barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:16/50)

MENU NA BOŻE NARODZENIE 178

przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika

Smaczne Zdrowe
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 188

Wigilia w moim domu, bez względu na to, w jaki dzień tygodnia wypada, zawsze jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda

W mojej kuchni
Śledzie świąteczne... 193

Bożego Narodzenia, już w myślach mam moje gotowe menu, które potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową

Kuchnia u Krysi
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 225

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze jest skorzystać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kutia z makaronem 255

Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa świąteczna w moim domu i nawet barszcz z uszkami musiał ustąpić, bo kutia rządziła niepodzielnie. Zwykle przygotowywałam ją z bratem w ilości niewyobrażalnej, przekraczającej wszelkie wyobrażenia, a i tak zjadaliśmy ją tak szybko, że ciągle było nam mało

Kawa z mlekiem
Zupa grzybowa świąteczna 183

Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy

AZgotuj!
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 334

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków

PysiaGotuje.pl
KONKURS Z MARKĄ PROSTE HISTORIE i wspaniałymi nagrodami! :) 175

czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole wspólnie śpiewamy kolędy, rozmawiamy, wspominamy, oglądamy

Trufelkowo
Ciasto na pierogi z jajkiem. 190

kleić się do rąk, ale nie powinno być zbyt miękkie, ani zbyt twarde.   C iasto to doskonale nadaje się do różnego rodzaju pierogów, a także do uszek do barszczu. Przepis ten wypróbowałem, jest bardzo dobry ! Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 50 pierogów.   P rzepis ten znalazłem tutaj :  zjadam.pl

Przepisy i porady kulinarne
Boże Narodzenie 2016 167

Wszystkim moim znajomym i czytelnikom życzę: Świąt choinką pachnących, Oraz śniegiem skrzypiących, Prezentów wspaniałych, Wielu kolęd wyśpiewanych, Świąt wolnych od zmartwień, Z barszczem z uszkami i z karpiem W Boże Narodzenie samej radości, A przy stole mnóstwa miłych gości, W Sylwestra zabawy do samego rana, Pięknych fajerwerków, dobrego szampana

Ala piecze i gotuje
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami. 181

zagotuj , kilka minut pogotuj, przecedź wywar przez gęste sitko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowy, gorący barszcz rozlej do t alerzy.   T radycyjnym dodatkiem do barszczuuszka,  tutaj znajdziesz przepis : Uszka

Przepisy i porady kulinarne
Ravioli z kapustą i grzybami 187

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką

Bajeczna Kuchnia
Piernikowe babeczki – choinki 169

Moje pierwsze skojarzenia ze Świętami to przede wszystkim choinka, pierniczki, barszcz z uszkami… Dziś mam dla Was przepis na słodkie piernikowe babeczki – choinki. Nie są trudne w przygotowaniu, więc każdy powinien sobie z nimi poradzić. Dekorować możecie dowolnie Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.     Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 3/4 szklanki cukru

Pasja Smaku
Wigilijne uszka z grzybami i kapustą 221

wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę czasu, ale dla takiego efektu warto się poświęcić. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 168

Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać jego upieczenia na kolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp

Codziennik Kuchenny