Świąteczna pieczeń drobiowa z mielonym, pieczarkami i papryką konserwową. Pieczeń jest bardzo dobra zarówno na zimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie. 1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz(...)wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje mielone zostawiam brzegi wolne i układam plaster papryki. Zwijam w roladki. Foremkę do babki o wymiarach 25x12 cm smaruje olejem i wysypuję bułką tartą. Układam cztery rolady obok siebie, a dwie dodaję na górze ale już płasko mielonym do dołu, nie zwijam
wesoła kuchniaMakowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa(...)polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować
Trzeci talerzchrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami(...)kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą
karmelowyŚwięta Wielkiej Nocy są wyjątkowe. Co rok przygotowujemy się do nich duchowo, ale również zastanawiamy co przygotować na świąteczny stół, aby było smacznie, a może też i zaskakująco. Obok tradycyjnych dań nie może zabraknąć ciast i deserów, które osłodzą nam czas i rozmowy przy stole. Dziś mam dla Ciebie zestawienie przepisów, które wybrałam na tą okazję - mam nadzieję, że znajdziesz(...)Ciebie czytelny i łatwo znajdziesz to, czego szukasz. Aby przejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł. (W przypadku obu dużych zdjęć aktywne jest też zdjęcie) 1. Babka wielkanocna (najszybsza) Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich Ciastka/babeczki "grzybki" Lody kajmakowe (tylko 2 składniki) Babka majonezowa Sernik żurawinowy Sernik z murzynkiem Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Babka
Kolorowy PrzepisownikJeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki lekko ogrzanego mleka, 60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny), 30 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka otarta(...)wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny
Nie tylko w kuchniTeraz podam przepis na świąteczne babeczki zaparzane . Przepis wzięłam z TEJ strony na bakę. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 10 g drożdży suszonych 5 żółtek 150 g drobnego cukru 50 g rodzynków 40-50 ml rumu 50 g migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła lub margaryny Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 2 łyżki(...)ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich 1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta(...)wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki, z dziurką w środku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy i gdy ciasto będzie chłodne obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsłodszego
Szybko Tanio SmacznieDynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez gazę. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki z bakaliami ponieważ zawierają skrobię lub mąkę kukurydzianą a także często cukier. Wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, sproszkowana wanilię oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie cukier lub słodzik w formie sypkiej. Masło roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej.Dodać śmietanę i jajka a następnie wszystko zmiksować. Połączyć dokładnie(...)całości bez polewy i lukru: waga 980g, 3202 kcal, B 78g, T 294g, W 41g. BTW w 100g: 327 kcal, B 8g, T 30g, W 4,2g. Artykuł ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFSylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w
Dzieje kuchennej WiewiórySylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w
Dzieje kuchennej WiewióryKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z
Posadzone i zjedzoneWitajcie w ten jakże piękny Świątecznie - Wiosenny Dzień:) Jadąc dziś po Wielkopolsce rozmyślałam o kilku obrzędach wielkanocnych , które z upodobaniem kultywowali moi dziadkowie. Zaczynało się w Wielki Czwartek od zająca . W Wielką Środę każdy z nas szykował koszyczek dla zajączka, w którym układaliśmy pisanki, kolorowanki, malowanki i prezenty dla zajączka. Nie tylko my byliśmy obdarowywani, ale i zając otrzymywał(...)Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego skondensowaną
Kuchnia smakówJuż starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta(...)wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki, z dziurką w środku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. Studzimy i gdy ciasto będzie chłodne obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsłodszego
Szybko Tanio Smacznie