chlebek o słodkim smaku bananów powstał w studenckiej kuchni mojej Córki. Kulinarną słabością mojej Córki są wszelkie babeczki, muffiny i drobne ciasteczka. Tym razem postanowiła wypróbować przepis na chlebek bananowy. Opowiadała mi, że podczas przygotowania tego ciasta często zerkała na zegar kuchenny , który niejednokrotnie służy jej podczas spontanicznych wypieków. A spieszyło się nie tylko jej, ale i koleżankom, by ciasto
Proste Potrawypozwolicie bo to dobry pomysł na szybkie śniadanie albo zdrową przekąskę w ciągu dnia. Zima już się kończy a wczesnym latem pojawią się jagody i znowu zrobię Koktajl jagodowo bananowy na zsiadłym mleku . To cudownie orzeźwiający napój! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamałe): 2-3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka śmietanki 36% 1-2 łyżki cukru nierafinowanego 1 kropla aromatu waniliowego (można też użyć rumowego, śmietankowego, migdałowego – jak kto woli) Truskawkowo-bananowe – 10 czekoladek Kilka truskawek Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody 1/3 banana Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (mieszamy co 15-20 sekund). Naszą czekoladę najlepiej byłoby utemperować, o czym można
Powiedz dietom nieNaszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem. Potrzebne nam: -1,25 szklanki mąki - niecałe 1/2 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki brązowego cukru - 1 duży banan - 4 kostki
W poszukiwaniu inspiracjibananowy szejk jaglany (z kaszy) podany z malinami (z masłem orzechowym, kawą, kakao, cynamonem) Był w wersji owsianej nie mogło zabraknąć i w takiej ^^ Swoją drogą ta wersja jest chyba jeszcze lepsza niż poprzednia, o ile tak się da :D W sam raz na szybki poranek. I ten strach, bateria padnie
More food, love and dreamsWszyscy wiemy, że je się oczami, proponuję więc cykl SMACZNYCH OZDÓB! BANANOWE DELFINY UDEKOROWANE WĘDLINY SMACZNE JAJECZKA CEBULOWE KWIATKI
Kuchnia Beatykajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru
Moje QulinariaBananowa kawa na zimno - przepis jest banalny, natomiast smak bardzo ciekawy. Może być fajną alternatywą dla tradycyjnej kawy mrożonej. 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 banan cynamon, kardamon Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy, a następnie przelewamy do blendera, dodajemy pokrojonego na cząstki banana oraz szczyptę cynamonu i kardamonu
noteskulinarnyfigazostanie do końca dnia. Jeśli zostaną Wam bardzo dojrzałe banany zachęcamy do wykorzystania ich do babki. Jest ona delikatna, lekko wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci. Budyń z musem truskawkowym SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli mieszamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek 2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka
Przepisy i porady kulinarnePychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry
Przepisy i porady kulinarneMiękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy
Przepisy i porady kulinarneszklanki) 3 krople olejku waniliowego Sposób wykonania : Banany obrać ze skórki, zmiksować na papkę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodać skondensowane mleko, olejek waniliowy i bananową papkę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać stopniowo wódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych
Przepisy i porady kulinarne