiamy do ostygnięcia . Potem już tylko masełko , miodek …i obcy
Ogrodnik w podróżybez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto(...)Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa (w oryginale rozpuszczona czekolada z 2-3 łyżkami masła) *u mnie dziś zapomniana czekolada z kawałkami suszonych owoców. Polecam Wam dodać dobrej czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
Słodkie okruszkigorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką nowoczesności, tym przepisem walczę w konkursie swojej ulubionej firmy #beko o swoje marzenie, trzymajcie kciuki za mnie a #ciastojakzobrazka upieczcie może na Nowy Rok ? nie pożałujecie ! Duża blaszka 25/40 cm Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Masa jabłkowa(...)cukier, miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca taka jak na bezę, wtedy dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie na najniższych obrotach miksujemy aż do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany, ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy 30 minut w temp
Wanilia i Kardamondelikatnie mieszamy aby się wszystko połączyło. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez ok 50 minut . Kiedy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia , a następnie dekorujemy je posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem pudrem Dwie uwagi: - ciasto ma konsystencję brownie - w czasie pieczenia ciasto urośnie, ale kiedy będzie stygnąć to niestety opadnie więc nie przejmujcie się
Kuchenne Wariacjeszybko mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Odstawiam na godzinę by biszkopt przestygł (najlepiej do góry dnem). Ubijam pianę z 3 białek a pod koniec ubijania dodaję po trosze cukru pudru. Na biszkopcie rozkładam gęsto jagody i przykrywam pianą. Suszymy bezę w piekarniku z lekko(...)uchylonymi drzwiczkami. W temperaturze 110-120 stopni trwa to ok. 20 minut. Wystudzone ciasto wyjmuję z formy i posypuję świeżymi jagodami
prawdziwe jedzenieaquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie do samego rantu. Ja dawałam po dwie czubate łyżki do jednego gniazda. Następnym razem będę dawała po 3 łyżki. Piec 20 min. Wyjąć z piekarnika(...)czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (u mnie 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki jaglanej i 50 g mąki ziemniaczanej) 20 g kakao 1 i 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
moj przepis natemp. pokojowej) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jaglano-waniliowy -75g kaszy jaglanej -1 szkl. napoju roślinnego (lub mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub jogurtu greckiego) Ciasteczka serduszka -110g mąki gryczanej -80g mąki kasztanowej -60g ksylitolu -60g masła orzechowego bez soli i cukru -60g oleju kokosowego(...)orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już
Candy Pandasmiksujemy. Płaską, dużą blaszkę smarujemy lekko olejem (zapobiegnie to przesuwaniu się papieru), wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i pieczemy 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu zdejmujemy papier. Przekładamy bezę na świeży arkusz oprószony cukrem pudrem (kładziemy na cukier stroną po zdjętym papierze). Przygotowujemy masę(...)sposoby – na upały… i nie tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki
mojewypiekiinietylkoogródka 10 kg agrestu, bez komentarza więc żeby mniej było do smażenia dżemu na szybko zrobiłam tartę. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka roślinnego 05-1 kg agrestu Przygotowanie- uprzedzam banalnie proste: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto lekko rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą
greenscarf