barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:18/50)

Zupa czosnkowa z klopsikami 178

temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej

bistro mama
12 potraw wigilijnych 261

stole to jeszcze każdą z nich powinniśmy choć trochę skosztować, bo inaczej odwróci się od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw:Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybnaKarp tradycyjnyKarp w czerwonym winieRyba po greckuPierogi ruskieSałatka śledziowa z jajkiemŚledź pod pierzynkąRyba w galarecieA że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje, to na osłodzę proponujemy:9. Makowiec10.Babeczki

Kolizje Smaków
Makowe święta, czyli... 246

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki

Ratunku obiad
Święta, święta, święta 212

robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba

NA MOIM TALERZU
R... Ryba po grecku! 417

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać

Kitchens Alphabet
Kompot z suszonych jabłek łąckich 246

oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż na Wigilię. Teraz jestem jej za to wdzięczna - dzięki temu bardziej doceniam wyjątkowość świątecznych potraw i chwil.Taką wyjątkową świąteczną potrawą jest kompot z suszonych

W kuchni Katie
Wigilia , starodawne zwyczaje… 245

Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech  zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie.  100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej

Kulinarny karnet Christophera
Jak suszyć grzyby? 256

zapasy na zimę. Dostaję od Was pytania jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów . Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być też robaczywe! Grzybów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z uszkami 92

maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was za mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście. Przepis na ciasto na uszka: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju sól (przepis na około 80 uszek) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać(...)pierogi, następnie dwa końce ze sobą dokładnie sklejamy (najwygodniej jest to zrobić na palcu). Do gotującej wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu aż wypłyną. Artykuł Barszcz czerwony z uszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 187

miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz(...)wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotuj na małym ogniu ok.1 godzinę ( barszcz gotowany na zbyt dużym ogniu straci barwę i stanie się rudy) Pod koniec gotowania przypraw. Uszka : Farsz: Grzybki namocz w wodzie na noc. Ugotuj w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedź i wystudź. W przypadku pieczarek

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Uszka z grzybami na wigilię. 374

ziś podam Wam przepis na domowe uszka do czerwonego barszczu na wigilijny stół. Oto on :   Składniki : Ciasto 25 dkg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju a najlepiej oliwy woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego sól   Farsz 4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki ) 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy bułka tarta ( drobna ) sól pieprz mielony(...)wodę , delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką , by uszka nie przywarły do dna garnka. Przykryj pokrywką. Gotuj przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia uszek na wierzch. Gorące uszka odcedź, rozłóż do talerzy, zalej gorącym barszczem i podaj na stół

Przepisy i porady kulinarne
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 233

Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną.Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej.Nie, mrożonych uszek nie preferuję,ten jeden dzień wcześniej naprawdę wystarczy ,by przygotowania do kolacji wigilijnej przebiegły sprawnie i naprawdę spokojnie.Kiedyś czas płynął jakby wolniej,dziś ucieka niepostrzeżenie,a może to z wiekiem(...)wody z dodatkiem 1 łyżki oleju,.by uszka się nie posklejały.Ugotowane rozkładać na tacce pojedynczą warstwą i przykryć w oczekiwaniu na podanie.Ugotowane uszka można również mrozić.Podawać z postnym barszszem wigilijnym.Po przepis na najsmaczniejszy postny barszcz wigilijny zapraszam tutaj: klik.Życzę smacznegp

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pod Stancyjom w Bukowinie Tatrzańskiej 147

byliśmy tam chyba z dziesięć razy, a nie opisałam jeszcze tej restauracji na blogu. Następnym razem muszę to nadrobić (bo miejsce jest naprawdę godne polecenia)! Zamówiliśmy: Żurek Barszcz czerwony z uszkami Ziemniaki opiekane, warkocz z trzech mięs w sosie własnym i surówki Do poruszenia jest kilka istotnych kwestii: 1. Jedzenie Żurek był naprawdę bardzo dobry. Mojemu mężowi trochę przeszkadzało(...)były w nim bardzo duże kawałki ziemniaków tzn. połówki. Powiem tak: dla mnie to nie był problem. Zupa była smaczna. Jeśli chodzi o barszcz mam mieszane uczucia, ale nie był zły. Uszka też byłyby całkiem dobre tylko szkoda, że nie dodano do nich żadnej przyprawy. Drugie danie nas bardzo zdziwiło. Po pierwsze surówki były podane na jednym talerzu z daniem

Karola gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami 88

Tradycyjny wigilijny barszcz czerwony podaję na ogół z uszkami z grzybami , ale forma pasztecików też jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą(...)grzybami , część właśnie do takich pasztecików. Wszystko się tu ze sobą pięknie łączy! Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli

nietylkopasta.pl
Aromatyczny barszcz czerwony 236

Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku. Barszcz podawać ciepły z uszkami, krokietami czy pasztecikami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 1,25 litra czystego barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem(...)małym ogniu. Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki:  buraczki zasmażane ,  surówki z buraków  czy  surówki z buraków z jogurtem. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska