zamiast babki drożdżowej polecam upiec pomarańczową babkę piaskową. Babka piaskowa jest łatwiejsza do przygotowania i potrzeba na nią mniej czasu, a przy tym jest równie smaczna. Po ostudzeniu ja ją lukruję i posypuję kandyzowaną skórką, ale można też zrobić polewę czekoladową, jak nie potraficie to wystarczy ją posypać obficie cukrem pudrem. Polecam też inne moje Przepisy na babki wielkanocne Jeśli(...)wolicie ciasta bez pieczenia to wypróbujcie przepis na Najlepszy przepis na sernik na zimno , albo wypróbujcie nasz przepis na prosty do wykonania mazurek andrutowy z czekoladą . Kiedy sernik i babka będą upieczone, to można upiec pasztet, boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny tydzień za nami, a u mnie jak zwykle wiele się działo. Ledwo ochłonęłam po emocjonującej niedzieli, a już musiałam rozpocząć przygotowania do ewaluacji zewnętrznej w
W mojej kuchniwięcej. ‘Chudsze’ frytki zamieniają się w wióry – w wysokiej temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto(...)Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian
Karo in the KitchenBoję się pająków. Nie jestem pewna, czy to dobry moment i miejsce na takie wyzwania, ale co mi tam. Raz się żyje. Nie to, że mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi książka(...)ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCudownie jest mieć hobby. Z czasem bywa, że zmieni się ono w prawdziwą pasję, której będziemy poświęcać każdą wolną chwilę. Ktoś kiedyś powiedział, że jeśli uda
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętam, że gdy byłam młodsza, pory roku przechodziły w siebie bardzo płynnie. Nie było możliwości wskazania konkretnego dnia, w którym kończyła się jedna, a rozpoczynała druga
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy przeprowadzce należy wykazać się sporą dozą otwartości i elastyczności. Owszem, dobrze jest wszystko sobie zaplanować - tego dnia to, tamtego - tamto; jednak nie należy zapominać, że
Pożeraczka, czyli raz adobrze