barszcz z uszkami - 740 przepisów (strona:16/50)

Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 164

wszystkich lub skorzystać z tego zbiorczego postu, w którym zebrałam i pogrupowałam te najlepsze. Aby wejść w dany przepis kliknij w nazwę potrawy lub zdjęcie. Smacznego WIGILIA Uszka do barszczu Zakwas z buraków na barszcz Barszcz wigilijny z suszonymi grzybami Kompot z suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku

nietylkopasta.pl
Zupa grzybowa z soczewicą 125

Zupa grzybowa to w wielu domach nieodłączny element wigilijnego stołu. Jedni zajadają się podczas wieczerzy barszczem z uszkami, inni zupą grzybową. Ja zatęskniłam za zupą grzybową i postanowiłam przygotować taką wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy

MamaOskarka
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 139

potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 136

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed Wigilią

Cztery Fajery
Ciasteczko do barszczu 221

ostatni guzik i wszystko jest już dokładnie zaplanowane. Teraz tylko wykonanie tego wszystkiego. Ale może jest ktoś kto jeszcze szpera po Internecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek do barszczu to może dacie się skusić na kruche, wytrawne ciasteczko. Pracy nie ma przy nim zbyt wiele, a smak bardzo ciekawy i fajnie się komponuje z barszczem.  Takie ciastko

Przysmaki Karolki
Wigilijna sałatka śledziowa wg Aleex 196

pojawi się na stole podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku wieczerzy. Mamy swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. W moim rodzinnym domu, oprócz smażonego karpia, barszczu z uszkami i pierogów, zawsze jest także sałatka śledziowa, którą wszyscy bardzo lubimy. Sałatka to zaledwie kilka składników, ale naprawdę pysznie skomponowanych. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis

W mojej kuchni
MENU NA BOŻE NARODZENIE 155

przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika

Smaczne Zdrowe
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 159

Wigilia w moim domu, bez względu na to, w jaki dzień tygodnia wypada, zawsze jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda

W mojej kuchni
Śledzie świąteczne... 171

Bożego Narodzenia, już w myślach mam moje gotowe menu, które potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową

Kuchnia u Krysi
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 196

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze jest skorzystać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kutia z makaronem 225

Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa świąteczna w moim domu i nawet barszcz z uszkami musiał ustąpić, bo kutia rządziła niepodzielnie. Zwykle przygotowywałam ją z bratem w ilości niewyobrażalnej, przekraczającej wszelkie wyobrażenia, a i tak zjadaliśmy ją tak szybko, że ciągle było nam mało

Kawa z mlekiem
Zupa grzybowa świąteczna 161

Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy

AZgotuj!
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 310

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis […] Artykuł Zakwas z buraków

PysiaGotuje.pl
KONKURS Z MARKĄ PROSTE HISTORIE i wspaniałymi nagrodami! :) 149

czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole wspólnie śpiewamy kolędy, rozmawiamy, wspominamy, oglądamy

Trufelkowo
Jagodzianki z kruszonką, czyli jak naturalnie pomalować usta niemowlakowi. 203

wyrobić i podzielić na 27 części.  Każdą uformować w kulę i spłaszczyć w dłoniach lub wałkiem. Na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód. Skleić ciasto tak jak sklejamy uszka do barszczu, czyli na pół. Następnie Delikatnie położyć na sklejonej części i powoli rolować dłonią dla uzyskania kształtu bułeczki. Umieścić bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Pozostawić

Krupeczki