drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 szklanka umytych truskawek4 listki miętydowolny sok (u mnie bananowy)Sposób wykonania:1. Truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy soku tyle, aby zakryły truskawki. Dodajemy listki mięty. Całość miksujemy.2. Przelewamy do szklanek i podajemy.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe, z tego względu jego zamiennik musi być naprawdę zachwycający. Nie ma tu miejsca na niedociągnięcia i drobne wady. Omlet bananowy (KLIK) sprawdził się idealnie, ale podejrzewam, że znalazłam dla niego godnego przeciwnika... razy dziesięć. Przewaga liczebna swoją drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość
peanutbuttermonsterGostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę o średnicy
Świat CiastaBananowa owsianko-manna z chałwą (więcej chałwy *.*)Prościej się nie dało.Od wczoraj mój przystanek nie funkcjonuje tymczasowo, fajnie, że się o tym dowiedziałam, jak znalazłam się w kompletnie nieznanej mi okolicy xd , No, ale nic, dałam radę :DNo, ale muszę jechać pociągiem ponad pół godziny wcześniejszym
More food, love and dreamsszklanki mąki3/4 szklanki cukru2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka mleka100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki:orzechybananyjabłkarodzynkilub inne bakalie
NA MOIM TALERZUBananowy krem jaglany z ricottąpodany z gorącym sosem wiśniowym Przeżyłam. I nawet wykończona, aż tak nie byłam ;) A, dzisiaj wcześniej, bo zamiast do szkoły kieruję się do lekarza
More food, love and dreamstrzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś drożdżowego (koniecznie!), kokosowego, cytrynowego i bananowego. Już się nie mogę doczekać.Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki są w domu. Uważnie więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam w domu banany. Wszyscy wiedzą, że dojrzałe, już takie lekko sczerniałe banany to idealny pretekst do upieczenia ciasta. Można zrobić bananowy chlebek na przykład. I, muszę przyznać, to była moja pierwsza myśl. Chlebki są super: idealne na śniadanie w biegu, nawet o piątej rano. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie nastręczają problemów i nie robią psikusów. Ideał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem.Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolega zabrał dla żony (choć może zjadł po drodze do domu - tego nie dowiemy się nigdy). Inspirowałam się tym przepisem Doroty, choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały zupełnie wyjątkowo.Zgodnie stwierdzono, że z takimi umiejętnościami powinnam dać sobie radę w mojej nowej szkole. Taką właśnie mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy. Spróbujcie koniecznie.Mus czekoladowo-bananowy z awokadoSkładniki:(na 2 niewielkie porcje)1 awokado1 banan1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżeczki miodu3 łyżki kakaododatkowo:1 łyżeczka kakaoWszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika. Omlet z dodatkami to 488kcal
peanutbuttermonster