trzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś drożdżowego (koniecznie!), kokosowego, cytrynowego i bananowego. Już się nie mogę doczekać.Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki są w domu. Uważnie więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam w domu banany. Wszyscy wiedzą, że dojrzałe, już takie lekko sczerniałe banany to idealny pretekst do upieczenia ciasta. Można zrobić bananowy chlebek na przykład. I, muszę przyznać, to była moja pierwsza myśl. Chlebki są super: idealne na śniadanie w biegu, nawet o piątej rano. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie nastręczają problemów i nie robią psikusów. Ideał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego nie dowiemy się nigdy). Inspirowałam się tym przepisem Doroty, choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały zupełnie wyjątkowo.Zgodnie stwierdzono, że z takimi umiejętnościami powinnam dać sobie radę w mojej nowej szkole. Taką właśnie mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy. Spróbujcie koniecznie.Mus czekoladowo-bananowy z awokadoSkładniki:(na 2 niewielkie porcje)1 awokado1 banan1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżeczki miodu3 łyżki kakaododatkowo:1 łyżeczka kakaoWszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika. Omlet z dodatkami to 488kcal
peanutbuttermonsterściętej głowy) - miało coś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt
Wypisz WymalujNaleśniki z kremem daktylowo-bananowym i twarożkiem**jeden z samym krememKolejna sobota, kolejne naleśniki i kolejni goście. To chyba już taki standard. Goście = naleśniki na śniadanie. Co do czwartkowego nightskating'u, było genialnie. Serio. Będę musiała to powtórzyć, tym razem większą paczką. Dzisiejszy dzień zleciał jakby go w ogóle nie było. Wypada trochę posiedzieć z gośćmi
More food, love and dreamsBananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko
More food, love and dreamsnaleśniki z bananowym twarożkiem, polewą kajmakową i migdałami To było ge-nial-ne! *.*A wczoraj postanowiłam zaryzykować, kupiłam orzechy, wyjęłam mikser i coo? Udało się, mikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamsDyniowy omlet owsiany z kremem orzechowo-bananowym**banan rozgnieciony z masłem orzechowymCzasami potrzeba nam po prostu drugiej osoby. Kogoś przy kim poczujemy się dobrze, ramienia do którego możemy się przytulić zapominając o całym świecie. Odwzajemnionego uśmiechu, osoby przez którą(dzięki której) tej uśmiech się pojawia. Zwykłych słów wypowiedzianych przez nią i które działają(chociaż przez chwilę) pomimo, że samemu
More food, love and dreamsceni), zaopatrzyłyśmy się w nasze własne smakołyki. Może to zabrzmi głupio ale nasze żołądki i podniebienia uratowały słoiczki. Wyobraźcie sobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia.Pozdrawiamy
Wypisz Wymalujwodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy ją do woreczka strunowego i odcinamy jeden rożek. Na naleśnikach układamy bananowe pyszczki i uszka. Roztopioną czekoladą malujemy oczka i buzie - można zrobić je także z czekoladowych cukierków lub koralików. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy