I kolejny tydzień za nami. Jak zawsze mnóstwo się działo: spotkania, rady, wyjazdy, kontrole – taki cotygodniowy kierat. Codziennie wracałam do domu późnym wieczorem. Młody też późno
W mojej kuchnimleka 110 g cukru pudru 250 g bardzo miękkiego masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 żółtka Składniki ciasto czekoladowe: 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 110 g cukru 80 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki czekolada: 160 g gorzkiej czekolady minimum(...)wchłoną śliwki) i dodaj alkohol do odstawionej wody. Wymieszaj. MASA BUDYNIOWA: 1 szklankę mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie wymieszaj pozostałe mleko z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, żółtkami i ekstraktem waniliowym. Po zagotowaniu mleka wlej do garnka mieszaninę z budyniem i gotuj jeszcze przez kilka chwil na niewielkim ogniu, mieszając energicznie. Tak przygotowany budyń przykryj arkuszem
nietylkopasta.plłyżki oleju kokosowego *** (35 g) 2-3 łyżki posiekanych orzechów (30 g)**** *można zastąpić olejem słonecznikowym lub rzepakowym, albo masłem ** budyń czekoladowy możecie zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (35 g) i łyżką kakao (10 g) *** można zastąpić masłem **** u mnie ziemne, mogą być również laskowe, migdały, nerkowca Czas przygotowania: 45 minut + 50 minut pieczenia Ilość : 16 porcji (średnica(...)Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) << A może coś keto na słono? Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu
WegePrzepisBabka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa) Babka kajmakowa Babka mocno migdałowa Babka pomarańczowa Babka pomarańczowo - kakaowa Babka serowa Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą(...)również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy serowej nieco mąki ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie ilości jajek i co za tym idzie zmniejszenie ilości cholesterolu.Dziś jego
Ciastka - domowe słodkościŚwięta, święta i po świętach... Jak zwykle przeleciały jak jeden dzień, niestety. W tym roku pierwsze dwa dni spędziliśmy rodzinnie, siedzenie, jedzenie, siedzenie, jedzenie, goście, inni
TrufelkowoBardzo, bardzo, ale to bardzo chciałam przywieźć sobie z Polski jagód. Podróż została gruntownie zaplanowana, pogoda była wręcz wymarzona - nic im się stać nie powinno. W
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamiętam doskonale smak ciasta, które wyczekiwaliśmy chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję z kremem maślanym, najlepszym z najlepszych, jakie robiło się w czasach(...)częściej piekę ciasta... :) Prawda Mamo? 😘 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli
Słodko-Słony Świat IlonyKeto chipsy serowe to rewelacyjna alternatywa wszystkim dobrze znanych niezdrowych ziemniaczanych przekąsek. Co więcej, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie jednego składnika, sera żółtego! Następnie chwila w piekarniku i gotowe Przepis pochodzi z książki “Bez cukru da się żyć”, autorstwa Katarzyny Puławskiej, bliżej znanej na Instagramie jako @onaciąglegotuje . Znajdziecie w niej nie tylko wiele ciekawych przepisów na keto(...)Węglowodany netto 2 g 1 g Błonnik 0 g 0 g Kaloryczność obliczona dla sera gouda Światowid. Jeszcze więcej keto przepisów! Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto
WegePrzepisposzukiwań tajemniczej receptury okazało się, że przepis na “Yellow cake” w niewielkim stopniu różni się od przepisu na ciasto, które upiekłam do babki z szampanem ! Gdy największy problem zniknął pojawił się kolejny – kolor galaretki! Nie wiem z czego składa się amerykańska galaretka, ale naszej daleko(...)krem śmietankowy. Frużelina malinowa: 300 g świeżych/mrożonych malin 3 – 4 łyżek cukru, do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Maliny umieszczamy w mniejszym garnku i dodajemy cukier
Słodki PomysłMyślę, że w każdym domu pozostają czasami resztki ciasta, którego nikt już nie chce jeść. Babki, murzynki czy inne "suche" ciasta bez kremów, można wykorzystać od przygotowania kokosanek. Kiedyś były bardzo popularne, teraz znowu wracają do łask. Pewnie z dwóch powodów: są pyszne i proste do zrobienia oraz dlatego, że coraz więcej osób stara się żyć zgodnie z ideą zero(...)tortownicę. Przy większej formie ciasto będzie niższe, a przy mniejszej wyższe.) Lekkie ciasto kakaowe Składniki na średniej wielkości prostokątną formę: 5 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka
Codzienna kuchnia niecodziennaWęglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini(...)Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko lekki podgląd
Czarnawisienkazamiast babki drożdżowej polecam upiec pomarańczową babkę piaskową. Babka piaskowa jest łatwiejsza do przygotowania i potrzeba na nią mniej czasu, a przy tym jest równie smaczna. Po ostudzeniu ja ją lukruję i posypuję kandyzowaną skórką, ale można też zrobić polewę czekoladową, jak nie potraficie to wystarczy ją posypać obficie cukrem pudrem. Polecam też inne moje Przepisy na babki wielkanocne Jeśli(...)wolicie ciasta bez pieczenia to wypróbujcie przepis na Najlepszy przepis na sernik na zimno , albo wypróbujcie nasz przepis na prosty do wykonania mazurek andrutowy z czekoladą . Kiedy sernik i babka będą upieczone, to można upiec pasztet, boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny tydzień za nami, a u mnie jak zwykle wiele się działo. Ledwo ochłonęłam po emocjonującej niedzieli, a już musiałam rozpocząć przygotowania do ewaluacji zewnętrznej w
W mojej kuchniwięcej. ‘Chudsze’ frytki zamieniają się w wióry – w wysokiej temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto(...)Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian
Karo in the KitchenBoję się pająków. Nie jestem pewna, czy to dobry moment i miejsce na takie wyzwania, ale co mi tam. Raz się żyje. Nie to, że mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze